Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 03 15 /14:47

O.Šurajevas nebegalės pasirodyti Seime, policija pradėjo tyrimą, o politikai svaidosi kaltinimais

Visuomenininkui, komikui Olegui Šurajevui neterminuotai apribota galimybė patekti į Seimą, trečiadienį pranešė kancleris. Policija taip pat pradėjo tyrimą dėl jo elgesio, o valdančiųjų ir opozicijos politikai keičiasi kaltinimais, kas iš ko Seime tyčiojasi.
Olegas Šurajevas
Olegas Šurajevas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

O.Šurajevas Seime antradienį lankėsi ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei atsakant į Seimo narių klausimus dėl per Vilniaus knygų mugę pašalintos Sveikatos teisės instituto pandemijos valdymą kritikuojančios knygos reklaminės instaliacijos. Ji buvo pašalinta, kai į „Litexpo“ vadovybę dėl šios instaliacijos kreipėsi O.Šurajevas.

Po A.Armonaitės pasisakymo O.Šurajevas Seime filmavo jo kritikuojamus parlamentarus, uždavinėjo jiems klausimus ir palydėjo komentarais. Jis įsivėlė į apsižodžiavimus su Remigijumi Žemaitaičiu, Mindaugu Puidoku, Dainiumi Kepeniu, Aidu Gedvilu ir kt.

O.Šurajevo pozicija: aš sąmoningai peržengiu ribas

Kilus triukšmui O.Šurajevas savo paskyroje „Facebook“ paskelbė sąmoningai peržengiantis ribas bei įžeidinėjantis tuos žmones, kurių negerbia.

„Aaš sąmoningai peržengiu ribas tarp jūsų politkorektiškumo ir etikos, bei einu sąmoningai į įžeidinėjimų pusę tų žmonių, kurių negerbiu. Galit ta pati daryti su manim, bent būsim sąžiningi vienas su kitu“, – rašė jis.

Policija pradėjo tyrimą

Vilniaus apskrities policija pradėjo administracinę teiseną dėl O.Šurajevo elgesio antradienį Seime.

„Pradėta administracinė teisena dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo“, – BNS trečiadienį sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Nebegalės pateikti į Seimą

Trečiadienį šį incidentą svarstant Seimo valdybos posėdyje, parlamento kancleris Modestas Gelbūda sakė, jog O.Šurajevo elgesį vertino komisija, nagrinėjanti Seimo rūmų tvarkos pažeidimus.

„Komisija surinko pakankamai duomenų ir rekomendavo neribotam laikui apriboti O.Šurajevui patekimą į Seimo rūmus, – pranešė kancleris. – Tai reiškia, kad jam nebus išrašomi leidimai. Taigi aš kaip Seimo kancleris jau patvirtinau ir pasirašiau įsakymą, patvirtinantį komisijos rekomendaciją.“

Pagal Seimo vidaus tvarkos taisykles, jas pažeidęs asmuo Seimo kanclerio sprendimu gali būti įspėtas arba jam iki vienų metų gali būti apribotas leidimų įeiti į Seimo rūmus išdavimas. Asmeniui, kuris pakartotinai pažeidžia reikalavimus, Seimo kanclerio sprendimu leidimų išdavimas gali būti apribotas neterminuotai.

Vadovybės apsaugos tarnyba posėdyje teigė užfiksavusi kelis incidentus, susijusius su O.Šurajevu, kai jis buvo persisvėręs per balkoną, vėliau naudojo necenzūrinius žodžius, konfliktavo su parlamentarais. Vis dėlto nusiskundimų jo lankymosi metu teigė negavusi, jų sulaukta tik O.Šurajevui išvykus.

Leidimą išrašiusi A.Armonaitė atsakomybę permeta opozicijai

Kancleris pranešė, jog leidimą O.Šurajevui patekti į Seimą išrašė A.Armonaitė.

„Kaip ir jau valdybą esu informavęs prieš šį posėdį, kad leidimą užsakė Seimo narė Aušrinė Armonaitė“, – sakė M.Gelbūda.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė ketvirtadienį savo paskyroje „Facebook“ pareiškė, kad O.Šurajevą į Seimą pakvietė ne ji, o Seimo opozicijos atstovė Agnė Širinskienė, kurios ir kitų Seimo narių klausimuose ministrei dominavo O.Šurajevo pavardė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Olegą Šurajevą į Seimą pasikviečiau ne aš. Jį pasikvietė Agnė Širinskienė. Būtent jos ir grupės Seimo narių klausimuose man, kaip ekonomikos ir inovacijų ministrei, į kuriuos rimtai turėjau atsakinėti Seimo tribūnoje, dominavo Olego vardas ir pavardė.

Olegas panoro stebėti posėdį, kuriame jo asmeniui skirtas toks dėmesys – jam buvo išrašytas leidimas. Kaip viskas toliau rutuliojosi, jūs matėte.

Manau, kad kiekvienas suaugęs žmogus yra atsakingas pats už savo veiksmus ir su Olegu jo performanso mes nesiderinome, priešingai, nei vakar paskelbė vienos žinios. Ar tai buvo etiškas elgesys? Nemanau. Ar parlamentinis? Irgi ne.

Ar man pačiai yra tekę būti tokioje situacijoje, į kurią taip jautriai dabar sureagavo kolegos Seimo nariai, t.y. gauti kamerą į veidą prie sienos ir būti kažkuo pavadintai? Taip, ne kartą.

Šiandien labiausiai įsižeidę žmonės yra tie, kurie nuo ryto iki vakaro ne vienerius metus kolioja ir visokiais vardais vadina kitus – ar Seimo salėje, ar socialiniuose tinkluose. Ir kai kažkas peržengė ribas jų atžvilgiu, jie tapo labai jautrūs.

Ir dar liūdniau, kad ne vienas Seimo narys, paklaustas, kam priklauso Krymas, vakar taip pat negalėjo atsakyti“, – rašo A.Armonaitė.

A.Mazuronis piktinosi, kad valdantieji nepasmerkė

Seimo pirmininkės pavaduotojas „darbietis“ Andrius Mazuronis“ posėdžio metu piktinosi, jog valdantieji nepasmerkė komiko veiksmų parlamente, o Vadovybės apsaugos tarnyba po pirmųjų incidentų leido jam toliau vaikščioti po parlamentą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Mazuronis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Mazuronis

„Aš suprantu, kad Metų valstybės kūrėjo statusas yra kažkoks įspūdį darantį visiems, ir kanceliarijos darbuotojams, ir Vadovybės apsaugos tarnybai turbūt irgi taip pat. Bet kai po metų valstybės kūrėjo statusu slepiasi kažkoks... nežinau kaip čia pavadinti – apsisnarglėjęs murzius, prisistatantis visuomenės formuotoju, man atrodo reakcija turėjo būti visiškai kitokia, ką mes vakar stebėjome“, – kalbėjo politikas, turėdamas galvoje už paramos rinkimą Ukrainai O.Šurajevui suteiktą nacionalinio transliuotojo apdovanojimą.

A. Mazuronis ragino svarstyti galimybę atimti iš A.Armonaitės teisę išrašinėti leidimus patekti į Seimą.

„Ne pirmą kartą šitam asmeniui, performansų autoriui, kaip jūs jį vadinate, murziui tam, išrašytas leidimas. Ne pirmą kartą su juo yra problemos ir vis tie patys žmonės išrašo leidimus. Tai gal atimti tą teisę išrašinėti leidimus, jeigu nesugeba atsakingai elgtis?“ – klausė parlamentaras.

Į tai A. Armonaitės kolega iš Laisvės partijos Vytautas Mitalas replikavo, jog leidimą O.Šurajevui anksčiau išrašė pats.

„Matai, Andriau, prieš tai leidimą Olegui Šurajevui išrašiau aš, ir jeigu jis būtų manęs paprašęs, būčiau išrašęs ir šį kartą, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas. – Tai tikrai galime valdyboje padiskutuoti, bet žmonės, matai, keičiasi, o tie visuomenės aktyvistai lieka tie patys.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog dėl draudimo išrašinėti leidimus parlamentarai turėtų kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją.

O jei būtų kilusios muštynės?

A.Mazuronis taip pat svarstė, kas būtų buvę, jeigu O.Šurajevo veiksmai būtų išprovokavę ką nors smurtui.

„Priemonė, kad uždrausime tam asmeniui patekti į parlamentą, nėra tinkama pamoka iš šitos situacijos. Aš kažko valdančiosios daugumos lyderių neišgirdau vakar smerkiančių tokią poziciją. Ar čia yra viskas tvarkoje? Tinka visiems tai, ką mes vakar matėme parlamento rūmuose?“ – klausė jis.

V.Mitalas į tai sureagavo, jog nors O.Šurajevo elgesys „su etika prasilenkia“, tačiau sakė, jog A.Mazuronio sentimentas, „kad reikia duoti į snukį būnant Seimo nariu atėjusiems svečiams, jeigu jie blogai elgiasi“, atskleidžia tam tikras politikų bėdas.

Valdantieji: o kodėl neatsakė į klausimus?

V.Mitalas taip pat svarstė, jog parlamentarams veikiausiai nereikėtų galvoti, kad gali pasislėpti Seime, jeigu jiems sunku atsakyti į klausimą, kieno yra Krymas.

Valdančiųjų atstovas, konservatorius Paulius Saudargas savo ruožtu taip pat priminė, jog ir anksčiau yra sulaukęs klausimų, kodėl „čipuoja žmones“ ar yra „parsidavęs Amerikai“, teigdamas, jog provokacinius klausimus uždavinėjantys ir žeminančiai besielgiantys asmenys Seime lankosi ne pirmą kartą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Paulius Saudargas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Paulius Saudargas

„Aš niekada nebėgu nuo klausimų, niekada nepereinu į jokią necenzūrinę leksiką, kolegoms galbūt irgi palinkėčiau paprastuoju būdu – ir tą performansą galima sustabdyti atsakant į klausimus, kurie buvo gana paprasti iškelti“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

G.Landsbergis nepritaria, bet...

Užsienio reikalų ministras, valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė nepritariantis O.Šurajevo leksikai, bet svarstė, kodėl kolegos Seime neatsakė į klausimą, kieno Krymas.

„Jo formuluotės arba žodžiai, kurie buvo naudojami kolegoms stovint prie balsadėžės, tuomet buvo slapto balsavimo laikas, nesakyčiau, kad aš jiems pritariu, – žurnalistams Vilniuje sakė G. Landsbergis. – Nemanau, kad tokie žodžiai yra priimtini Seime ir raginčiau nuo to susilaikyti.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Vis dėlto G. Landsbergis priminė, jog O. Šurajevas „yra žinomas ir pažįstamas kovotojas už tam tikrus principus“.

„Jo pasirinkti metodai gali būti nepriimtini, ir aš tą jau pabrėžiau, bet jo kova yra aiški. Jis uždavė paprastą klausimą kolegai Seimo nariui apie tai, kam priklauso Krymas. Na, negavęs atsakymo, jis leido sau paplėtoti tą temą į tokius laukus, kur mes ne visi pritartumėme. Bet kodėl kolega nusprendė neatsakyti į klausimą – čia irgi yra įdomus aspektas“, – sakė jis.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: o kai iš valdančiųjų tyčiojasi – viskas gerai?

Valdančiųjų konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pirmadienį savo paskyroje „Facebook“ pareiškė, kad nepritaria O.Šurajevo saviraiškai.

Tačiau ją nustebino, kad O.Šurajevo elgesys Seime buvo vadinamas dugnu ir pasityčiojimu iš Seimo.

„O nėra pasityčiojimas iš Seimo, kai Seimo narys Bakas mano frakcijos kolegę Seimo salėj išvadina kale, kai Skardžius su Širinskiene žvengia ant suvarpyto šaudymo taikinio užsirašę „gabrielius“, kai Skardžius viešai tyčiojasi iš mano frakcijos kolegos dėl jo kūno sudėjimo, kai Gedvilas tyčiojasi ir niekina kolegę dėl šeiminės padėties. Negirdėjau tuomet dabar susirūpinusiu kolegų reakcijų. Tai čia viskas ok, tai yra aukštos kultūros ir moralės zenitas? Ar Širinskienės nuolat lašinami nuodai, Žemaitaičio (susitikimuose su rinkėjais raginančio „jūs nedarot nieko, kad sukiltumėt ir duotumėt tiems šimoniams į snukį“) ir Gražulio nuolatiniai išpuoliai apvadinant bei šmeižiant. Čia ok? Net nereikia „žmonių iš šalies“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Vienas kolega man čia vakar sakė – „tai jei kažkas jūsiškius taip puldinėtų, turbūt nebūtų patenkinti“. Tai jau mus puldinėjo. Kažkieno (Puidoko?) suleisti šeimų maršo dalyviai, be visa ko ir padėjėjus terorizavo. O prie Seimo išvis jau patyliu, kokio lygio „kultūra“ buvo, su tam tikrų politikų finansine parama.

Neteisinu vakar dienos įvykio. Ne apie tai. Apie veidmainystę, apie tai, kai kitus nuolat bullini, tyčiojies bei puldinėji, ir kai iš kažkur gauni atgal, tada jau pragysti apie aukštą kultūrą, kuri iki tol tau buvo nepasiekiama kaip miražas.

Todėl noriu priminti apie kai kurių Seimo narių nuolatinius pasireiškimus Seime bei kviečiu visus kolegas būti principingais ir kai kitąkart tam tikra leksika skambės Seimo salėje atrasti principingumo ir atitinkamai reaguoti“, – rašo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Šią savo poziciją ji pakartojo ir Seimo valdybos posėdyje trečiadienį. Konservatorių frakcijos seniūnė tuoj pat sulaukė kritikos dėl to.

J.Sabatauskas: valdantieji bando nukreipti dėmesį

A.Mazuronis į tai reagavo atkirsdamas, jog supranta, kad opozicijos atstovai vakar atsiėmė „už Skardžių“.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas taip pat teigė, jog konservatorių atstovė mėgina išvengti kritikos, nukreipdama kalbą apie kitus kaltinimus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Julius Sabatauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Julius Sabatauskas

„Radvile, nepykite, bet tai, ką kalbate, yra whataboutizmas. Teisinti dabartinius kažkieno padarytus veiksmus praeities kolegų nekorektoriškais žodžiais ar veiksmais nederėtų“, – sakė socialdemokratas.

Tiek jis, tiek kiti opozicijos parlamentarai kėlė saugumo klausimą ir teigė, jog incidentas „apnuogino labai rimtas spragas“. Jis tvirtino, jog kituose parlamentuose neįsivaizduojama situacija, kad į vidų užėjęs pašalinis asmuo galėtų laisvai viduje vaikščioti, ir ši sąlyga taikoma net kitų šalių politikų delegacijoms.

„Kalbant apie pamokas ateičiai, ir Vadovybės apsaugos tarnyba turėtų, matyt, vertinti, ar vakar buvo viskas padaryta laiku ir tikėkimės, kad iš to pamokos bus išmoktos“, – apibendrino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

T.V.Raskevičiui užkliuvo, kad politikai nepagarbiai bendravo su O.Šurajevu

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius kritikuoja ne O.Šurajevą, o su juo nepagarbiai bendravusius jo užsipultus politikus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Vakarykštis Oleg Šurajev pasirodymas Seime gali patikti arba nepatikti – skonio reikalas. Gal net ne skonio, o etikos ir takto.

Tačiau kai Seimo nariai į provokaciją atsakinėja frazėmis „silpnaprotis“, „tai todėl, kad tu čiulpi“, „su psichiniais ligoniais nebendrauju“ ir „su psichiškai neįgaliais asmenimis nekalbu“, tampa akivaizdu, kad kažkas yra ne taip.

Nereikia pykti ant veidrodžio, jeigu atvaizdas kreivas“, – savo paskyroje „Facebook“ rašo T.V.Raskevičius.

A.Veryga: peržengia bet kokias ribas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas Seimo narys Aurelijus Veryga dar antradienį savo paskyroje „Facebook“ klausė, kur yra riba?

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

„Nepriklausomai nuo mūsų daromų gerų darbų, jie mūsų neatleidžia nuo prievolės laikytis padorumo, viešos tvarkos ir pan.

Aš norėčiau paklausti žmonių, kurie įdeda daug darbo ir pastangų rinkdami lėšas kovojančiai Ukrainai, ar tikrai kai kurių kolegų elgesys tam tikra prasme nediskredituoja ir jūsų? Ar tikrai darant gerus darbus visa kita gali daryti kaip sugalvojęs? Kur yra riba?

Nekomentavau anksčiau išplatintų vieno veikėjo video apie tai, ką turėtų čiulpti Zuokas, bet tai, kas vyko šiandien Seime, kai įžūliai buvo tyčiojamais, provokuojama, įžeidinėjama, visa tai filmuojama ir naudojama naujoms patyčioms, manau, peržengia bet kokias ribas.

Jei visokie keiksmažodžiai ir įžeidinėjimai būtų išsakyti kam nors viešoje vietoje, tai matyt būtų traktuojam kaip viešosios tvarkos pažeidimas. O Seime tai galima daryti? Aš žinau, koks melagis ir pasakų sekėjas yra Žemaitaitis, ir suprantu, kad jis gali išvesti iš kantrybės. Bet tai nesuteikia teisės elgtis taip pat ar net blogiau.

Ar ne fantasmagoriškai atrodo tuomet kai šiam asmeniui teikiami apdovanojimai už „valstybės kūrimą“ ir jis, kaip teigiama patarinėja premjerei. Ir ką jis pataria? Tą patį, ką pataria Zuokui?“, – rašė A.Veryga.

I.Šimonytė O.Šurajevo elgesio nekomentuoja, bet Seimo etikos sargams skundžia A.Širinskienę

Premjerė Ingrida Šimonytė, antradienį Seime spaudusį ranką O.Šurajevui, trečiadienį iki pietų dar nebuvo išreiškusi savo pozicijos dėl jo vėlesnio elgesio Seime.

15min paprašius premjerės pozicijos, Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad premjerė I.Šimonytė plačiau nevertina O.Šurajevo veiksmų ar parlamentarų reakcijų.

„Premjerė nemano turinti pareigą vertinti ir komentuoti komiko Olego Šurajevo veiksmus ar atskirų parlamentarų reakcijas, juolab komentuoti to, ko negalėjo matyti – premjerė savo akimis matė tik tai, kas vyko Seimo plenarinių posėdžių salės balkone“, – teigiama komentare.

„Triukšmauti posėdžių salės balkone anaiptol nėra būtina ir pageidautina, tačiau tokių atvejų ir anksčiau yra buvę“, – priduriama jame.

Anot spaudos tarnybos, kitų incidentų Vyriausybės vadovė nematė, todėl jų vertinti negali.

„Kitų incidentų premjerė savo akimis nematė, todėl niekaip jų vertinti negali – O. Šurajevas yra suaugęs žmogus ir už savo veiksmus ir žodžius yra atsakingas pats“, – rašoma atsakyme 15min.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Tačiau premjerė kreipėsi į Seimo etikos sargus dėl opozicijos parlamentarės Agnės Širinskienės įrašo feisbuke, kuriame ši teigė, kad O.Šurajevas esantis premjerės patarėjas.

„Premjerės patarėjas šiandien įsijautė į savo pareigas ir ėmėsi daryti tvarką Seime: rėkavo iš antro aukšto balkono ir buvo pirmininkaujančio Razmos iš ten išprašytas (Razma pakvietė apsaugą), trukdė Seimo narių slaptam balsavimui, tad galiausiai buvo išmestas ir iš Seimo.

Suprantu, kad rinkimai. Manau, kad pinigai. Ir liberalams su konservatoriais reikia verkiant laimėti Vilniuje“, – rašė A.Širinskienė.

I.Šimonytė kreipimesi tvirtina, jog joks jos patarėjas posėdžio metu Seimo salėje nerėkavo ir prašė įpareigoti parlamentarę atsiprašyti jos patarėjų.

Išgirdusi, kad I.Šimonytė kreipėsi į etikos sargus, A.Širinskienė ironizavo: „Noriu tikėti, kad tai tik sapnas. Bet pikti liežuviai plaka, kad Premjerė kreipėsi į Seimo etikos komisiją, skųsdama, kad Šurajevą jos patarėju pavadinau. Bet gi jis vakar viešai lygtais įraše sakė, kad be jo patarimų niekas neapsieina šiais laikais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius