Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 10

Kaliningrado tranzito istorija: V.Putino laiškai, grūmojimai lietuviams ir peršama „koridoriaus“ idėja

„Nėra ko užsikirsti prieš lietuvius. Juos reikia pastatyti į vietą“, – tokius žaibus laidė Maskvos politikai, vykstant deryboms dėl tranzito per Lietuvą tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities. Jų metu Lietuvoje slapta lankėsi Rusijos premjeras, Vladimiras Putinas rašė laiškus, o lietuviai atkakliai priešinosi peršamai tranzitinio koridoriaus idėjai. 15min peržiūrėjo diplomatinius archyvus, kurie atskleidžia, kaip prieš kelis dešimtmečius buvo derinama tranzito tvarka, kuri šiemet atsidūrė tarptautinio dėmesio centre.
Nuotraukų paroda, skirta atkreipti Rusijos piliečių dėmesį į Rusijos valdžios karą prieš Ukrainą
Traukinys Kaliningradas–Maskva Vilniaus traukinių stotyje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvai rengiantis stoti į Europos Sąjungą vienas svarbiausių dalykų buvo išspręsti tranzito į Kaliningradą per valstybės teritoriją klausimą. Tai nebuvo lengva: Maskva aikštijosi, žėrė reikalavimus. Galiausiai dėl Rusijos piliečių kelionių į ar iš Kaliningrado per Lietuvą buvo susitarta.

Nors Rusija norėjo, kad būtų sukurtas specialus režimas ir kroviniams, galiausiai sutiko su tuo, jog prekių tranzitui būtų taikoma bendra procedūra. Neslepiama, kad šio klausimo sprendimas lėmė, jog Rusija netrukus ratifikavo sienos su mūsų šalimi sutartį.

Tranzito susitarimai dėmesio centre vėl atsidūrė šiemet, kai Lietuva sustabdė sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą. Maskvai ėmus svaidytis grasinimais, įsikišo Europos Komisija ir JAV diplomatai, ir galiausiai tranzitas - nors ir su apribojimais - buvo atnaujintas.

15min peržiūrėjo Užsienio reikalų ministerijos (URM) archyve saugomus dokumentus: nuo diplomatinio susirašinėjimo, ataskaitų po tarptautinių renginių iki Rusijos žiniasklaidos pranešimų, kuriais dalijosi mūsų šalies diplomatai, atspindinčių, koks fonas 2000–2003 metais lydėjo sprendimą dėl Kaliningrado tranzito per mūsų šalį.

Suprasti akimirksniu

  • Bendrasis Europos Sąjungos ir Rusijos Federacijos pareiškimas dėl supaprastinto Rusijos Federacijos piliečių tranzito per Lietuvos Respublikos teritoriją sąlygų (Specialioji tranzito schema) buvo pasirašytas 2002 metų lapkričio 11 dieną.
  • Nors Rusija norėjo, kad būtų sukurtas specialus režimas ir kroviniams, galiausiai sutiko su tuo, jog prekių tranzitui bus taikoma bendra procedūra.
  • Atskiros sutarties su Rusija prekių tranzitui nėra. Minėtame pareiškime tik užsimenama apie galimybę Rusijai ir Europos Sąjungai pratęsti diskusijas dėl techninių būdų vykdyti Rusijos prekių gabenimą per Europos Sąjungos teritoriją tranzitu.

Vertinta kaip galima kliūtis narystei ES

Kaip matyti iš URM archyve saugomų dokumentų, susijusių su tranzito į Kaliningradą klausimu, tai dar gerokai iki derybų su Rusija matyta kaip rimta problema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas