Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 14

Gulbinų kvartalo varteliai įtraukė teisėsaugą: valdytojai sako juos atrakinę, aplinkosaugininkai netiki

Prabangus Gulbinų kvartalas šalia Vilniaus toliau kaitina aistras. Po kelių apsilankymų Aplinkos apsaugos departamentas kreipėsi į prokuratūrą ir policiją su prašymu ginti viešąjį interesą ir pradėti tyrimą dėl savavaldžiavimo. Į poilsiavietę ruošiasi ir Seimo Antikorupcijos komisija, tai žadėjusi dar pernai vasarą. Tačiau teritorijos valdytojai tikina besilaikantys visų teisės aktų, o užrakinti varteliai – esą tik klaida.
Didžiųjų Gulbinų kvartalas
Didžiųjų Gulbinų kvartalas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tikrino triskart

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai pastarosiomis savaitėmis jau kelis kartus lankėsi Gulbinų g. 25 numeriu pažymėtame kvartale. Po jų AAD Miškų kontrolės departamento Vilniaus miškų kontrolės skyrius surašė UAB „Gulbinų turizmas“, kuri ir valdo šią teritoriją, privalomąjį nurodymą.

Jame teigiama, kad minėto skyriaus pareigūnai birželio 7 dieną, 13.40 val., gavę pranešimą „dėl galimai ribojamo fizinių asmenų patekimo į mišką“ atliko apžiūrą ir jos metu užfiksuota, kad „sklypas aptvertas tvora, kuri tęsiasi tiek miško žemėje, tiek ne miško žemėje, apžiūros metu užfiksuoti tarp tvoros segmentų esantys varteliai, galintys užtikrinti patekimą į miško žemę“.

AAD nuotr./Varteliai Gulbinų teritorijoje
AAD nuotr./Varteliai Gulbinų teritorijoje

„Apžiūros metu nustatyta, kad nėra užtikrinama galimybė fiziniams asmenims patekti į mišką – kvartalo 33, 35 ir 36 taksacinius sklypus“, – rašoma privalomajame nurodyme.

Tą pačią dieną, tik jau ne darbo dienos laiku, sklype atlikta pakartotinė apžiūra, kurios metu, kaip teigiama rašte, užfiksuota, kad užrakinti treji vartai, tad ribojamas patekimas į miško kvartalo 38, 32 ir 334 taksacinius sklypus.

Dar viena pakartotinė apžiūra atlikta birželio 12 dieną, tuomet surasti vieni užrakinti varteliai, tokiu būdu ribojant patekimą į mišką kvartalo 334 taksaciniame sklype.

Privalomasis nurodymas – leisti įeiti

Po šio apsilankymo ir surašytas privalomasis nurodymas teritorijos valdytojams: „Nurodau: UAB „Gulbinų turizmas“ iki 2023 m. rugsėjo 10 d. užtikrinti, kad asmenims sklype būtų suteiktas nuolatinis laisvas patekimas (padarant atvirą praėjimą pro atidarytus tvoros vartelius) į VĮ Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės regioninio padalinio Neries girininkijos 266 kvartalo 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 334 taksacinius sklypus.“

AAD Komunikacijos ir aplinkai saugaus elgesio skatinimo departamento Komunikacijos skyrius 15min informavo, kad aplinkosaugininkai ėmėsi ir kitų veiksmų.

„Sklypo valdytojo sudaryta situacija visiškai nepriimtina. Sklypo valdytojas ne kartą buvo informuotas apie neteisėtą veikimą, kai visuomenei ribojama patekti į mišką, t. y. sklypo valdytojas, apribodamas visuomenei galimybę laisvai lankytis miške, daro aplinkosauginį pažeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas