Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 18

Kada verta atsisakyti palikimo, kokios testamento sąlygos prasilenkia su sveiku protu? Specialistų patarimai

Turtas yra tai, kas dažniausiai artimus žmones paverčia svetimais. Pasitaiko situacijų, kai broliai ir seserys susitinka ne prie šventinio stalo ar lankydami vieni kitus, o teismuose. „Kartais tėvai net nerašo testamento, tikėdamiesi, kad vaikai palikimą pasidalins po lygiai. Tačiau vaikai, būna, supranta kitaip“, – sako advokato padėjėja Aušrinė Onaitienė. Lietuvos notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis sako, kad testamentas yra vienas dažniausiai notaro tvirtinamų dokumentų, o jų apimtis būna labai įvairi – nuo vieno iki kelių dešimčių lapų.
Senjorai
Senjorai / 123RF.com nuotr.

Į teisininkus, mirus artimam žmogui, paveldėtojai kreipiasi dėl skirtingų priežasčių, tačiau advokato padėjėja išskiria kelias dažniausiai pasitaikančias situacijas – praleistas terminas palikimą priimti, dėl testamente nurodyto įpėdinio ar įpėdinių, taip pat rečiau, bet pasitaiko bylų dėl testamente įrašytų papildomų sąlygų. Dar viena svarbi detalė – likusios mirusio žmogaus skolos.

15min pokalbis su A.Onaitiene – apie situacijas, kurios iškyla mirus žmogui, testamentus, palikimo priėmimą.

– Kokios dažniausios problemos ir dėl ko, priimant palikimą, reikia varstyti teismų duris?

– Dažniausia situacija – kai žmonės laiku nepriima palikimo. Įstatymas nustato trijų mėnesių terminą po palikėjo mirties, kurio svarbu laikytis. Per tiek laiko įpėdiniai – sutuoktinis, vaikai, kitos eilės giminaičiai – turi kreiptis į notarą. Jei trys mėnesiai pasibaigė, be teismo pagalbos palikimo priimti neišeis.

– Teismas atnaujina terminą?

– Palikimui priimti yra keli būdai. Arba prašyti teismo atnaujinti terminą priimti palikimą, arba prašyti nustatyti juridinę reikšmę turintį faktą, kad palikimą priėmei faktiškai pradėdamas paveldimą turtą valdyti.

Pavyzdžiui, namuose gyveno tėvai ir jų jau suaugęs sūnus ar dukra. Tėvai numirė, o sūnus ar dukra tuose namuose gyvena ir toliau. Tvarko, prižiūri, moka mokesčius ir galvoja, kad tėvams mirus turtas jau savaime priklauso jam ar jai ir teisiškai susitvarkyti nebereikia. Bet praeina, pavyzdžiui, dešimt metų, reikia spręsti kažkokius su turtu susijusius reikalus, o tada ir paaiškėja, kad palikimas – nepriimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas