Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 23

Kaip feisbuko juokelis plintanti klaidinanti informacija apie rinkimus sudomino VRK

Paskutinėmis dienomis iki prezidento rinkimų kandidatų šalininkai bei interneto satyristai nevengia pokštauti. Kai kurie juokeliai, tiesa, gali klaidinti rinkėjus ir net sulaukė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) reakcijos.
Lipdukas „Aš balsavau!“
Lipdukas „Aš balsavau!“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį satyrinėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, pavadintoje Ritos Lebedevos vardu, pasidalinta įrašu, kuriame raginama balsuoti prieš Ingridą Šimonytę. Tiesa, prie įrašo prisegtoje nuotraukoje galima matyti, kad rinkimų biuletenyje apskritimas pažymėtas būtent prie I.Šimonytės vardo.

„Facebook“ nuotr./R.Lebedevos pokštas
„Facebook“ nuotr./R.Lebedevos pokštas

Skirtingai nei teigia įrašo autorė, žymint kryželį greta kandidato pavardės balsuojama ne prieš, o už. Todėl balsuojant už G.Nausėdą, kryželį žymėti reikėtų greta ekonomisto vardo, o už I.Šimonytę – greta jos vardo.

Įrašas buvo pašalintas. Tiesa, neilgam. Po kelių valandų paskyroje pasirodė naujas įrašas, kuriame aiškinama, kad pirmąjį teko pašalinti dėl konservatorių nepasitenkinimo. Satyros puslapis tęsė juokus, esą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai buvę nepatenkinti paskata balsuoti prieš I.Šimonytę.

Į skundą reaguos

Pokštui nugrimzti socialinio tinklo sraute neleido ir G.Nausėdos štabo elgesys. Trečiadienį VRK svarstė ekonomisto štabo skundą dėl R.Lebedevos įrašo socialiniame tinkle. Rinkimų prievaizdų buvo prašoma išplatinti pranešimą, kuriame rinkėjai būtų supažindinti su teisingu balsavimo būdu.

G.Nausėdos štabo skundas aptariamas vaizdo įraše nuo 4 val. 23 min. 45 sek.

VIDEO: VRK posėdis 2019-05-21 15:30

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė ketvirtadienį 15min sakė, kad komisija išties ketina reaguoti į skundą dėl R.Lebedevos įrašo ir išplatins pranešimą spaudai, kuriame rinkėjams bus paaiškinama, kaip žymėti biuletenį.

„Dirbama prie to klausimo. Yra parengtas nedidelis pranešimas, kaip žymėti biuletenius. Jį išplatinsime. O pats tekstas buvo parašytas ne visai rišlia lietuvių kalba ir taip toliau“, – sakė L.Matjošaitytė.

Sulaukė atsako

Atsaką I.Šimonytės šalininkams pateikė feisbuko puslapis „Kaišiadorys Charlie“, kuriame buvo pakartotas R.Lebedevos pokštas apvertus jį aukštyn kojomis. Raginama palaikyti I.Šimonytę kryželiu žymint G.Nausėdos pavardę.

Priminsime, kad norint atiduoti balsą vienam ar kitam kandidatui, kryželiu reikia pažymėti apskritimą šalia to kandidato, kuriam ketinate skirti savo balsą, pavardės.

„Facebook“ nuotr./Puslapio „Kaišiadorys Charlie“ pokštas
„Facebook“ nuotr./Puslapio „Kaišiadorys Charlie“ pokštas

Tai nėra pirmas kartas šią savaitę, kuomet rinkimų biuleteniai atsiduria pokštų epicentre. Pirmadienį rinkimų biuletenį humoro tikslais panaudojo ir Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Karolis Žukauskas. Vyras socialiniame tinkle pasidalijo prezidento rinkimų biuletenio nuotrauka, kurioje G.Nausėdos vardas parašytas su klaida.

L.Matjošaitytė patikino, kad rinkimų biuleteniai yra atspausdinti teisingai, o teigiantys priešingai ir juokaujantys siekia savo tikslų – atkreipti dėmesį į rinkimus, VRK darbą ar bando pademonstruoti savo darbus.

Daugiau apie K.Žukausko pokštą – čia.

Pakartotinis balsavimas šalies prezidento rinkimuose vyks šių metų gegužės 26 d. Į antrąjį turą pateko Seimo narė I.Šimonytė ir ekonomistas G.Nausėda. Pastarąjį I.Šimonytė pirmajame ture aplenkė beveik 5 tūkst. balsų.

Kartu su antruoju prezidento rinkimų turu vyks ir rinkimai į Europos Parlamentą.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas