„Patiekalų pasirinkimas turėtų nustebinti – naujajame valgiaraštyje gausu šviežių daržovių, salotų ir vaisių. Taip pat stacionarioje valgykloje nuo šiol bus tiekiami virti makaronai su „Bolognese“ padažu, varškės užtepėlės su žalumynais ar daržovėmis, aštriųjų paprikų troškinys, lazanija su varškės ir špinatų įdaru, švediški kukuliai su padažu, netgi mėsainiai ir gausybė kitų patiekalų, kurių iki šiol nebuvo Lietuvos karių valgiaraštyje“, – pranešime sakė Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos atstovė Olia Dūdaitė.
Anot ministerijos, sąjungininkių šalių valgiaraščiuose daugelį šių produktų galima buvo pamatyti jau seniai.
Ji teigia, kad sudarant naują kariams skiriamų maisto produktų sąrašą buvo atsižvelgiama ne tik į mitybos specialistų rekomendacijas, bet ir į karių norus.
Siekdami sužinoti karių mitybos įpročius specialistai atliko apklausą ir išsiaiškino, kokių patiekalų kariai nepageidauja ir kokių norėtų. Atsižvelgus į karių poreikius, buvo parengtas naujas valgiaraštis, kuriame neliko patiekalų iš kepenėlių, silkių, burokėlių, taip pat patiekalų su razinomis.
Karių pusryčiams numatytos kelios alternatyvos: pavyzdžiui, nenorintys valgyti mėsainių kariai gali rinktis sausuosius pusryčius, virtus kiaušinius, taip pat įvairias daržoves ir konservuotus vaisius, sultis, kavą ar arbatą. Kariams kiekvieną dieną siūlomas skirtingas valgiaraštis.
Nauji valgiaraščiai įvedami padidinus karių maitinimosi išlaidoms skiriamų lėšų vienai dienai sumą – nuo šių metų gegužės mėnesio ji pakilo nuo 6 iki 8 eurų ir taip buvo suvienodinta su Lietuvoje esančių sąjungininkų.