Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 18

Vilniaus rajone – gūžynės: naujas meras siūlo susitikti, bet nueinanti merė turi sąlygų

Šį penktadienį Vilniaus rajone prisieks naujas meras – po daugybės metų čia valdžiusių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovų valdžią perims Socialdemokratų partijos atstovas Robertas Duchnevičius. Tačiau daugumą taryboje išlaikė LLRA-KŠS. Bent kol kas susitarimo dėl būsimo darbo meras su tarybos daugumos atstovais nėra pasiekę. Kadenciją baigianti merė Marija Rekst sako nesulaukusi pasiūlymo su darbų sąrašu. R.Duchnevičius tikina siuntęs oficialų kvietimą susitikimui, tik šis vis dar neįvyko.
Marija Rekst ir Robert Duchnevič
Marija Rekst ir Robert Duchnevič / BNS nuotr.

Oficialų kvietimą susitikti siuntė

R.Duchnevičiaus pergalę kovą įvykusiuose mero rinkimuose daug kas vadino istorine – jis sugebėjo Vilniaus rajone įveikti LLRA-KŠS atstovą Waldemarą Urbaną. Tačiau ši politinė partija ir toliau turi daugumą mandatų taryboje (18 iš 31), tad tai gali tapti rimtu išbandymu naujajam merui.

Jo vedami socialdemokratai turės septynias vietas taryboje, o Centro dešinės koalicija – šešias.

Pats R.Duchnevičius teigia, kad kol kas jokių derybų su LLRA-KŠS nebuvo, tik susitikimas su kadencija baigiančia mere M.Rekst – pasikalbėta apie pirmąjį naujosios tarybos posėdį, kad jame viskas vyktų sklandžiai.

„Nusiuntėme jiems oficialų susitikimą susitikti, tačiau tokio susitikimo kol kas nebuvo“, – teigė R.Duchnevičius.

Nori matyti darbų programą

M.Rekst 15min savo ruožtu patvirtino, kad su išrinktuoju meru susitikę jie jau buvo, tačiau rimtesnėms deryboms esą pagrindo nėra – nes nepateiktas joks darbų sąrašas, dėl kurio reikėtų tartis ar derėtis.

„Susitiksime, kalbėsime. Jau ir susitinkame truputį, koridoriais vaikščiodami, jis buvo pas mane užėjęs, tai kalbėjome apie pirmą posėdį.

O taip rimtai, tai reikėtų visiems atlikti, parengti pasiūlymą. Kiek tų partijų meras turi, kam ką pažadėjo. Mes daugumoje esame, todėl visų pirma jie turi pasiruošti, ką jie nori, kiekvienas programą turi. Mes turėsime daugumą, tai spręsim apie programą pirmiausia“, – tikino M.Rekst.

Ji tvirtino, kad meras su jį palaikančiomis partijomis turėtų parengti programą: „Jų yra nemažai, nors ir mažiau nei mūsų. Bet programas turi kiekvienas, jie turi išrinkti iš tų programų, kas svarbiausia, tada kalbėtis reikės, į ką jie pretenduoja. Turi kiekvienas pasiruošti tam.

Kol kas mes pasiūlymų neturime, jie nieko mums nepasiūlė. Tik meras kalbėjo apie vicemerus, apie kitus kadrus, bet pasakiau jam – pirmas etapas yra kalbėti apie programas.“

Programas turi kiekvienas, jie turi išrinkti iš tų programų, kas svarbiausia, tada kalbėtis reikės, į ką jie pretenduoja. Turi kiekvienas pasiruošti tam.

M.Rekst sako, kad penktadienį vyks pirmasis posėdis, o po jo esą ir bus susitarta dėl tolimesnių veiksmų – kada susitiks abiejų pusių atstovai, apie ką kalbės ir t.t.

„Jeigu susitarsim, tada pakalbėsime ir apie kadrus. Mums svarbiausia programa, paskui jau kėdės“, – tikino kadenciją baigianti M.Rekst, kuri šias pareigas eina nuo 2004 metų, tačiau šiuose mero rinkimuose apsisprendė nebedalyvauti. Ji išrinkta į tarybą.

Ilgametė merė tvirtino, kad kompromisų turės pirmiausia ieškoti meras ir jį palaikančios politinės jėgos, kadangi dauguma – LLRA-KŠS atstovai: „Mes žiūrėsime. Be abejo, visada reikia kalbėtis, kalbant visada galima surasti kažkokius kompromisus.“

Paklausta, ar jų frakcija nėra nusiteikusi blokuoti naujojo mero pasiūlymus, M.Rekst tikino, kad tikrai ne, tačiau reikia, kad kita pusė ateitų su savo pasiūlymais, kurie ir bus vertinami.

Pirmas posėdis – tik priesaikos

R.Duchnevičius, paprašytas pakomentuoti, kodėl daugumą turėsiančiai LLRA-KŠS dar nėra pateikę pasiūlymo su būsimais darbais, teigė, jog oficialus kvietimas išsiųstas, o susitikus ir būtų kalbama apie darbus. Kol kas dėl tokio susitikimo nėra susitarta.

Pirmajame posėdyje penktadienį apie būsimus darbus dar irgi kalbama greičiausia nebus. Jame prisieks meras ir tarybos nariai. Klausimai dėl vicemerų persikels į ateitį. Administracijos direktorius irgi greičiausiai dar nebus įvardintas penktadienį, esą jis turėtų būti įvardintas pirmadienį, kai patikrins tarnybos.

Dėl vicemerų klausimų dar daugiau. Pagal Savivaldos įstatymą Vilniaus rajono meras gali turėti nuo vieno iki trijų pavaduotojų, apsispręsti dėl to turi savivaldybės taryba. Tad, kaip sako R.Duchnevičius, taryba gali patvirtinti ir tris, ir vieną vicemerą. Jis yra siūlęs visoms į tarybą patekusioms politinėms jėgoms po vieną vicemero postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas