Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 21

Kai kas iš Jungtinės Karalystės grįžti suspėjo: ar reikia izoliuotis, darytis testą?

Jungtinėje Karalystėje (JK) plintant naujai COVID-19 atmainai, Lietuva ėmėsi prevencinių veiksmų ir nuo ankstaus pirmadienio ryto nebeįsileidžia iš čia atvykstančių keleivinių lėktuvų. Visgi kai kurie piliečiai į Lietuvą suspėjo grįžti anksčiau. Gal jiems derėtų imtis kokių nors saugumo priemonių – izoliuotis ar atlikti COVID-19 testą?
Vilniaus oro uostas
Vilniaus oro uostas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Remiantis preliminariais duomenimis, naujoji koronaviruso atmaina gali būti iki 70 proc. labiau užkrečiama nei pagrindinis jo variantas, anksčiau pranešė JK premjeras Borisas Johnsonas, bet informacijos, kad ja užsikrėtus sergama sunkiau, nėra.

Siekdama užkirsti naujos COVID-19 atmainos pateikimui į Lietuvą, Vyriausybė nusprendė stabdyti visus keleivinius skrydžius iš JK.

JK nuo pirmadienio Lietuvoje traktuojama kaip paveikta šalis, tai yra, visais kitais keliais į Lietuvą iš jos patekę piliečiai privalo izoliuotis 10-čiai dienų arba turi turėti ne seniau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą atliktą neigiamą COVID-19 testą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai

COVID-19 tyrimą galima darytis ir Lietuvoje, tačiau iki tol, kol bus gautas neigiamas koronaviruso tyrimo rezultatas, privaloma izoliuotis.

Savaitę anksčiau, tai yra, nuo gruodžio 14-osios COVID-19 paveiktu regionu laikyta tik Šiaurės Airija, tad iš kitų Jungtinės Karalystės vietovių į Lietuvą parvykę piliečiai tai galėjo daryti laisvai be jokių testų ar izoliacijos.

Izoliuotis ar testuotis jų nebus prašoma ir dabar, nors Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tai daryti rekomenduoja.

„NVSC visais atvejais rekomenduoja izoliuotis, nepriklausomai, kad tokio įpareigojimo teisės aktuose ir nėra numatyta“, – 15min teigė NVSC Visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė.

NVSC visais atvejais rekomenduoja izoliuotis.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta patikino, jog sprendimų ar rekomendacijų, orientuotų į piliečius, kurie iš JK į Lietuvą grįžo praėjusią savaitę, ministras nepriims.

Rizika, kad šie piliečiai galėjo į Lietuvą parvežti naują COVID-19 atmainą, pasak jos, yra, tačiau šių gyventojų, atstovės įsitikinimu, nebesugaudysi.

„Rizika visą laiką gali būti, bet mes negalime žmonėms, kurie grįžo prieš savaitę, dar neturint informacijos, staiga priimti kažkokias ribojimo arba rekomendacines priemones. Tai būtų neveiksminga. Tai būtų priemonė vardan priemonės, bet kaip realiai ją reikėtų įgyvendinti? Kaip juos visus suskaičiuoti, kokiu būdu?“ – klausė A.Šuksta.

„Jiems galioja tos taisyklės, kurios galiojo atvykstant praėjusią savaitę“, – pažymėjo ji.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo gruodžio 14 dienos 13 val. iki gruodžio 20 dienos 13 val. iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą atvyko 3485 keleivių: į Vilniaus oro uostą atvyko – 2139 asmenys, į Kauno oro uostą – 1346.

Lietuvos oro uostų atstovo spaudai Tado Vasiliausko skaičiavimais, praėjusią savaitę į Lietuvą iš JK galėjo atvykti 7 tūkst. žmonių.

VIDEO: Skubiame Vyriausybės posėdyje – sprendimas uždrausti skrydžius iš Jungtinės Karalystės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas