Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 07 /13:58

Kandidatas į prezidentus P.Auštrevičius pristatė programą: žada kurti europietišką Lietuvą

Ketvirtadienį kandidatas į Lietuvos Respublikos prezidentus Petras Auštrevičius pristatė savo rinkimų programą. Pristatymo metu kandidatas akcentavo, kad jo pagrindinis siekis yra kurti europietišką Lietuvą.
Petras Auštrevičius
Petro Auštrevičiaus rinkimų programos ir politinės komandos pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Europietiška Lietuva – tokią aš matau ateities Lietuvą. Tokia yra mano rinkimų kampanijos esminė žinia, mano, kaip politiko, tikslas“, – Vilniaus A.Mickevičiaus bibliotekoje vykusio rinkimų programos pristatymo metu kalbėjo P.Auštrevičius.

Tokią pristatymo vietą jis teigė pasirinkęs, nes Adomas Mickevičius jam yra neabejotinas LDK simbolis, o daugeliui – žymiausias visų laikų pasaulio lietuvis ir vilnietis.

P.Auštrevičius išvardino savo svarbiausius prioritetus. Tarp jų – dalies mokesčių mažinimas, nauja mokytojų rengimo sistema, kultūros skatinimas ir sklaida, nacionalinio saugumo užtikrinimas, skiriant lėšas gynybai, koordinuota užsienio ir europinė politika.

Pasak P.Auštrevičiaus, laisvas ir kuriantis žmogus yra bet kurios valstybės pagrindas. Todėl, jo teigimu, būtina susitarti, kad vienu pagrindinių Lietuvos prioritetų yra remti dirbančias ir vaikus auginančias šeimas. Jo teigimu, tokioms šeimoms turėtų būti sukurtas atskiras mokesčių modelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Auštrevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Auštrevičius

Taip pat P.Auštrevičius pasisako už dvigubos pilietybės įtvirtinimą: anot jo, tai būtinas sprendimas Lietuvai šiuolaikiniame pasaulyje.

Kandidatas taip pat teigė, kad valstybės prioritetas turi būti ne mažos kainos, o didesni atlyginimai ir pensijos. Todėl, jo teigimu, turi būti ženkliai mažinami darbo ir pajamų mokesčiai. Jis teigė, kad jei bus išrinktas prezidentu, inicijuos ilgalaikį susitarimą dėl mažesnių ir teisingesnių mokesčių.

P.Auštrevičius taip pat kalbėjo apie būtinybę parengti naują švietimo strategiją ir mokytojų rengimo sistemą, mokytojų perkvalifikavimo programą. Pasak jo, švietimo ministras turi būti vienu pagrindinių Vyriausybės narių.

Anot kandidato, 2,5 proc. skirti šalies gynybai būtina, nes negalima rizikuoti šalies piliečių saugumu. Jo teigimu, gynyba neturi būti priešinama su švietimu, socialine apsauga ir kultūra.

P.Auštrevičius pasisako už tai, kad Lietuvoje atsirastų nuolatinė JAV karinė bazė. Taip pat jis kvietė plėsti kariuomenės rezervą.

Kandidatas teigė, kad užsienio politikos reikalai turi būti grąžinti į bendrą šalies politinį gyvenimą, skatinamas Seimo, Vyriausybės ir prezidentūros bendradarbiavimas.

Jis taip pat teigė, kad Lietuva turėtų kuo labiau kurti ES politinę darbotvarkę, ypač kalbant apie Rytų lyderystę, ir teigė, kad Lietuva su ES pagalba turi siekti, kad Astravo atominė elektrinė būtų uždaryta.

Kandidato teigimu, daugelis Lietuvos piliečių pasigenda bendrumo jausmo, pagrindo optimizmui ir užtikrintumui. Jis sakė, kad į politiką jį atvedė būtent tikėjimas europietiška Lietuva.

„Kaip ir daugelis jūsų, aš tvirtai tikiu laisvu ir atsakingu Lietuvos žmogumi. Tikiu liberalia demokratija, o ne tautą skaldančiu populizmu, gelbėtojais, jų draudimais ir baudžiavine politika. Tikiu tikra ir telkiančia, o ne reitingine lyderyste. Tikiu pilnaverte, europietiška Lietuva, o ne pigia Europos kopija“, – sakė P.Auštrevičius.

Jis teigė esąs pasirengęs imtis politinės lyderystės, sutelkti nacionalines lygas ir pasiekti nacionalinius susitarimus šaliai svarbiausiais klausimais.

Taip pat P.Auštrevičius sakė pasirengęs užtikrinti, kad būtų vykdomi jau pasiekti nacionaliniai susitarimai – dėl krašto gynybos, dėl užsienio ir europinės politikos prioritetų.

„Pernelyg didelę mūsų žmonių dalį apnikusi neviltis dėl ateities, abejonės, ar net ir sunkiai dirbant pavyks sukurti sau ir šeimai gerovę čia, savoje valstybėje“, – sakė P.Auštrevičius.

Jis teigė, kad Lietuva virsta „pigia Europos kopija“, ir kritikavo valdančiųjų pasirinktą kelią primesti Lietuvos piliečiams „pigios valstybės modelį“. Taip pat teigė, kad per dažnai šalies institucijos nesiderina ir nesišneka tarpusavyje. Tai jis pavadino „pigia politika“.

„Savęs bei aplinkinių klausiu – ar Lietuva pigia, antrarūše ir uždara valstybe verčiama sąmoningai? Tikiu, kad nebūtinai. Greičiausiai tai pasekmė, kad pernelyg ilgai Lietuvos politikoje, ypač pastarąjį dešimtmetį, buvo ignoruojamas balsas tų, kurie sakydavo, kad demokratijos mūsų valstybėje nebus per daug. (…) Nepakankamas dėmesys demokratijai atvedė prie politinio gyvenimo uždarumo ir atotrūkio nuo mūsų piliečių“, – teigė P.Auštrevičius.

Kandidato teigimu, kone kiekvienas iš Lietuvos emigruojantis pilietis jaučiasi esą europietis, nori europietiškų galimybių ir negrįš į jokią kitą Lietuvą, kaip tik europietišką. Jo teigimu, daugelis lietuvių yra didesni europiečiai negu šalies valdžia.

Jis sakė žinantis, kaip Europoje kuriama santarvė ir gerovė, turintis reikiamą patirtį, kontaktų ir ateities viziją.

„Reikia drąsiai ir užtikrintai eiti europietišku keliu. Mano rinkimų programa paremta tvirtu įsitikinimu, kad Lietuvoje, o ypač nūdienos Lietuvoje, prezidento pareiga ir prievolė yra sutelkti politines jėgas ir pasiekti nacionalinius susitarimus visiems valstybei svarbiausiais klausimais“, – sakė P.Auštrevičius.

Kandidatas teigė, kad jam nepriimtini veiklos metodai, kai problemos sprendžiamos „kviečiantis ant kilimėlio“. Jis žadėjo padaryti pabaigą „beprasmėms rietenoms, vienadienėms reformoms ir bukiems draudimams“.

„Prezidento vaidmuo – būti nacionalinių susitarimų iniciatoriumi, tarpininku ir garantu", – teigė kandidatas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Auštrevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Auštrevičius

Prie savo rinkimų kampanijos P.Auštrevičius asmeninėmis lėšomis žadėjo prisidėti „tiek, kiek leidžia įstatymas“. Paklaustas, ar nesijaudina dėl to, kad kol kas nesulaukia daug lėšų iš rėmėjų, jis sakė, kad pinigai ne visada lemia viską.

Patarėjų komandoje – daug Seimo narių

P.Auštrevičius išvardino ir pagrindinius savo komandos narius. Jis sakė, kad jo rinkimų štabo vadove bus teisininkė ir Europos federalistų sąjungos Lietuvoje generalinė sekretorė Laura Tatarėlytė.

Dalis P.Auštrevičiaus patarėjų – dabartiniai Seimo nariai. Žmogaus teisių ir socialinės politikos klausimais P.Auštrevičiui patarinės Viktorija Čmilytė-Nielsen, vidaus reikalų ir teisėsaugos klausimais – Vitalijus Gailius, sporto ir jaunimo politikos klausimais – Virgilijus Alekna.

Užsienio politikos ir nacionalinio saugumo klausimais P.Auštrevičiui patarinės diplomatas Renatas Juška, patarėjas Europos reikalais bus dr. Klaudijus Maniokas.

Švietimo ir tautinių bendrijų klausimais P.Auštrevičiui patarinės dr. Galina Miškinienė, kultūros politikos srities patarėjai bus Algis Griškevičius ir Raimondas Savickas. Patarėjas regioninei ir savivaldos politikai bus Marijus Kaukėnas. Patarėjas teisės klausimais bus Matas Lasauskas, rinkimų kampanijos apskaita ir finansais rūpinsis Laura Balčiūnaitė-Taraškienė. Kampanijos ryšiais su visuomene rūpinsis Jūratė Levickienė.

P.Auštrevičiaus kandidatūrą į Lietuvos prezidentus iškėlė Liberalų sąjūdis. Šiuo metu jis yra europarlamentaras.

Anksčiau P.Auštrevičius buvo Seimo narys, diplomatas, vyriausiasis derybininkas Lietuvos derybose dėl narystės Europos Sąjungoje.

Prezidento rinkimai vyks 2019 m. gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas