Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 11 /13:13

Kaliningrado tranzitas: siūloma drausti prekių judėjimą tarp Baltijos šalių ir Rusijos, V.Putinas ir A.Lukašenka aptarė galimą bendrą atsaką

Rusijos Kaliningrado srities gubernatorius pirmadienį pasiūlė Maskvai visiškai uždrausti prekių judėjimą tarp trijų Baltijos šalių ir Rusijos. Taip jis siūlo reaguoti į Europos Sąjungos sankcionuotų prekių tranzito stabdymą per Lietuvą. Padėtį dėl tranzito tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities telefonu pirmadienį aptarė Rusijos ir Baltarusijos diktatoriai Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka.
Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa / „Scanpix“/„Reuters“, „Scanpix“/AP ir 15min nuotr.

Siūlo atsakomąsias priemones

„Kaip atsakomąją priemonę siūlome visiškai uždrausti prekių judėjimą (taip pat ir tranzitu iš trečiųjų šalių) tarp trijų Baltijos valstybių ir Rusijos“, – sakė gubernatorius Antonas Alichanovas. Jį cituoja „Reuters“ naujienų agentūra.

„Atsakydami į tai, siūlome visiškai uždrausti prekių judėjimą (įskaitant tranzitu iš trečiųjų šalių) tarp trijų Baltijos valstybių ir Rusijos (išskyrus Kaliningrado sritį).

Tai leistų dirbti jūrų vežėjams ir suteiktų darbo vietų Kaliningrado uostams, kurie labai nukentėjo nuo ES apribojimų.
Tuo pačiu metu jūrų tarifas turėtų būti nustatytas tokio paties dydžio kaip ir geležinkelių tarifas pagal 10-01 kainų sąrašą“, – savo kanale „Telegram“ pirmadienį paskelbė A.Alichanovas.

Gubernatorius šį siūlymą buvo paskelbęs jau praėjusią savaitę, tačiau Rusijos vyriausybė iki šiol nesiėmė jokių veiksmų. Rusijos ekspertai teigė, jog tokia priemonė smarkiai pakenktų pačiai Rusijai, nes sumažėtų į ES sankcijas nepatekusių prekių importas, pailgėtų eilės prie sienų, išaugtų transportavimo kainos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonas Alichanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonas Alichanovas

Naujų išaiškinimų nėra, Rusijos kantrybė senka

Europos Komisija šiuo metu svarsto, ar paskelbti naujas gaires dėl galimo tranzito atnaujinimo.

A.Alichanovas teigia, jog siekiama, kad ES sankcijų prekių gabenimo apribojimai nebūtų taikomi Kaliningrado tranzitui.

Kaliningrado srities gubernatorius tikisi, kad to pavyks pasiekti Rusijos Užsienio reikalų ministerijai. Rusijos Užsienio reikalų ministerija penktadienį tikino gavusi Europos Komisijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pažadą, kad ši problema artimiausiu metu bus išspręsta, tačiau nei Europos Komisija, nei Lietuvos URM to nekomentavo.

Europos Komisijos atstovas Johannesas Bahrke liepos 7 dieną Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė, kad Europos Komisija kol kas dar nepateikė jokių naujų išaiškinimų Lietuvai.

„Galiu pasakyti, kad, palyginti su praėjusia savaite, jokių pokyčių neįvyko. Palaikome ryšius su Lietuvos valdžios institucijomis“, – citavo jį TASS.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova praėjusią savaitę propagandinėje televizijos laidoje „Solovjovas gyvai“ sakė, kad „laikrodis tiksi“, Rusijos kantrybė „nėra beribė“, o Maskvos atsakas „bus reikšmingas“, skelbia Rusijos naujienų portalas gazeta.ru. Komentuodama faktą, kad Europos Komisija dar neparengė naujų rekomendacijų Lietuvai dėl tranzito į Kaliningradą, Užsienio reikalų ministerijos atstovė pažymėjo, kad Komisija veikia greitai dėl sankcijų Rusijai įvedimo, bet ne dėl jų panaikinimo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šengeno erdvės VRM ministrai lankėsi Kenos geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šengeno erdvės VRM ministrai lankėsi Kenos geležinkelio stotyje

Išplėstas draudžiamų vežti prekių sąrašas

Lietuva nuo pirmadienio išplėtė sankcijų Rusijai taikymą. Nuo vidurnakčio per Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis nebegalima vežti rusiško cemento ir alkoholio.

Nuo birželio vidurio draudžiamas plieno vežimas.

Lietuvos valdžios atstovai teigia pavasarį gavę Europos Komisijos išaiškinimą, kad draudimas įvežti sankcionuotas prekes apima ir jų tranzitą per Lietuvą.

Rusijos režimas tai vadina Kaliningrado blokada ir žada imtis atsakomųjų priemonių.

15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa

V.Putinas ir A.Lukašenka aptarė galimus bendrus veiksmus

Baltarusijos diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai artimas kanalas socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbė, kad Kaliningrado tranzito klausimą greta kitų temų A.Lukašenka aptarė su V.Putinu per pokalbį telefonu.

Baltarusijos valstybės naujienų agentūros „Belta“ pranešime teigiama, kad valstybių vadovai Kaliningrado tranzito klausimą aptarė „rimtai ir išsamiai – tai buvo viena iš pagrindinių susitikimo temų“. Tačiau daugiau detalių kol kas nepateikiama.

Kremliaus spaudos tarnyba praneša, kad aptartos galimos bendros atsako priemonės, tačiau jos taip pat nedetalizuojamos.

„Šiame kontekste buvo aptarti kai kurie galimi bendri veiksmai“, – pranešė Rusijos prezidento spaudos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus