Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 22

Kaimynai įtaria: prie Buivydiškių tvenkinių žada kaimo turizmą, o bus pokylių salė

Vilniaus rajone, ties riba su sostinės savivaldybe, ant Buivydiškių tvenkinių kranto, numatomos statybos. Pagal projektinius pasiūlymus, čia išdygs ūkininko sodyba – vienbutis namas su dviem pagalbinio ūkio paskirties pastatais, pritaikomais kaimo turizmui. Taip rašoma projekte, tačiau kaimynai įtarinėja, kad čia būsianti tiesiog pokylių salė. Savivaldybė ramina, kad sprendimų dar nėra.
Sklypas Buidvydiškėse
Sklypas Buidvydiškėse / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Netoliese gyvenanti Alina (pavardė redakcijai žinoma – red.past.) 15min teigė, kad birželio 22 d. numatytas viešas svarstymas dėl statybų Dvaro g. 9, Buivydiškėse.

Šis projektas, moters teigimu, kelia daugybę klausimų.

Stebina aikštelė

„Tai yra ūkinės paskirties žemės sklypas, tačiau visiems iš projekto akivaizdu, jog bus statomas viešbutis arba nuomojama salė. Nurodoma, jog tai gyvenamasis namas pritaikytas kaimo turizmui, bet planuojama 20 vietų parkavimo aikštelė.

Kokias kaimo turizmo paslaugas galima teikti tokioje vietoje ir kaip projektą tvirtino savivaldybė, neaišku“, – kalbėjo Alina.

Jos teigimu, vieta yra ant tvenkinių kranto, ties Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių riba.

Todėl ji tikra – niekas čia atostogauti kaimo turizmo sodyboje nesiverš.

O štai surengti vestuves, krikštynas ar kitokį triukšmingą vakarėlį, norinčių greičiausia netruks.

Gaili parko ir upelio

Būtent to švenčių triukšmo kaimynai ir nenori.

„Šiuo metu ten yra senas dvaro parkas su, tikėtina, šimtamečiais medžiais, kuriuos tiesiog iškirs. Čia esantys tvenkiniai yra vieta žmonėms pailsėti ir pasigėrėti gamta, tačiau viskas baigsis kasdieniais baliukais „kaimo turizmo sodyboje“.

Ši vieta yra dar Vilniaus rajone, tačiau tai yra visiška riba tarp Vilniaus ir rajono ir, panašu, rajonui svarbiau privataus investuotojo interesai nei visuomenės“, – piktinosi Alina.

Moters teigimu, nesilaikoma ir vandens telkinių apsaugos zonos:

„Šalia teka upelis, tačiau ūkininko pastatas nėra atitrauktas nuo telkinio. Nors draudžiama „statyti naujus gyvenamuosius namus, vasarnamius, ūkininkų ūkio ir kitus pastatus arčiau kaip 50 metrų už pakrantės apsaugos juostos“.

Yra išlygų, bet gyvename šalia ir mūsų statytojas įvardijo, jog turėjo statymo metu išlaikyti atstumą. Kitas dalykas, jog žemės ūkio paskirties sklypas turi būti naudojamas pagal paskirtį.“

Tai yra ūkinės paskirties žemės sklypas, tačiau visiems iš projekto akivaizdu, jog bus statomas viešbutis arba nuomojama salė.

Anot Alinos, tokiu atveju negali čia būti viešbutis ar pokylių salė, o iš projektinių pasiūlymų jai susidaro būtent toks įspūdis. Tad esą kodėl nereikalaujama keisti žemės naudojimo paskirties į rekreacinę.

„Pagalbiniai pastatai iš projekto akivaizdžiai nėra nei pirtis, nei daržinė, o tiesiog prijungti pastatai su miegamaisiais“, – piktinosi moteris.

Savivaldybė leidimų dar neišdavė

Vilniaus rajono savivaldybė savo ruožtu tvirtina, kad bent kol kas ji nieko komentuoti negalinti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Buidvydiškėse
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Buidvydiškėse

„Informacija yra vieša ir skelbiama Vilniaus rajono savivaldybės internetinėje svetainėje vrsa.lt „Informacija apie visuomenei svarbių objektų projektavimą“.

Informacija apie objektą Buivydiškėse, Dvaro g. 9, buvo paskelbta birželio 3 d., kad birželio 22 d. įvyks viešas susirinkimas nuotoliniu būdu, pateikta prisijungimo nuoroda bei projektiniai pasiūlymai. Visuomenė iki viešo susirinkimo pabaigos gali pateikti pasiūlymus nurodytu el. paštu arba teikti klausimus pristatymo metu.

Savivaldybė nepritarimą arba pritarimą teiks tik po viešo susirinkimo, kai projektiniai pasiūlymai bus įkelti į informacinę sistemą „Infostatybą“, – teigiama savivaldybės komentare.

Tad kaimynai, vietos gyventojai turi galimybių savo klausimus pateikti tiesiai projektuotojams ir statytojams, nuo to gali priklausyti ir vėlesni savivaldybės sprendimai.

Numatoma 20 kambarių

Projektiniuose pasiūlymuose teigiama, kad tai yra ūkininko sodybos – vienbučio gyvenamojo namo su dviem pagalbinio ūkio paskirties pastatais, pritaikomais kaimo turizmui Buivydiškėse, projektas.

Projekto apibūdinime teigiama, kad tai būsiąs namas vienai šeimai ir du „sodybų ūkio pastatai, pagalbinio ūkio pastatai (tvartai, daržinės, sandėliai, garažai, vasaros virtuvės, dirbtuvės, pirtys, kietojo kuro sandėliai (malkinės) ir panašiai, kurie tarnauja pagrindiniam daiktui“.

 „Archstudija“ nuotr./Pastatų Dvaro g. 9, Buivydiškėse, projektas
„Archstudija“ nuotr./Pastatų Dvaro g. 9, Buivydiškėse, projektas

Nei prie pagrindinio, nei prie pagalbinių pastatų aprašymų nenurodoma, kiek ten bus kambarių.

Tačiau juos suskaičiuoti galima kitoje projektinių pasiūlymų vietoje, kur kalbama apie automobilių stovėjimo vietų skaičių sklype.

Tas skaičius nustatomas pagal STR „Gatvės. Bendrieji reikalavimai“ 30-ą lentelę – joje nurodoma, prie poilsio paskirties pastatų reikalinga viena vieta kiekvienam kambariui.

„Pastate Nr. 1 (pagalbinis ūkio pastatas) projektuojami 4 kambariai (numeriai); Pastate Nr. 2 (pagalbinis ūkio pastatas) projektuojami 12 kambarių (numerių); Pastate Nr. 3 (pagrindinis namas) projektuojami 4 kambariai (numeriai); Bendrai teritorijoje projektuojama 20 kambarių (numerių). Reikalingas minimalus automobilių parkavimo vietų skaičius – 20“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Bendrai teritorijoje projektuojama 20 kambarių. Reikalingas minimalus automobilių parkavimo vietų skaičius – 20.

Toliau aprašomas ir kiekvienas pastatas:

„Projektuojamo ūkininko sodybos vienas iš pagalbinio ūkio paskirties pastatų – pirtis. Pastatas numatomas 2 aukštų. Pastato pirmame aukšte projektuojamos pirtys su bendromis poilsio patalpomis/erdvėmis. Taip pat šiame aukšte numatomi san. mazgai. Antras pastato aukštas numatomas trumpalaikiam apgyvendinimui, projektuojami kambariai su san. mazgais.

Pagalbinio ūkio paskirties pastatas – (žymėjimas plane – Nr.3). Pastatas numatomas dviejų aukštų su mansarda. Pastato pirmame aukšte projektuojamos dvi salės, skirtos maitinimui, virtuvė, san. mazgai bei pagalbinės patalpos. Antrame pastato aukšte numatomi trumpalaikiai apgyvendinimui skirti kambariai su atskirais san. mazgais. Mansardiniame aukšte numatomos pagalbinės patalpos.

Gyvenamosios paskirties pastatas (žymėjimas plane – Nr.3). Projektuojamo ūkininko sodybos gyvenamasis namas, skirtas gyventi vienai šeimai bei kaimo turizmo veiklai vykdyti. Pastatas numatomas 2 aukštų. Pirmame pastato aukšte įrengiami du ŽN kambariai. Antrame aukšte įrengiamas gyvenamasis korpusas. Gyvenamajame korpuse numatomos patalpos gyvenamieji/ miegamieji kambariai, virtuvė, svetainė, valgomasis, san. mazgai“, – tokie bus šie pastatai.

O kaip tik tai ir yra kaimynų nepasitenkinimo priežastis – didelės salės ir galimybė po švenčių čia pat nakvoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas