Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 11 /22:52

Kariuomenės „Spartanu“ iš Tel Avivo į Antaliją atskraidinti 29 Lietuvos piliečiai

Trečiadienio vakarą iš „Hamas“ grupuotės užpulto Izraelio į Turkiją išskraidintas dar vienas lėktuvas su Lietuvos piliečiais.
Kariuomenės „Spartanu“ iš Tel Avivo išskraidinti 29 Lietuvos piliečiai
Kariuomenės „Spartanu“ iš Tel Avivo išskraidinti 29 Lietuvos piliečiai / Kariuomenės nuotr.

Kariuomenės orlaivis „Spartan“ iš Tel Avino į Antaliją Turkijoje atskraidino 29 keleivius, BNS informavo kariuomenės atstovas Jurgis Norvaiša.

Užsienio reikalų ministerijos kanclerė Inga Černiuk anksčiau trečiadienį skelbė, kad į šį skrydį registravosi 35 žmonės.

Iš Antalijos 14.10 val. išskridęs Lietuvos kariuomenės orlaivis 16.00 val. leidosi Izraelio sostinėje Tel Avive. Ben Guriono oro uostą su evakuojamais Lietuvos piliečiais orlaivis paliko apie 20:45 val. Orlaivis leisis Turkijos Antalijos oro uoste, spaudai išplatintame pranešime nurodė Lietuvos kariuomenė.

„Evakuacijos operacija vyksta ir tęsis tol, kol visi to prašantys Lietuvos piliečiai bus saugiai išgabenti iš Izraelio“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas gen. Valdemaras Rupšys.

Kariuomenės nuotr./Kariuomenės „Spartanu“ iš Tel Avivo išskraidinti 29 Lietuvos piliečiai
Kariuomenės nuotr./Kariuomenės „Spartanu“ iš Tel Avivo išskraidinti 29 Lietuvos piliečiai

Orlaivis C-27J Spartan evakuacijai iš Lietuvos pakilo antradienio vakarą ir nusileidęs Turkijoje pradėjo nekarinio personalo evakuacijos operaciją (angl. Non-combatant Evacuation Operation, NEO). Turkijoje orlaivis turėtų budėti iki spalio 15 d., bet viskas priklausys nuo užsiregistravusių išvykimui iš Izraelio asmenų skaičiaus.

Tai antroji tokio pobūdžio Lietuvos kariuomenės operacija (evakuacijos iš krizės apimto regiono), pirmosios metu buvo evakuoti buvo civiliai vertėjai ir jų šeimos iš Afganistano.

VIDEO: Iš Izraelio grįžę lietuviai: iš ambasados norėjos daugiau, sunku matyti, kai Lenkija skraidino savo piliečius

Kanclerės duomenimis, Izraelyje dar yra apie 7 tūkst. Lietuvos piliečių.

Dalis lietuvių jau grįžo

Trečiadienį po vidurdienio Vilniaus oro uoste nusileido privatus orlaivis su daugiau kaip 140 žmonių, grįžusių iš Izraelio. Tarp jų – beveik šimtas Lietuvos piliečių.

Šį skrydį organizavo „Avia Solutions Group“ įmonė „Skyllence“.

Lietuvos URM trečiadienį sugriežtino rekomendaciją dėl kelionių į Izraelį ir Palestiną – siūlo ten nevykti.

Grupuotė „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo per 2 tūkst. žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo šio anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių ir pačių palestiniečių galimybes palikti ar atvykti į šią teritoriją vandeniu, jūra ar oru, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas