Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 05

Karščio banga į Lietuvos pajūrį atplukdė medūzų

Ilgai laukti ir pagaliau pradžiuginę vasariški orai į paplūdimius priviliojo ne tik minias poilsiautojų, o ir medūzų. Kol kas randami tik pavieniai šie skaidrūs bestuburiai, tačiau galima tikėtis, kad netrukus medūzos nusės ištisus paplūdimių ruožus.
Medūza Melnragės paplūdimyje
Medūza Melnragės paplūdimyje

Pajūrio gyventojams medūzos jokia naujiena, o štai iš tolėliau suplūdusiems vasarotojams tai tikra egzotika. Kartais poilsiautojai net nustemba, kad Lietuvos pajūryje galima užtikti šių bestuburių. Galima, ir ne tik pavienių. Būna metų, kai baigiantis vasarai medūzos nukloja ištisus pajūrio ruožus, o susispietusios į vieną kupetą ant bangų kartais linguoja lyg gličios masės luitas.

„Į Lietuvos pajūrį medūzas srovės atplukdo iš vakarų, kur vanduo sūresnis. Čia jos dažniausiai pasirodo rugpjūtį, kai priekrantės vanduo jau gerokai sušilęs. Nors ir kaip būtų apmaudu, mūsų pajūryje baigiasi jų gyvenimo ciklas. Rudenėjant, kuomet atšąla oras ir nebėra kuo maitintis, medūzos žūsta“, - pasakojo Jūrų muziejaus akvariumo vadovas Saulius Karalius.

Muziejininkas ramina būkštaujančius, kad Lietuvos pajūrio paplūdimiuose pasirodžiusios 10-20 cm skersmens medūzos gali nudeginti odą. Lengvą dilginimą ar odos sudirgimą, esą, gali pajausti tik ypač jautrūs ar alergiški vasarotojai.

Aurelijos Kripaitės nuotr/Lietuvos pajūrį nuklojo medūzos.
Aurelijos Kripaitės nuotr/Medūza

„Žymiai pavojingesnės yra jūros vapsvomis vadinamos medūzos. Jų ilgi čiuptuvai gali labai stipriai nudeginti. Būta ir mirtinų atvejų. O mūsų medūzos tikrai nepavojingos“, – pasakojo S.Karalius.

Lietuvos pajūryje surinktas medūzas muziejininkai neseniai bandė apgyvendinti akvariume. Specialiai sūrino vandenį, kad medūzos jaustųsi kaip prie Danijos krantų, kur jų pastebima daugiausiai. Tačiau eksperimentas nepasiteisino. Medūzos akvariume ilgai neišgyveno. Dabar muziejininkai kuria planus po restauracijos Lietuvos jūrų muziejuje įrengti didžiulį cilindrinį akvariumą, kuriame būtų apgyvendintos įvairiausių kraštų ir aplinkos poveikiui atsparesnės medūzos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas