Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 20

Krymas priklauso Rusijai: teismai atsakė, ar toks atsakymas yra pagrindas išsiųsti žmogų iš Lietuvos

Grėsmės Lietuvos valstybės saugumui nėra ir ukrainietė Viktorija M. gali gyventi bei dirbti Lietuvoje – tokį sprendimą neseniai patvirtino antros instancijos teismas. Tiesa, bylą nagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paliko galioti pirmosios instancijos Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą ir netenkino Viktorijos M. prašymo atstatyti darbines teises bei atlyginti moralinę žalą. Viktorijos M. advokatas Simonas Rėksnys sako, kad tai – svarbus sprendimas kalbant apie teismų praktiką: jei žmogus pasako, kad Krymas priklauso Rusijai, tai nėra pagrindas jį išsiųsti iš šalies.
Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais
Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nurodė nedelsiant išvykti iš Lietuvos

Viktorija M. Lietuvoje gyvena daugiau nei trejus metus. Moteris kilusi iš Donecko.

Pernai kovo mėnesį 39 metų ukrainietė iš Migracijos departamento sulaukė ją pribloškusios žinios: ji privalo nedelsiant išvykti iš Lietuvos.

Šis sprendimas moteriai reiškė išvykimą į karo zoną, o taip pat santykių su artimu žmogumi praradimą. Gyvendama Lietuvoje ji susirado draugą, planavo kurti šeimą.

Ukrainietė kreipėsi į Migracijos departamentą, Ukrainos ambasadą, tačiau, kaip sako pati, pagalbos nesulaukė.

Ukrainietė iš Migracijos departamento sulaukė ją pribloškusios žinios: ji privalo nedelsiant išvykti iš Lietuvos.

Migracijos departamento rašte buvo nurodyta, kad Viktorija Lietuvoje negali būti vadovaujantis užsieniečių teisinės padėties įstatymo 133 straipsnio 5 dalimi. Jis skelbia, jog užsieniečiui draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, jeigu jis gali kelti grėsmę valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Tokią informaciją Migracijos departamentui pateikė Valstybės saugumo departamentas (VSD). Daugiau paaiškinimų departamentas nepateikė, išskyrus tai, kad į Lietuvą jai draudžiama atvykti iki 2028 metų.

Moteris tuo metu dirbo virėja, ji tikino, kad niekada neturėjusi reikalų su teisėsauga nei Lietuvoje, nei Ukrainoje, nebuvo padariusi jokių pažeidimų, gyvena paprastą eilinio žmogaus gyvenimą ir nė nenutuokia, kuo yra kaltinama bei kodėl kelia grėsmę Lietuvai.

Pernai 15min kalbintas Seimo narys Vytautas Bakas teigia, jog tokiu atveju VSD turi būti surinkusi rimtus įrodymus, o išsiuntimas iš šalies yra kraštutinė priemonė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudymo Donecke padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudymo Donecke padariniai

Pasakė, kad Krymas priklauso Rusijai

Moteris kreipėsi į advokatą, šis paruošė ieškinį Lietuvos administraciniam teismui. Kai buvo ruošiama medžiaga, tada ir paaiškėjo, kodėl moteriai uždrausta gyventi Lietuvoje. Pasibaigus darbo vizai Viktorijai M. reikėjo ją pratęsti, o greta visų formalumų ir dokumentų – užpildyti anketą. Vienas iš jos klausimų: „Jūsų nuomone, kam priklauso Krymas?“

„Rusijai“, – atsakyme pažymėjo Viktorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas