Sportas gyvai
2023 12 22

Sąmokslo teorijos ir melas: kas išgelbėjo Vytautą Gapšį?

Šių metų pabaiga šalies politinėje arenoje įsimins ilgam – ne tik Petro Gražulio pašalinimu iš Seimo, bet ir dėl to, kad nuo šiol turėsime Seimo narį, kuris sėdi kalėjime. Nepavykusi „darbiečio“ Vytauto Gapšio apkalta verčia gūžčioti pečiais, kadangi beveik visi tikina balsavę už mandato panaikinimą. Tuo pačiu metu kyla ir sąmokslo teorijų apie paslaptingus susitarimus, o dalis politikų, nors registravosi posėdyje, tačiau nedalyvavo slaptame balsavime. Kodėl?

15min primena, kad mandato panaikinimui reikalingi mažiausiai 85 balsai.

V.Gapšys nuteistas dėl keturių nusikalstamos veikos epizodų, todėl Seimas ketvirtadienį balsavo dėl mandato panaikinimo už kiekvieną iš jų.

Mandato panaikinimą dėl dviejų epizodų palaikė 75 parlamentarai, dėl kitų dviejų – 74. Kitaip sakant, pritrūko mažiausiai 10 balsų.

Sąmokslo teorijos

Priežasčių, kodėl Seimui nepavyko panaikinti V.Gapšio mandato, gali būti įvairių, o po balsavimo pasklido ir turbūt populiariausia versija apie tariamą susitarimą tarp valdančiųjų konservatorių ir „darbiečių“.

Neva konservatoriai pasiprašė „darbiečių“ balsuoti už mandato panaikinimą Petrui Gražuliui, o mainais patys balsavo prieš V.Gapšio mandato panaikinimą.

„Apie galimą valdančiųjų ir darbiečių susitarimą dėl V.Gapšio visi kalbėjo jau tą dieną, kai vyko balsavimas dėl Gražulio (...) Darbiečiai, matyt, dalyvavo balsavime išmetant Tėvynės sąjungos politikus nuolat kritikavusį ir jiems įgrisusį Seimo narį, sutarę, kad už tai valdantieji nepalaikys už korupcinį nusikaltimą nuteisto Seimo nario mandato panaikinimo“, – feisbuke rašė „valstietis“ Aurelijus Veryga.

Vis dėlto, tiek „darbiečių“, tiek konservatorių lyderiai Seime tokias kalbas kategoriškai paneigė.

„Čia yra visiška sąmokslo teorija“, – 15min tvirtino Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Kažkokie gandai“, – 15min pabrėžė ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kaip balsavo opozicija?

Dauguma 15min kalbintų opozicinių frakcijų atstovų teigė palaikę V.Gapšio mandato panaikinimą – to, anot jų, turėjo laikytis ir frakcijų kolegos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius