Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 30

Kai kurie darželiai karantino metu vaikų grupes nusprendė sujungti – tėvai abejoja, ar tai saugu

Vyriausybei dar labiau sugriežtinus karantiną, tėvų prašoma į darželius vaikų nevesti, jei šie turi tokią galimybę. Tačiau į 15min besikreipusi vilnietė tikina, kad saugumo reikalavimų nesilaiko ir patys darželiai – sumažėjusios vaikų grupės tiesiog sujungiamos. Savo ruožtu sostinės savivaldybė aiškina, kad grupes jungti galima, jei vaikų skaičius neviršija nustatytojo.
Vilniuje – naujas vaikų darželis
Asociatyvi nuotr. / Sauliaus Žiūros nuotr.

Su 15min susisiekė vieną iš sostinės darželių lankančio vaiko mama Jolita (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). Pasak jos, sumažėjus vaikų skaičiui grupėse, jos buvo tiesiog sujungtos, todėl moteriai kilo įtarimų dėl savo vaikų saugumo.

„Vaikus iš kitų grupių perkėlė į vieną ar kelias, nes dabar mažiau jų atveda tėvai. Bet ar tai tikrai saugu? Koks tada tikslas?“ – klausimus kėlė Jolita.

Vilnietė aiškina, kad pati savo vaikų namuose palikti negali, nes neturi galimybės dirbti iš namų. Sostinės Santariškių lopšelį-darželį lanko dvi moters atžalos.

„Mąstome su vyru, ką daryti, ko gero, svarstysime iš viso vaikų nevesti į darželį“, – sakė Jolita.

15min susisiekus su minėtuoju darželiu Santariškėse, jo atstovė paaiškino, kad nerimauti nėra dėl ko – darželiai remiasi savivaldybės rekomendacijomis ir laikosi saugumo reikalavimų.

Mąstome su vyru, ką daryti, ko gero, svarstysime iš viso vaikų nevesti į darželį.

„Vaikams pas mus būti tikrai saugu. Atitinkame visus reikalavimus, tiek higienos, tiek apsaugos, vadovaujamės visomis savivaldybės rekomendacijomis“, – teigė Santariškių darželio-lopšelio atstovė.

Pasak jos, šiuo metu yra sujungtos dvi vaikų grupės, abiejose iš jų yra iki 5 vaikų. Pažymima, kad grupės nesikeis visą jų sujungimo laikotarpį – iki Naujųjų metų.

Darželio atstovė patvirtino ir tai, kad grupių jungimo metu ugdymo įstaigoje nebuvo nei vieno susirgimo COVID-19, tačiau keli susirgimai darželyje buvo fiksuoti kiek anksčiau.

Jungtis saugu, bet įstaigos sprendžia pačios

Vilniaus miesto savivaldybė 15min komentavo, kad, atsižvelgus į epidemiologinę situaciją šalyje ir didėjančius infekcijos susirgimų skaičius, iš tiesų buvo paprašyta pagal galimybes nevesti vaikų į darželius, jei tėvai ar globėjai dirba nuotoliniu būdu ar turi sąlygas vaikus prižiūrėti namie.

Pasak savivaldybės, tokiems vaikams bus užtikrintas nuotolinis ugdymas ir mokestis už ugdymą neskaičiuojamas.

Pažymima ir tai, kad sugriežtinto karantino metu vaikų skaičius darželiuose tikrai sumažėjo, todėl grupes jungti yra saugu, tačiau konkrečius sprendimus priima patys ugdymo įstaigų vadovai.

„Kreipimasis buvo išgirstas ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose ženkliai sumažėjo vaikų. Gruodžio 21 d. duomenimis, į Vilniaus darželius atvyko 14 proc. vaikų, todėl kai kuriose įstaigose grupės ištuštėjo, jas lanko vienas ar keli vaikai, yra grupių, į kurias neatvyko nė vienas vaikas. Taip pat svarbu pažymėti, kad dalis darželių darbuotojų yra sergančių, dalis – saviizoliacijoje, todėl svarbu tinkamai sudaryti darbo grafikus valdant dirbančių darbuotojų srautus, vengiant pedagogų kaitos ir laikantis visų reikiamų saugumo reikalavimų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Kiekviena ikimokyklinio ugdymo įstaiga, atsižvelgusi į savo bendruomenės situaciją, vaikų lankomumą, atsakingai įvertinusi visas aplinkybes bei poreikį, gali sujungti tas grupes, kuriose yra po vieną ar kelis vaikus griežtai laikydamasi grupių izoliacijos“, – pateiktame atsakyme rašė savivaldybė.

Jos duomenimis, sujungtose iki 3 metų amžiaus grupėse rekomenduojama ugdyti ne daugiau kaip 10 vaikų, virš 3 metų – ne daugiau kaip 12 vaikų. Toks principas galios šventiniu laikotarpiu – iki 2021 m. sausio 4 dienos.

„Pažymima, kad kiekviena įstaiga dėl veiklos organizavimo sprendžia individualiai, atsakingai įvertinusi darbuotojų ir vaikų skaičių, griežtai laikydamasi visų saugumo reikalavimų, valdydama srautus bei užtikrindama griežtą grupių izoliaciją“, – aiškino sostinės savivaldybės atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas