Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaunas už 307 tūkst. eurų pirks pastatus Linkuvos dvaro teritorijoje

Kaunas už 307 tūkst. eurų Linkuvos dvaro sodyboje pirks devynis pastatus ir vieną perims visuomenės poreikiams.
Linkuvos dvaro sodyba / Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Linkuvos dvaro sodyba / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Šioje vietoje savivaldybė planuoja įrengti parką.

Tokiam sprendimui bendru sutarimu pritarė šią savaitę posėdžiavusi Kauno miesto savivaldybės taryba.

Kaip BNS sakė savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis, toliau su turto savininku bus sudaroma pirkimo sutartis ir pradedamos teritorijos sutvarkymo procedūros.

„Buvo priimtas anksčiau (birželį – BNS) tarybos sprendimas, kuris leido inicijuoti pirkimo procedūras. Įvyko derybos su UAB „Fudo“, tų pastatų savininke, ir pagal turto vertinimus, registrų ataskaitas, dokumentus komisija susiderėjo dėl kainos“, – kalbėjo T. Metelionis.

Pagal tarybos sprendimą, miestas už devynis įvairios paskirties ir būklės ūkinius pastatus, esančius Mosėdžio gatvėje, sumokės 307,5 tūkst. eurų.

„Dabar tarybai yra teikiama ta kaina, kad patvirtintų ir pavestų administracijai sudaryti pirkimo-pardavimo sandorį. Tai atvers kelią Linkuvos parko visiškai pilnam sutvarkymui, rekonstrukcijai“, – sakė administracijos direktorius.

Kauno politikai taip pat nusprendė perimti garažą, priklausantį ne minėtai bendrovei, o žmonėms, gyvenantiems dvaro pastate. Tuo metu pastarasis objektas, anot T. Metelionio, yra nei perkamas, nei paimamas visuomenės reikmėms.

„Gyventojai lieka jame gyventi, tačiau prie to pastato yra garažas-sandėliavimo pastatas, kuris priklauso gyventojams. Pagal detalųjį planą ir tam tikrus priešprojektinius siūlymus, toje vietoje turėtų atsirasti parko infrastruktūra – želdynai, automobilių stovėjimo aikštelė“, – nurodė administracijos direktorius.

Pasak jo, savivaldybei įgijus pastatus, pagal detalųjį planą ir parko projektinius siūlymus bus rengiamas techninis projektas, organizuojami rangos darbai, kurie preliminariai galėtų prasidėti 2026-aisiais.

„Manau, tikrai šios kadencijos laikotarpiu. Detalųjį planą įgyvendinsime, užbaigsime šiais metais, tada reikės pirkti techninį projektą. Manykime, per kitus metus pasirengsime techninį projektą, ir dar kitais metais, atlikus pirkimo procedūras, galės prasidėti darbai“, – sakė T. Metelionis.

Kaip pernai skelbė Kauno savivaldybė, architektūros studija „Revive“ yra atlikusi Linkuvos dvaro sodybos istorinę analizę ir paruošusi viziją, kaip erdves pritaikyti kauniečių rekreacijai, kultūrinėms veikloms.

Pasak miesto, po teritoriją išsibarsčiusius ūkinių pastatų griuvėsius ir brūzgynus turėtų pakeisti patrauklios erdvės, išsaugant bei įveiklinant nykstančius kultūros paveldo objektus.

Pirminėje vizijoje numatyta sutvarkyti parką, atkurti senąsias alėjas, užsodinant jas gėlynais, želdynais, atverti priėjimus prie vandens telkinių. Aukščiausioje teritorijos dalyje svarstoma įrengti lauko amfiteatrą renginiams, bendruomeninėms veikloms.

Apie 160 tūkst. kvadratinių metrų ploto Linkuvos dvaro sodyba su joje esančiais apgyvendintais rūmais, parko fragmentais, koplyčia, skulptūromis, fontanais nuo 1992 metų yra įtraukta į Kultūros vertybių registrą, jai suteiktas regioninis reikšmingumo lygmuo.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, šis dvaras minimas nuo XVI amžiaus pradžios. Jis priklausė bajorui Jonui Vydrai, vėliau – Mlodianovskių giminei, jėzuitų ordinui. 1926 metais dvaras išparceliuotas, jo sodyba iš esmės pertvarkyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas