Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 06

Kariuomenės atstovas: klaidinančia informacija apie COVID-19 siekiama sukiršinti, itin aktyvūs vakcinų skeptikai

Suvaldžius COVID-19 sukeliančio viruso plitimą, to paties negalima pasakyti apie situaciją, supančią informacinę aplinką, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Kariuomenės atstovo teigimu, skatinama nepaisyti karantino reikalavimų, itin aktyvus vakcinų skeptikai.

„Suvaldę situaciją dėl paties viruso plitimo turime nerimo keliančių žinių, kurios peržengia infekcijų kontrolę ir yra labiau susiję su informacija, kuri skleidžiama viešojoje erdvėje“, – spaudos konferencijos metu sakė A.Veryga.

Norima skaldyti visuomenę, didinti informacinį triukšmą ir taip apsunkinant kiekvieno iš mūsų radimą tikros ir prieinamos informacijos.

Pasak Lietuvos kariuomenės atstovo SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre, kuruojančio dezinformacijos valdymo klausimus, Mažvydo Kunevičiaus, klaidingos informacijos sklaida Lietuvoje kelia nerimą.

Nuo vasario pradžios Lietuvoje užfiksuoti 1036 klaidinančios informacijos atvejai, kuriais, anot M.Kunevičiaus, buvo siekiama diskredituoti Lietuvoje priimamus sprendimus kovoje su koronavirusu.

„Norima skaldyti visuomenę, didinti informacinį triukšmą ir taip apsunkinant kiekvieno iš mūsų radimą tikros ir prieinamos informacijos“, – sakė M.Kunevičius.

Kariuomenės atstovas teigė, kad koronaviruso epidemija buvo pasinaudota skleisti melagingą informaciją apie strateginius klausimus, kaip šalies narystė NATO ir ES.

Atkreiptas dėmesys, kad sąmokslo teorijoms skleisti naudotasi socialiniais tinklais, tinklaraščiais, naujienų tinklalapiais. Prisidengiant tarptautinių organizacijų pavadinimais ar žurnalistais platinti melagingi laiškai.

Pavyzdžiui, balandį prisidengus 15min redakcijos ir žurnalisto vardu, išplatintas padirbtas NATO vadovo laiškas.

Klaidinga informacija dažniausiai skelbta lietuvių, rusų ir anglų kalbomis. Dažniausiai skatinta nesilaikyti Lietuvoje priimtų karantino reikalavimų, nedėvėti kaukių, protestuoti prieš priimtas karantino sąlygas, neva tai pažeidžia žmogaus teises.

123rf.com iliustr./Melagingos žinios
123rf.com iliustr./Melagingos žinios

„Skatinama priešintis esamai ir būsimai vakcinacijai, nors vakcina nuo koronaviruso nėra sukurta. Šiame kontekste ypač suaktyvėjo antivakcinacinis judėjimas. Ir būtent dabar jis yra vienas aktyviausių“, – sakė M.Kunevičius.

Pasak kariuomenės atstovo, itin aktyviai siekta įrodyti, kad COVID-19 pandemijos nėra, ligoninės tuščios, o informacija apie ligonius neva yra klastojama.

15min apie tai rašė balandžio pradžioje.

„Dezinformaciją skleidžiantys kanalai [...] siekia tikslingai klaidinti žmones. Tai yra kiekvieną iš mūsų. Skaldyti visuomenę ir provokuoti“, – sakė M.Kunevičius.

Skatinama priešintis esamai ir būsimai vakcinacijai, nors vakcina nuo koronaviruso nėra sukurta. Ypatingai suaktyvėjo antivakcinacinis judėjimas.

Jo teigimu, neretai bandoma išprovokuoti emocinę žmonių reakciją, taip siekiant sukelti neargumentuotas diskusijas ir ginčus įvairiomis su koronavirusu susijusiomis temomis.

„Jei mes tam pasiduodame, tie, kurie tai išprovokavo, – laimi“, – aiškino kariuomenės atstovas.

M.Kunevičius paragino atidžiai rinktis informacijos šaltinius, kurie pateikia informaciją. Rekomenduojama rinktis oficialius ir patikimus šaltinius.

Socialiniuose tinkluose nerekomenduojama kliautis pavieniais nuomonės formuotojais, bendrą suvokimą susikurti rekomenduojama remiantis skirtingais šaltiniais.

Siekiant gauti patikrintą ir patikimą informaciją, rekomenduojama remtis bent trimis žinomais ir patikimais informacijos šaltiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai