Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karinės pratybos Lietuvoje kelia sumaištį: atsirado pretekstų melagienoms

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių ir vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti kariuomenės pratybų vaizdai. Dalis komentatorių puolė tvirtinti, neva Lietuvoje prasidėjo karas, tačiau taip nėra.
Ginkluoti asmenys per kariuomenės pratybas Marijampolėje
Ginkluoti asmenys per kariuomenės pratybas Marijampolėje / Ekrano nuotr.

Interneto erdvėje pasklidęs vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti aplink daugiabučius bėgiojantys kariai, sukėlė nemažai sumaišties.

„Lietuva šiandien. Ir tai nėra filmavimo procesas. Tai gyvenimas, virtęs filmu“, – skelbia prierašas po vienu šio vaizdo įrašo pasidalijimu.

Po identišku vaizdo įrašu, platinamu kitose platformose, komentatoriai spėliojo, kad Lietuvoje, galbūt, prasidėjo karas.

Tačiau, nepaisant gandų, karas neprasidėjo.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas spaudai naujienų portalui tv3.lt patvirtino, jog Marijampolės mieste sausio 16-18 dienomis iš tiesų vyko karinės pratybos – Marijampolėje buvo dislokuotas Kunigaikščio Vaidoto pėstininkų batalionas.

Pasak jo, pratybos jau pasibaigė.

Kaip 15min informavo Lietuvos kariuomenės gynybos štabo viešųjų ryšių vyriausiasis karininkas majoras Titas Čerikas, apie vykdomas pratybas raštu buvo informuota Marijampolės savivaldybė.

Anot jo, pratybų metu nukentėjusių nebuvo.

„Gyventojų nusiskundimų apie patirtą žalą negavome, pratybos vyko su ginklais, bet be imitacinių šaudmenų ar kitų imitacinių priemonių“, – komentavo Lietuvos kariuomenės atstovas.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Platinant vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotos kariuomenės pratybos, trūksta paminėjimo, kad tai – mokomieji veiksmai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas