Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 24

Kalėdų Senelis jau keliauja aplink Žemę: ar COVID-19 nesutrukdys išdalinti dovanas?

Vaikai, laukiantys Kalėdų Senelio apsilankymo ir išsvajotų dovanų, turėtų ne tik pasvarstyti, ar pastaraisiais metais elgėsi tinkamai. Keliones koronavirusas daugiau ar mažiau suvaržė. Ar įvairūs reikalavimai (būti persirgus arba pasiskiepijus nuo COVID-19, jei ne – neigiamas testo rezultatas, tam tikrais atvejais – saviizoliacija) nesutrukdys atvykti bent per metų pabaigos šventes svarbiausiam pasaulio keliautojui?
Kalėdų senelis ir jo elniai, Laplandija, Suomija
Kalėdų senelis ir jo elniai, Laplandija, Suomija / Shutterstock nuotr.

Rogės net turi savo orlaivio tipą

Jau dvejus metus pasaulio gyvenimo ritmą diktuojantis koronavirusas keliones pristabdė ar bent padarė šiek tiek nepatogesnes, bet jos vyksta.

Kiek lengviau keliauti tiems, kurie yra persirgę COVID-19 arba pasiskiepiję nuo šios ligos. Kitiems galima pasidaryti testą ir traukti į užsienį turint neigiamą testo rezultatą. Neatitinkant tam tikrų sąlygų ar atvykstant į Lietuvą iš kai kurių šalių dar reikia pabūti saviizoliacijoje.

Ar tiek daug su kelione susijusių rūpesčių nesutrukdys Kalėdų Seneliui Kūčių naktį užsukti į mūsų šalį?

Gera žinia – elnių traukiamos rogės su dovanomis jau paliko dirbtuves ir jis patraukė į kelią. Šio ekipažo kelionę aplink pasaulį galima stebėti skrydžių sekimo tinklalapyje flightradar24.com arba specialiose programėlėse telefonams, susiradus skrydį pagal kodus SANTA1, HOHOHO ar R3DNO53 (tai yra stilizuotas angliškas žodis rednose – raudona nosis).

Kūčių dienos rytą tai buvo labiausiai stebimas skrydis iš visų, tuo metu vykusių.

Ekrano nuotr. iš flightradar24.com/Kalėdų Senelio rogės priskiriamos specialiam orlaivių tipui
Ekrano nuotr. iš flightradar24.com/Kalėdų Senelio rogės priskiriamos specialiam orlaivių tipui

Kaip teigiama tinklalapyje flightradar24.com, šiemet Kalėdų Senelio kelionė sekama pasitelkus antžemines priemones ir ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) – specialią stebėjimo technologiją, kai orlaivis per palydovinę navigaciją ar kitus jutiklius nustato savo padėtį ir periodiškai perduoda atitinkamą informaciją, kad būtų galima sekti jo judėjimą.

Kalėdų Senelio rogės yra aprūpintos naujausiu ADS-B transponderiu, o, kad būtų perduodamas dar geresnis signalas, kaip antenos naudojami ir elnių ragai.

Dovanos vaikams gabenamos, kaip rašoma flightradar24.com, unikaliomis 9 rangifer tarandus (taip šie elniai vadinami lotyniškai) variklių rogėmis. Jų registracijos numeris – HOHOHO (MSN 2021).

Naudojamos jau 1 750 metų, jos yra seniausias iki šiol naudojamas orlaivio korpusas. Kadangi rogės – itin seno modelio, prieš kelerius metus, per Kūčias tikintis rūko ir kitų nepalankių oro sąlygų, buvo pridėta nauja navigacinė įranga ir devintas variklis. Tai leidžia rogėms didesnį nei garso greitį pasiekti greičiau nei per sekundę.

Kad Kalėdų Senelio judėjimą galėtų sekti skrydžių valdymo tarnybos, Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO) sugalvojo pavadinimą ir jo orlaivio (rogių) tipui – SLEI.

Pasiskiepijo triskart

Penktadienio rytą buvo galima stebėti flightradar24.com tinklalapyje, kaip rogės keliauja per Ramujį vandenyje. Aplėkęs Australiją, Kalėdų Senelis pasuko šiaurės vakarų kryptimi.

Žinome, kad jis gyvena Suomijoje esančioje Laplandijos dalyje. Šiuo metu griežčiausios taisyklės taikomos atvykstantiems iš septynių valstybių, esančių Afrikos pietuose, – regiono, kur buvo aptikta omikron atmaina. Suomija yra valstybių, kurios priskiriamos raudonajai ir pilkajai zonai, grupėje.

Pats jį paskiepijau. Patikrinau jo imuniteto lygį, jis – užtektinai saugus keliauti po pasaulį.

Tiesa, Kalėdų Senelis į Lietuvą atvyks ne tiesiai iš savo gyvenamosios vietos, bet iš Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos arba nuo Baltijos jūros pusės. Nors mūsų šalies santykiai su Baltarusija šiuo metu yra įtempti, žinant, kad rogėse gabenamos dovanos vaikams, tarptautiniai nesutarimai jam neturėtų sukelti problemų kertant sieną.

Šios keturios šalys priskiriamos tai pačiai grupei kaip Suomija. Atvykstantieji iš jų, nepriklausomai nuo transporto rūšies, privalo iš anksto užpildyti keleivio anketą.

Kalėdų Senelis taip pat turėtų pateikti neigiamą COVID-19 testo rezultatą ir tam tikrą laiką praleisti saviizoliacijoje. Kadangi jis atvyks savo transportu, testą galės pasidaryti ir Lietuvoje.

Tiesa, nei testo, nei saviizoliacijos nereikia per Lietuvą vykstant tranzitu, kai keliautojai sustoja tik dėl būtinų priežasčių (degalų, higienos poreikių ir pan.). Dovanų palikimas tikriausiai bus laikoma tinkama priežastimi sustoti.

Nei testo, nei saviizoliacijos nereikės ir persirgus šia liga arba nuo jos pasiskiepijo. Žinių, kad Kalėdų Senelis būtų susirgęs COVID-19, nepavyko rasti.

123rf.com nuotr./Kalėdų Senelis
123rf.com nuotr./Kalėdų Senelis

Tačiau JAV pagrindinis infekcinių ligų ekspertas dr. Anthony Fauci dar pernai sakė, kad Kalėdų Senelis turi įgimtą imunitetą, tad COVID-19 neplatins.

Anot infektologo, Kalėdų Senelis pernai buvo ėmęsis įvairių priemonių, kad nesusidurtų su virusu. Jis dalyvavo laikėsi atstumo nuo žmonių, daugiau bendravo per „Zoom“, lankėsi mažiau renginių, vengė eiti į parduotuves.

Nepaisant įgimto imuniteto, Kalėdų Senelis esą nusprendė pasiskiepyti nuo COVID-19. Jis gavo ne tik dvi vakcinos dozes, bet ir sustiprinančiąją. „Pats jį paskiepijau, – sakė A.Fauci. – Patikrinau jo imuniteto lygį, jis – užtektinai saugus keliauti po pasaulį.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci skiepijamas nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Fauci skiepijamas nuo koronaviruso

Tiesa, istorija rodo, kad, net būdamas superžmogumi, Kalėdų Senelis prieš kai kurias ligas neatsilaiko. Daugiau nei prieš šimtmetį – 1918 m. gruodžio 6 d. buvo pranešta, kad į lovą jį paguldė gripas.

Mayo klinikos Vakcinų tyrimo grupės vadovas, infekcinių ligų profesorius dr. Gregas Polandas, kuris yra ir specialusis Kalėdų Senelio konsultantas, šiam paaiškino, kad sustiprinančioji dozė yra geriausia, ką jis gali padaryti, norėdamas save apsaugoti, ypač keliaujant aplink pasaulį.

Anot G.Polando, visiškai pasiskiepijo ir Kalėdų Senelio elfai, padedantys jam pakuoti dovanas. Daugelis jų yra senyvo amžiaus, tad COVID-19 gali būti pavojinga.

Prasidėjo nuo vaiko skambučio

Kalėdų Senelio kelionę galima stebėti 3D formatu dar viename tinklalapyje noradsanta.org arba paskyroje „Twitter“.

Ši Jungtinė JAV ir Kanados karinė operacija Kalėdų Senelio pasaulinei misijai stebėti vykdoma jau 66 metus. Yra net telefono numeris, kuriuo paskambinus galima paklausti, pavyzdžiui, „kada Kalėdų Senelis apsilankys mano namuose“ arba „kokius sausainius jis mėgsta“. Savanoriai į juos mielai atsako.

123RF.com nuotr./Kalėdų senelis klausosi muzikos
123RF.com nuotr./Kalėdų senelis klausosi muzikos

Kolorado valstijoje įsikūrusi Šiaurės Amerikos kosmoso gynybos vadavietė (NORAD) pateikia informaciją apie rogių judėjimą realiu laiku nuo gruodžio 24 d. 4 val. iki vidurnakčio Standartiniu kalnų laiku, kuris galioja kai kuriose vakarinėse JAV valstijose.

Per šį laiką jis perskrieja per Ramųjį vandenyną, Aziją, Afriką, Europą ir abu Amerikos žemynus.

Šios vadavietės atstovai taip pat tikino, kad Kalėdų Senelis laikosi saugumo priemonių – kiekvienoje vietoje, kur sustoja, užsideda veido kaukę.

Jie pateikė informacijos ir apie roges: pakilimo metu jos sveria 60 tūkst. tonų, jų galia siekia 9 (angl. reindeer power – elnio galių).

123RF.com nuotr./Kalėdų Senelis ir jo elniai
123RF.com nuotr./Kalėdų Senelis ir jo elniai

Ši misija prasidėjo 1955 m., kai karinių oro pajėgų pulkininkas Harry Shoupas, vieną naktį eidamas NORAD pirmtakės Kontinentinės oro erdvės gynybos vadavietės vado pareigas, sulaukė netikėto skambučio. Kažkoks vaikas surinko Kalėdų Senelio telefono numerį, kuris laikraštyje buvo atspausdintas su klaida.

Atsiliepęs H.Shoupas iš pradžių pagalvojo, kad kažkas kvailioja, bet greitai suprato, kas nutiko. Jis vaiką patikino esąs Kalėdų Senelis. Taip prasidėjo jau daugiau nei pusę amžiaus besitęsianti tradicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas