Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 01 19 /12:40

Kaunas sveikina Vilnių su gimtadieniu: kauniečiai vilniečius kviečia vakarienės, bet R.Šimašius irgi žada šventę

Kaunas jau antrus metus iš eilės suskubo pasveikinti Vilnių su gimtadieniu. Apie tai skelbia reklaminiai plakatai sostinėje, be sveikinimo pranešantys ir apie laukiančią dovaną: kauniečiai vilniečius vaišins vakariene. Prieš metus šia proga į Kauną vilniečiai kviesti nemokamai važiuoti autobusais, lankytis ekskursijose ir gauti nuolaidų Kauno restoranuose, kavinėse ir baruose.
Kaunas sveikina Vilnių su gimtadieniu
Kaunas sveikina Vilnių su gimtadieniu / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nauja dovana

Vilniaus gimtadienis yra minimas sausio 25-ąją. Iki šios dienos likus beveik savaitei sostinę papuošė plakatai su užrašu: „Su artėjančiu gimtadieniu, Vilniau!“ Ir prierašu, kad dovaną galima rasti dovana.kaunas.lt.

Kaip pranešė Kauno savivaldybė, Kaunas Vilniui paruošė netikėtą gimtadienio dovaną: „Geros tradicijos turi tęstis – vilniečiai švęsti savo miesto gimtadienio vėl kviečiami Kaune. Tik šįkart šventė vyks ne gatvėse, o kauniečių namuose ir restoranuose. Vilniaus gimtadienio proga kauniečiai vilniečius kvies pas save į svečius ir vaišins vakariene, o Kaunas pasirūpins nemokamomis vilniečių kelionėmis.“

Nors tikrasis Vilniaus gimtadienis bus artėjantį ketvirtadienį, kauniečiai sostinės gyventojus į svečius priims šeštadienį, sausio 27 dieną, o visos šventinės vakarienės kauniečių namuose ir restoranuose vyks vienu metu – šeštadienį, nuo 18val., teigiama pranešime.

„Praėjusiais metais per Vilniaus gimtadienį galutinai sugriuvo mitas apie dviejų didžiausių Lietuvos miestų priešpriešą. Šiuolaikinis Kaunas Vilnių laiko ne konkurentu, o draugu. Šiųmetinio gimtadienio proga vilniečiams norime įteikti jaukią ir šiltą dovaną – kvietimą į namus ir skanią vakarienę. Tikiu, kad atsiras daug kauniečių, kurie prisidės prie šios dovanos Vilniui. Dabar viskas – kauniečių rankose“, – pabrėžė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Ir namuose, ir kavinėse

Kaip viskas vyks? Pasirodo, viskas paprasta: apie planuojamą dovaną paskelbusi Kauno miesto savivaldybė kviečia visus kauniečius, norinčius pasveikinti Vilniaus gyventojus, registruotis gimtadieniui skirtoje svetainėje dovana.kaunas.lt. Kauniečiai vilniečius gali kviesti į savo namus arba į bet kurį mieste esantį restoraną ar kavinę. Kauniečiai taip pat gali nuspręsti, ar jie nori pakviesti Vilniuje gyvenančius savo draugus ar visiškai nepažįstamus sostinės gyventojus. Prie gimtadienio šventės prisijungę kauniečiai registruodamiesi turės nurodyti, kuo vaišins iš Vilniaus atvykusius svečius.

Tuo tarpu vilniečiai prisijungti prie gimtadienio šventės galės dviem būdais: arba sulaukę savo draugų iš Kauno kvietimo, arba registruodamiesi į svečius pas tuos kauniečius, kurie kvies nepažįstamuosius. Registracija vilniečiams bus galima nuo ateinančio antradienio, sausio 23 dienos, 9 val. ryto.

Kai kurie kauniečiai jau paskelbė dalyvausiantys akcijoje. Prie gimtadienio dovanos prisijungė aktorius Andrius Žiurauskas, fotografas Dainius Ščiuka, vandens formulių lenktynininkas Edgaras Riabko, teatro režisierius Gildas Aleksa, Kauno vicemeras Povilas Mačiulis, krepšinio komentatorius ir renginių vedėjas Karolis Tiškevičius ir kiti.

Veš vėl nemokamai

Kelione iš Vilniaus ir atgal taip pat pasirūpinta: antrus metus iš eilės kursuos nemokami autobusai, o vilniečių lauks sutikimas „Kaune esančioje moderniausioje Lietuvos autobusų stotyje, švenčiančioje 1 metų gimtadienį“, praneša Kauno savivaldybė.

Tradicija, kad Kaunas sveikina Vilnių su gimtadieniu, gimė 2017-aisiais, kai Kaunas visiems to panorusiems vilniečiams padovanojo nemokamas keliones autobusais, nemokamas ekskursijas bei nuolaidas geriausiuose Kauno restoranuose, kavinėse ir baruose. Vilniaus gimtadienį Kaune šventė daugiau nei tūkstantis vilniečių.

Renginių bus ir Vilniuje

Vilniaus miesto savivaldybė irgi suskubo pranešti apie renginius, kuriuos numatė miesto 695-ojo gimtadienio proga.

„Sausio 25-ąją Vilniui sukanka 695-eri! Tądien sostinės savivaldybė paruošė gausybę staigmenų vilniečiams ir miesto svečiams: nuo ankstaus ryto iki vakaro vyks dovanų dalybos įvairiose Vilniaus erdvėse, Vilniaus gatvėje vienu metu bus pučiamos 695 gimtadienio žvakutės, bus galima pasivaišinti didžiuliu gimtadienio tortu savivaldybėje, ypatingai bus apdovanoti tądien gimę naujagimiai ir besituokiantys jaunavedžiai, apie Vilniaus gimtadienį sužinos kiekvienas moksleivis ir darželinukas, vyks Gedimino laiško paroda ir edukaciniai užsiėmimai, istorijos pamokos apie Vilnių, Šv. Kristoforo apdovanojimai Rotušėje, svetingai pasitinkami atvykstantys į Vilnių ir daugybė kitų smagių staigmenų“, - teigiama sostinės savivaldybės pranešime spaudai.

„Sukaktį Vilnius šiandien pasitinka atviras, greitas ir augantis. Pernai gimė idėja pradėti kurti naują tradiciją ir ruoštis 700-ajam Vilniaus jubiliejui. Norisi įprasminti svarbią miestui ir Lietuvai datą, todėl pakvietėme visus – kultūros ir meno, švietimo ir mokslo įstaigas, nevyriausybines organizacijas ir aktyvias bendruomenes kartu švęsti Vilnių. Džiaugiuosi, kad šiemet atsirado visas būrys dosnių šventės draugų, mieste vyks daugybė renginių, edukacinių užsiėmimų ir pramogų kiekvienam švenčiančiam Vilnių – nuo naujagimių – iki senjorų!“ – cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Išsamiau su programa galima susipažinti čia.

Vilniaus sav. iliustracija/Vilniaus gimtadienis
Vilniaus sav. iliustracija/Vilniaus gimtadienis

Prieš 695 metus, 1323 metų sausio 25-ąją Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas parašė laišką Liubeko, Zundo, Brėmeno, Magdeburgo, Kelno ir kitų miestų gyventojams, kuriame pirmą kartą paminėtas Vilnius. Šiame laiške pirmą kartą paminėtas Vilniaus miestas. Būtent todėl sausio 25-oji yra laikoma Vilniaus miesto gimtadieniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas