Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 17

Kasinėjimai sodyboje Salantuose baigiami: surinkti didžiuliai kiekiai naftos produktų

Šią savaitę planuojama užbaigti kasinėjimo darbus sodyboje Salantuose, Kretingos rajone. Sodyboje, kurios šeimininkas miręs prieš kelerius metus, rasta šarminių akumuliatorių ir per 50 įvairių talpyklų su naftos produktais. Skaičiuojama, kad vien Kretingos savivaldybės išlaidos, tvarkant padarinius Salantuose, gali siekti 100 tūkst. eurų. Paramos prašoma iš Vyriausybės.
Sodyboje Salantuose pradėjo dirbti geologai. Bus tiriama, koks grunto kiekis buvo užterštas naftos produktais.
Sodyboje Salantuose pradėjo dirbti geologai. Bus tiriama, koks grunto kiekis buvo užterštas naftos produktais. / Kretingos raj. savivaldybės nuotr.

Salantų gyventojai 15min žurnalistei atsiuntė sodyboje iškelto traktoriaus nuotrauką. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad ir ši transporto priemonė buvo užkasta. Tačiau pasidomėjus paaiškėjo, kad traktorius buvo rastas nuardžius pašiūrę.

15min skaitytojo nuotr./Sodyboje rastas traktorius
15min skaitytojo nuotr./Sodyboje rastas traktorius

Kieme ėmė dirbti geologai

Kaip teigė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius, sodyboje jau baigti kasinėjimo darbai. Rasta apie 40 įvairaus dydžio talpyklų. Dauguma jų – maždaug 200 litrų. Šešios cisternos buvo maždaug 12 kubinių metrų talpos. Jos buvo sklidinos naftos produktų: benzino, dyzelino ir tepalų.

Darbininkai išvežė utilizuoti naftos produktus ir daugiau nei 200 tonų naftos produktais užteršto vandens.

Laukia melioracijos kanalo tvarkymo darbai, sprendžiama, kaip pavyks išvalyti vamzdyną.

Trečiadienį sodyboje pradėjo dirbti geologai. Kaip pasakojo meras A.Kalnius, atliekami grunto tyrimo darbai, keliose vietose imami mėginiai. „Žiūrėsime, ar tą gruntą apskritai bus galimybė išvežti ir kokį kiekį galės utilizuoti“, – teigė meras.

Skaičiuojama, kad Kretingos rajono savivaldybei sodybos sutvarkymas atsieis daugiau nei 100 tūkst. eurų. Dar nežinia, kokią žalą velionis salantiškis, kasęs ir tempęs į savo namus įvairius chemikalus, padarė gamtai.

Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Rastos talpyklos su naftos produktais Salantuose.
Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Rastos talpyklos su naftos produktais Salantuose.

Kieme – naftos kaupykla

Į Salanto upę besiveržiantys teršalai buvo pastebėti kovo pirmosios vakarą. Kelias dienas mieste dirbo aplinkosaugininkai, geologai, ieškota taršos šaltinio. Tik po kelias dienas trukusio atkaklaus darbo dėmesys atkreiptas į negyvenamą sodybą Žemaitės gatvėje.

Medinis namas ir nedidelis ūkinis pastatas jau kurį laiką negyvenamas. Praeiviai ir kaimynai teigė nė neįtarę, kad prieš penkerius metus miręs šeimininkas galėjo savo kieme po žeme laikyti tiek naftos produktų.

Spėjama, kad kaupta kelis dešimtmečius. Netoliese, už maždaug 10 kilometrų veikė Šateikių karinė bazė. Dabar svarstoma, kad sodyboje rastas vadinamasis aviacinis kuras galėjo būti atvežtas būtent iš ten.

Be naftos produktų rasta ir alkoholio, kelios dešimtys dviračių padangų, įvairiausių detalių, traktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas