Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 03 17

Karo Sirijoje pasekmės: sunaikintas istorinis paveldas ir infrastruktūra

Jau ilgiau nei šešerius metus besitęsiantis karas Sirijoje nusinešė ne tik šimtus tūkstančių gyvybių, bet ir sugriovė reikšmingus istorinius statinius. Kasdien konflikto nuniokotose vietose gyvenantys sirai susiduria su geriamo vandens stygiumi, elektros trikdžiais ir medicinos priemonių trūkumu.
Raudonasis kryžius Sirijoje
Raudonasis kryžius Sirijoje / Organizacijos nuotr.

Sirijoje vienas po kito skaičiuojami Tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimai ir skaudūs jų padariniai. 2011-aisiais prasidėjusio karo metu buvo pažeisti arba sunaikinti beveik visi į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukti istoriniai statiniai.

Išpuolių metu sunaikinta garsioji Triumfo arka Palmyroje, 2000 metų skaičiavusi Baal Šamino šventykla.

Susirėmimų metu sugriautas senovinis Bosra al Šamo miestas, senovinis Damasko miestas, senovinis Alepo miestas, senoviniai šiaurės Sirijos kaimai. Iš Krak de Ševaljė viduramžių pilies liko tik griuvėsiai, kai sukilėliai tvirtovėje įsirengė bazę.

Sugriauti ištisi miestai ir kaimai. Sirijoje be namų liko daugiau nei pusė iš 23 mln. valstybės gyventojų. 5 mln. tapo pabėgėliais, o beveik 9 mln. liko be namų ir glaudžiasi griuvėsiuose.

Didelė dalis žmonių gyvena be vandens ir elektros. Vandentiekis – vienas pagrindinių infrastruktūros objektų, labiausiai nukentėjusių nuo karo.

Trūksta geriamo vandens

Metų pradžioje netoli sostinės Damasko, Vadi Baraba slėnyje vykusių susirėmimų metu buvo pažeista vandentiekio sistema ir nutrauktas vandens tiekimas į Damaską.

„Tai buvo didžiulė krizė. Žmonės apie mėnesį namie neturėjo vandens. Tarptautinis Raudonasis Kryžius krizės akivaizdoje ėmėsi veiksmų ir suorganizavo geriamojo vandens tiekimą į miestą cisternomis, bei įrengė 39 šulinius.

Tiesa, daugeliui žmonių iki vandens punktų tekdavo eiti keletą kilometrų ir laukti kelias valandas eilėje“, – sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto Artimųjų ir Vidurio Rytų operacijų koordinatorė Valerie Petitpierre.

Vos prasidėjus susirėmimams Alepo mieste Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas, nuogąstaudamas, kad konfliktas gali palikti civilius gyventojus be vandens, ėmėsi priemonių.

Organizacija Alepe rado platų, tačiau apleistą, šulinių tinklą, todėl nusprendė vandens šaltinius sutvarkyti ir sukurti virtualų žemėlapį, kuriame, reikalui esant, žmonės matytų kur yra artimiausias vandens punktas.

Mobiliosios klinikos – laikina išeitis

„Daugybė žmonių gyvena be elektros. Tai – dar viena rimta problema, su kuria susiduria vietiniai gyventojai bei organizacijos ir kuri turi didelės įtakos kitų sričių veiklai.

Pavyzdžiui, dingus elektrai, dirbti naktį yra labai sudėtinga. Neveikia vandens generatoriai, šaldymo įranga, kurioje laikomi vaistai ir kitos medicinos priemonės“, – sakė V.Petitpierre.

Karinio konflikto metu didžiulis smūgis buvo suduotas ir sveikatos apsaugos sistemai. Nemažai ligoninių buvo sugriautos, kitos – nespėja priimti sužeistųjų ir ligonių.

Žmonėms trūksta medikamentų, o kartais net ir pirmosios pagalbos.

„Raudonojo Kryžiaus mobiliosios klinikos – laikina išeitis tose vietose, kur ligoninės sugriautos, o žmonėms reikalinga būtiniausia medicininė pagalba. Specialistai ne tik konsultuoja, suteikia pirmąją pagalbą, bet ir aprūpina vaistais“, – sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus atstovė.

Pasekmės – ir materialinės, ir psichologinės

Iš viso per karą Sirijoje žuvo arba be žinios dingo beveik pusė milijono žmonių. Milijonai buvo priversti palikti savo namus.

V. Petitpierre įsitikinus, kad tokių skaudžių pasekmių buvo galima išvengti, jei konflikto metu būtų laikomasi Tarptautinės humanitarinės teisės principų.

Tarptautinė humanitarinė teisė dar vadinama ginkluotų konfliktų arba karo teise. Tai taisyklių rinkinys, galiojantis ginkluotų konfliktų metu, kurio turi laikytis visos kovojančios šalys. Taip siekiama apsaugoti civilius gyventojus.

„Būtent to dabar ir siekiame kalbėdami su vyriausybės ir opozicijos atstovais. Karo pasekmės ir nuostoliai yra siaubingi. Daugybė žmonių žuvo, milijonai tapo pabėgėliais arba buvo perkelti šalies viduje. Sunaikinti žmonių namai, mokyklos, ligoninės, svarbūs istoriniai statiniai. Visa tai – Tarptautinės humanitarinės teisės principų nesilaikymo padariniai.

Dar baisesnės – psichologinės ir emocinės pasekmės. Nuo karo nukentėjusių žmonių psichologinė savijauta yra labai sudėtinga“, – sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus atstovė.

Lietuvos Raudonasis Kryžius, bendradarbiaudamas su Užsienio reikalų ministerija (URM), rengia akciją ir kviečia prisidėti prie humanitarinės pagalbos Sirijoje likusiems ir būtiniausių dalykų stokojantiems žmonėms.

Aukoti galite skambindami trumpaisiais numeriais 1891 (auka 2 eurai) ir 1892 (auka 3 eurai). Taip pat Lietuvos Raudonojo Kryžiaus svetainėje internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas