Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 16

Kaimo sodybų šeimininkai piktinasi: asmeninius svečių duomenis privalu „priduoti“ per parą

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai stebisi nauju reikalavimu pateikti visų savo svečių, išskyrus nepilnamečius vaikus, asmens duomenis Nacionalinei turizmo informacinei sistemai. Jų teigimu, tvarka griežtinama ir per parą teks pateikti tuos duomenis. Atrodo, lyg kažkas primygtinai nori žinoti, kas, kur ir su kuo atostogauja. Pokyčius tvarkoje kritikuoja ir Lietuvos kaimo turizmo asociacija, primindama, kad yra nutolusių sodybų, kur net internetas stringa. Tačiau tvarkos sumanytojai ją gina.
Kaimo turizmo sodyba
Kaimo turizmo sodyba / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Vienos Aukštaitijoje esančios kaimo turizmo sodybos šeimininkai neslepia savo nuostabos – Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba jiems atsiuntė laišką, kuriame priminė, kad nuo 2024 m. įsigaliojo nauja Turizmo įstatymo redakcija, kuria įteisinama Nacionalinė turizmo informacinė sistema (NTIS) ir visų apgyvendinimo paslaugų teikėjų prievolė ja naudotis.

Visų asmens duomenys, išskyrus vaikus

Pagal šio įstatymo vieną straipsnį, apgyvendinimo paslaugų teikėjai privalo surinkti visų savo svečių, išskyrus nepilnamečius vaikus, asmens duomenis, tam apsigyvenę žmonės privalo pateikti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

„Apgyvendinimo paslaugų teikėjas ne vėliau kaip per 24 valandas nuo asmens apgyvendinimo dienos informuoja apie apgyvendintus asmenis, išskyrus kartu su jais atvykusius nepilnamečius vaikus, – elektroniniu būdu pateikia reikiamus asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose esančius duomenis ekonomikos ir inovacijų ministro nustatyta tvarka ir priemonėmis.

Asmens duomenys tvarkomi keliautojų ir turistų apskaitos ir 1990 m. birželio 19 d. Konvencijos dėl Šengeno susitarimo, 1985 m. birželio 14 d. sudaryto tarp Beniliukso ekonominės sąjungos valstybių, Vokietijos Federacinės Respublikos ir Prancūzijos Respublikos Vyriausybių, dėl laipsniško jų bendrų sienų kontrolės panaikinimo įgyvendinimo straipsnyje nurodytais tikslais“, – apie įstatymo pokyčius sodybų šeimininkus informavo VVTAT specialistė.

Laiške taip pat nurodoma, kad „institucijos ir įstaigos, kiti juridiniai ir (ar) fiziniai asmenys ekonomikos ir inovacijų ministro patvirtintuose Nacionalinės turizmo informacinės sistemos nuostatuose nustatyta tvarka privalo teikti į NTIS duomenis (įskaitant asmens duomenis), būtinus šio įstatymo nustatytiems tikslams pasiekti“.

„NTIS yra viena iš Lietuvos turizmo gairėse identifikuotų priemonių, kuria siekiama įgalinti ir suteikti pagreitį turizmo sektoriaus transformacijai apjungiant ir atveriant turizmo sektoriaus duomenis. Šios priemonės įgyvendinimas numatytas Nacionalinio pažangos plano 1.12 uždavinyje „Didinti Lietuvos turizmo konkurencingumą“, kuriuo sprendžiama 11 problema – neišnaudojamas turizmo potencialas“, – apie tuos tikslus rašoma laiške apgyvendinimo įstaigų savininkams.

Sako ne juokais nustebę

Anot Aukštaitijoje esančios sodybos šeimininkų, jie nėra labai seniai veikianti sodyba, tad toks reikalavimas juos ne juokais nustebino.

„Mes turime paimti visų pas mus atvykstančių žmonių asmens dokumentus ir per 24 valandas (!!!) nusiųsti jų duomenis į šitą sistemą. Nesuprantame tokios tvarkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?