Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 06

Karščiausias Europos taškas: Lietuvos pasieniui – užsienio žiniasklaidos dėmesys

Su anksčiau neregėtais iš Baltarusijos atvykstančių migrantų srautais besitvarkantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai saugo ne tik Lietuvos, bet ir išorinę Europos Sąjungos sieną, o tai skatina didelį tarptautinį susidomėjimą. Šiomis savaitėmis pasieniečiai susiduria su itin išaugusiu žurnalistų susidomėjimu, galimybių kartu patruliuoti ieško dešimtys tarptautinių žiniasklaidos priemonių iš Europos ir JAV.
Tverečiaus pasienio užkarda
Tverečiaus pasienio užkarda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Susidomėjimas labai didelis – keliasdešimt skirtingų žiniasklaidos priemonių. Televizijos, radijai, naujienų portalai, laikraščiai“, – 15min sakė VSAT Komunikacijos skyriaus vedėjas Rokas Pukinskas.

Anot jo, kol kas žurnalistų paklausimų sulaukta kone iš visų Europos Sąjungos šalių, Didžiosios Britanijos, taip pat iš JAV veikiančių portalų skyrių Europoje.

Dėmesio sulaukta iš britų nacionalinio transliuotojo BBC, naujienų agentūrų „Reuters“ir „Associated Press“, laikraščio „Washington Post“, „Euronews“ kanalo.

„Vieniems žurnalistams užtenka tos informacijos, kurią pateikiame komentaru, kiti žurnalistai nori atvažiuoti ir patruliuoti su pasieniečiais“, – teigė R. Pukinskas.

Tiesa, jis pažymėjo, kad ne į kiekvieną patrulį galima sodinti žiniasklaidos atstovus, tačiau galimybės visiems norintiems yra sudaromos, tik nebūtinai iškart, užtrunka ir tapatybių patikrinimas, prašymų gavimas ir poreikių suderinimas.

„Prie pačių geriausių norų, mes tikrai negalime į kiekvieną patrulį sodinti žurnalistus (...) Ši savaitė jau yra visa užimta su važiavimais į pasienį ir patruliavimais“, – sakė VSAT atstovas.

Anot jo, dalis didžiųjų žiniasklaidos priemonių jau buvo atvykę įvertinti situacijos ir galimybių, o vėliau turėtų sugrįžti ir su filmavimo įranga.

„Yra daug pageidavimų apsilankyti Pabradės Užsieniečių registracijos centre, bet irgi mes ribojame srautus“, – teigė R.Pukinskas.

Pareigūnas pažymėjo, kad visų žiniasklaidos priemonių yra prašoma diskrecijos filmuojant centre, o ypač – laikiname palapinių miestelyje gyvenančius migrantus, gerbti jų privatumą.

Kelias pastarąsias savaites lietuviškos žiniasklaidos dėmesio centre buvę pasieniečiai sako, kad šiuo metu gerokai didesnis dėmesys jaučiamas iš užsienio žurnalistų ir norinčiųjų skaičius auga valandomis.

Įdomu tai, kad mažiau dėmesio Lietuvos pasieniui teikia Pietų Europos šalys, pačios kasdien susiduriančios ir su gerokai didesniais migrantų srautais – Italija, Graikija bei kitos.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyta per tūkstantis nelegalių migrantų, tai – keliolika kartų daugiau nei pernai per visus metus.

Dėl smarkiai išaugusio migrantų iš Baltarusijos srauto Vyriausybė penktadienį valstybės mastu paskelbė ekstremaliąją situaciją.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir kiti pareigūnai šią situaciją yra pavadinę prieš Lietuvą nukreiptais hibridinio karo veiksmais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas