Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 17

Karantino švelninimas: kas keičiasi nuo pirmadienio?

Nors karantinas Lietuvoje pratęstas iki gegužės 31 dienos, Vyriausybė, atsižvelgdama į epidemiologinę situaciją šalyje, kiekvieną savaitę jo sąlygas švelnina. 15min primena trečiadienio Vyriausybės priimtus sprendimus, kokios karantino sąlygos švelnėja nuo pirmadienio – gegužės 18 dienos.
Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms
Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo gegužės 18 dienos nutarta:

Leisti veikti restoranams, kavinėms, naktiniams klubams bei kitoms pasilinksminimo vietoms viduje. Tačiau jie galės dirbti tik nuo 8 iki 22 valandos. Lauko kavinėms ir maistą išsinešimui gaminantiems tokių ribojimų nebus.

Leista kazino ir lošimo automatų salonų veikla, ribojant jų darbo laiką nuo 8 iki 22 valandos.

Leista vykdyti ne tik ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą, bet ir neformalųjį vaikų švietimą.

Nuo gegužės 18 dienos nutarta švelninti ribojimus reikalaujant, kad vykdant individualias sporto veiklas bei fizinio aktyvumo pratybas, būtų užtikrinamas ne mažesnis kaip 5 kvadratinių metrų plotas vienam asmeniui. Anksčiau reikalauta vienam žmogui suteikti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų plotą.

Jau anksčiau nustatyta, kad renginiai atvirose erdvėse leidžiami nuo gegužės 18 dienos, o uždarose – nuo 30 dienos.

Panaikinti apribojimai visuomenės sveikatos paslaugoms. Leista vykdyti visuomenės sveikatos stiprinimo, lėtinių neinfekcinių ligų prevencijos priemones, visuomenės sveikatos saugos kontrolės planinius patikrinimus ir kitas visuomenės sveikatos priemones.

Sušvelninti reikalavimai ir laisvalaikio užsiėmimams atviroje erdvėje: turėtų būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 5 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui vietoje buvusių 10 kvadratinių metrų, ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų vietoje buvusių 10 metrų. Tokiuose renginiuose leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 30 žmonių. Patikslinta, kad organizatoriai į šį skaičių nepatenka.

Leidžiama 5 žmonių grupelėms lankytis pažintiniuose ir mokomuosiuose takuose, apžvalgos bokštuose, parkuose, zoologijos, botanikos soduose, ekskursijose.

Švelnesni reikalavimai archyvų, bibliotekų ir muziejų lankymui, ekskursijoms: turės būti užtikrintas ne mažesnis kaip 5 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam lankytojui, ir ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių.

Švelninami reikalavimai plaukiojant mažaisiais, pramoginiais, sportiniais, asmeniniais, tradiciniais laivais ir kitais plūduriuojančiais įrenginiais ar priemonėmis – kai plukdoma didesnes nei 5 žmonių grupes (vietoje buvusių 2 asmenų), tarp keleivių turi būti išlaikomas ne mažesnis nei 1 metro atstumas.

Lietuvos ir Latvijos pasienyje pradės veikti dar vienas – Kalvi–Meitenės pasienio kontrolės punktas.

Nuo gegužės 30 d. sušvelninti reikalavimai renginiams bei susibūrimams nustatant, kad vienam žiūrovui turi tekti 5 kvadratinių metrų plotas.

Nuo gegužės 30 dienos leista mokyklose vykdyti pagrindinį ir vidurinį ugdymą ir teikti švietimo pagalbą mokiniams; bendrojo ugdymo mokykloms vesti mokyklose konsultacijas (individualias ir grupines) ir teikti švietimo pagalbą mokiniams, kurie neturėjo tinkamų sąlygų mokytis nuotoliniu būdu pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas; vykdyti neformalųjį suaugusiųjų švietimą, jeigu dėl programų specifikos neįmanoma jo vykdyti nuotoliniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas