Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 17

Karo ekspertas: greitos pabaigos nebus, bet trintis Kremliuje auga

Sėkmingas Ukrainos kontrpuolimas šalies šiaurės rytuose turi sustoti, o ukrainiečiai turi pasiruošti gynybai, nes Rusija neabejotinai bandys suduoti atsakomąjį smūgį, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis. Jo teigimu, artėjanti žiema ir vėstantis oras apsunkins karo veiksmus, todėl ukrainiečiai turėtų siekti iki tol įsitvirtinti jiems palankiose pozicijose. Tuo pat metu oras vėsta ir Kremliuje, kurį veikia tiek pralaimėjimai kare, tiek prarandama įtaka regione, tačiau šis procesas nebus greitas.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Kaip jūs vertinate situaciją Ukrainos šiaurės rytuose? Kokias artimiausių savaičių perspektyvas matote ten?

– Manau, artimiausiomis savaitėmis kontrpuolimas sustos, ukrainiečiams reikės užsiimti gynybines pozicijas tam, kad atlaikytų artėjantį rusų puolimą arba kontrsmūgį (kad išstumtų ukrainiečių iš jų pozicijų). Rusai tuo metu turi persigrupuoti.

Mes entuziastingai priėmėme, kad rusai bėgo – taip, kai kurie bėgo, bet kai kurie atsitraukė tvarkingai ir tai yra normalus taktinis veiksmas, kada tu atsitrauki, turi organizuotis, persigrupuoti ir vėl eiti į priekį. Todėl taip, tai yra džiaugsmas, kadangi ukrainiečiai atkovojo savo žemes nuo okupantų, tačiau aš džiaugiuosi rezervuotai – darbas nėra baigtas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai išlaisvintame Kupjanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai išlaisvintame Kupjanske

Toliau ukrainiečiai negali judėti nuolat, kol nepasieks savo valstybės sienos, nes žmogus netgi ir paprastai eidamas pavargsta, o kada tu eini ir nuolat kovoji, kai tave apšaudo, tu esi sužeistas, tavo draugai žūva, tavo amunicija susinaudoja, o kuras baigiasi, tu psichologiškai esi totaliai išsekęs, tave kažkuriuo momentu turi pakeisti.

Aš manau, kad kontrpuolimas arba greitai baigsis, arba jau baigėsi ir ukrainiečiai dabar turi užimti gynybines pozicijas tam, kad atlaikytų atsakomąjį rusų smūgį.

Turbūt ukrainiečiams nebūtinai iki galo planuotai pavyko išvystyti sėkmę ir dabartinė gynybinė linija yra jiems palanki – ant Oskilo upės vagos.

– Kiekvienas planas galioja iki pirmo šūvio – vos tik prasideda veiksmas, prasideda improvizacija. Taip, iš tiesų, užimti gynybines pozicijas prie kažkokių natūralių kliūčių yra žymiai patogiau. Ar tai būtų upė, kada puolantieji turi ją forsuoti arba transporto priemonės net negali forsuoti, nes nėra tiltų, ar tai kažkoks kalnų masyvas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Antanaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Antanaitis

Be abejo, natūralios kliūtys yra labai gera fronto linija ir tai, kad jie pasiekė upės ribas, ko gero, manau, jie galėtų ten išsilaikyti iki žiemos.

Aš nemanau, kad ukrainiečiai galėtų taip greitai vėl suformuoti ne tik ginklus, bet ir pačią gyvąją jėgą – mes galime turėti daug ginklų, bet jei žmonės nevaldo ginklų, tai yra tik metalo laužas. Manau, kad tai yra ilgesniam laikui užimamos pozicijos.

– Charkivo srityje ukrainiečiai iš esmės nebevysto puolimo, nors ir yra pora placdarmų už Oskilo upės, tačiau Luhansko srityje, link Lysyčansko, puolimas dar vyksta. Ar manote, kad čia ukrainiečiai tiesiog neleidžia rusams atsipalaiduoti, persigrupuoti, permesti kitur pajėgų, ar čia yra bandymai dar kartą išvystyti sėkmę?

Rusijoje prasideda vidinės trintys, tačiau tai neįvyks nei per savaitę, nei per dvi. Tam reikia laiko, tai turi subręsti ir tada kaip koks pūlinys susprogti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas