2017 03 03

Kada atsiskleidžia geriausios vaistažolių ir medaus savybės?

Medus ir natūralios vaistažolės – ištisus šimtmečius dėl savo unikalių savybių vertinamas derinys, naudojamas žaizdų bei peršalimo gydymui, virškinimo sistemos gerinimui ar grožio puoselėjimo procedūroms. Tiek vaistažolėse, tiek meduje gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų, stiprinančių imuninę sistemą, mažinančių nervų sistemos dirglumą, galinčių apsaugoti nuo vėžinių susirgimų bei pagerinti miego kokybę. Kad galėtumėte pasinaudoti visomis šios gamtos dovanomis, atkreipkite dėmesį į šių natūralių produktų vartojimo ypatumus.
Arbata ir vaistažolės
Medus ir vaistažolės / 123rf.com
Temos: 2 Medus Arbata

Vaistažolių paslaptys

Vaistažolės – vieni pagrindinių natūralių produktų, turinčių moksliškai įrodytą poveikį žmogaus organizmui ir sveikatai. Iš jų gaminami įvairūs užpilai ir net vaistai, tačiau jų šalutinio poveikio tikimybė yra gerokai mažesnė nei medikamentų. Kadangi vaistažolės veikia švelniau nei tradiciniai vaistai, arbatos labiau tinka kai kurių įsisenėjusių negalavimų gydimui, gelbsti peršalus ar sutikus virškinimui, taip pat padeda stiprinti imunitetą.

„Visgi žmogaus organizmui vertingiausi yra vaistažolių ekstraktai – iš augalų išskirtos koncentruotos veikliosios medžiagos. Jose organizmui vertingų medžiagų koncentracija didesnė nei pradinėje medžiagoje – neapdorotose vaistažolėse“, – aiškina natūralius vaistažolių produktus gaminančios įmonės UAB „Acorus Calamus“ farmacinių produktų grupės vadovas Vytautas Petreikis.

Kaip rinkti paruošti ir vartoti?

Prisirinkti ir pasiruošti vaistažolių gali kiekvienas, tačiau reikia žinoti keletą svarbiausių dalykų: didžioji dalis vaistažolių turėtų būti renkamos vasarą, dienos metu, kai rasa jau būna nudžiūvusi. Renkami augalai turėtų būti kuo jaunesni, šviežesni ir sveikesni. Surinkus juos reikia tinkamai išdžiovinti. Išdžiovintos ir vartoti paruoštos žolelės turi būti saugomos tamsioje ir sausoje vietoje. Būtina atkreipti dėmesį, kad kiekvienos vaistažolės rinkimas ir paruošimas naudojimui yra specifinis ir ruošiantis vaistažoles pasiruošti pačiam, verta plačiau tuo pasidomėti.

Vartojant vaistažoles, svarbu parinkti tinkamus jų derinius ir kiekius – dar geriau, kai tai padaro patirties turintys specialistai. Neturintys galimybių ar noro patys ruošti vaistažolių žiemai, įvairių jų mišinių, arbatų gali įsigyti prekybos centruose ir vaistinėse. Jei nesate tikri, ar kuri nors vaistažolė jums tinka, geriausia ją vartoti mišinyje.

123rf.com/Arbata ir vaistažolės
123rf.com/Medus ir vaistažolės

Dalijamės keletu naudingų vaistažolių derinių:

• Melisų lapai, pipirmėčių lapai, levandų žiedai, valerijonų šaknys gali padėti palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, gali padėti palaikyti sveiką miegą.

• Cinamonų žievė gali padėti palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, gali padėti apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

• Liepų žiedai, imbiero šakniastiebiai, ežiuolių šaknys gali padėti palaikyti normalią viršutinių kvėpavimo takų funkciją.

• Šeivamedžių žiedai, kinrožių žiedai, citrinos žievė gali padėti palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, gali padėti apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

• Čiobrelių žolė gali padėti palaikyti normalią viršutinių kvėpavimo takų funkciją, palengvinti atsikosėjimą, mažinti gerklės ir ryklės sudirginimą.

Kartu su medumi – dviguba nauda

Vaistažoles ypač naudinga vartoti kartu su medumi, kadangi jis taip pat turi daugybę žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Skaičiuojama, kad natūraliame meduje yra A, C, E, H, K, PP ir net septyni B grupės vitaminai bei apie 40 mineralinių elementų, tarp jų – kalcio, fosforo, natrio, kalio, magnio ir geležies. Vartojant vaistažoles kartu su medumi organizmui daromas dvigubai stipresnis poveikis.

Svarbu, kad naudojamas medus būtų natūralus ir kokybiškas. Prekybos centruose randamas dirbtinis ar sintetintas medus skoniu galbūt natūraliam medui ir nenusileidžia, tačiau pavadinti vertingu šį gaminį būtų neteisinga. „Šviežias kokybiškas medus yra tirštas, tąsus, skaidrus, pasižymi geru skoniu, pauostę neturėtumėte jausti jokių pašalinių kvapų. Tamsesnio atspalvio medus yra maistingesnis, jame mineralinių medžiagų bus daugiau, tačiau malonesnio skonio daugumai pripažįstamas šviesus medus. Jis tinkamesnis ir šiltiems gėrimams pagardinti“, – sako V. Petreikis.

Pasak specialisto, medaus rekomenduojama suvartoti apie 50 gramų per parą, padalinus šį kiekį į 3-4 porcijas. Jį galima dėti į arbatas arba vartoti tiesiog vieną. Svarbu tai daryti saikingai. Natūralaus medaus naudoti nerekomenduojama esant alergijai medui, išsiplėtusioms kraujagyslėms, sergant cukriniu diabetu. Išdžiovintos ir vartoti paruoštos žolelės turi būti saugomos tamsioje ir sausoje vietoje.

Specialistai rekomenduoja rinktis arbatžolių mišinių arbatas ar kitus produktus, kuriuose produktai jau yra suderinti, jų kiekiai atitinka nustatytas dienos normas. Tada atsiskleidžia geriausios natūralių gamtos produktų – medaus ir vaistažolių savybės, gaunama didžiausia nauda organizmui“, – sako V. Petreikis. Pašnekovas primena, kad vaistažolių arbatas reikėtų ne chaotiškai, o ciklais. Tada jų poveikis bus jaučiamas labiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis