Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2011 08 05

Kaune aptikta iki šiol nežinoma žydų žudynių vieta, šalia jos planuojamas kartodromas

Istorijos entuziastų Petrašiūnuose aptikta iki šiol nežinoma žydų žudynių vieta seniūnijos atstovus privertė pristabdyti maždaug toje vietoje planuoto kartodromo viziją. Tačiau šią savaitę paaiškėjo, kad šio sporto mėgėjai gali atsipūsti.
Dovydo žvaigždė ant paminklo
Dovydo žvaigždė ant paminklo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kultūros paveldo centro specialistai ir įvykių liudytojas Pranas Uldys patikslino, kad vieta, kur 1941 metais nužudyti 125 žydai, nepatenka į planuoto kartodromo teritoriją, rašo „Kauno diena“.

„Tuomet buvau vaikas, bet ir dabar prisimenu tuos kraupius vaizdus. Prie duobės atvedė daug vyrų žydų. Juos sušaudė. Tuomet atvedė žydes moteris su vaikais. Išvydusios savo vyrus, brolius duobėje jos pačios su vaikais šoko į ją – ten visi buvo sušaudyti“, – pasakojo P.Uldys.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Aleksandras Vitkus, laisvalaikiu mėgstantis tyrinėti istoriją, neseniai su kauniečiu Chaimu Bargmanu knygoje „Masinės žudynės Lietuvoje“ aptiko vokiečių saugumo policijos vado K.Jėgerio 1941 metų gruodžio 1 dienos ataskaitą, kuri siųsta vadams į Berlyną apie Petrašiūnuose įvykdytas žydų žudynes. Jų vieta iki šiol nebuvo žinoma.

A.Vitkus surado šalia minimos žudynių vietos gyvenančius žmones, kurie patvirtino, kad toks nusikaltimas buvo, ir nurodė, remdamiesi mačiusiųjų įvykį pasakojimais, galimą žudynių vietą. Sužinojęs apie tai Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus kreipėsi į Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyrių dėl surastos vietos žymėjimo. Paaiškėjo, kad prieš tai ši vieta turi būti įrašyta į Kultūros vertybių registrą.

Kaip teigė kultūros viceministrė Nijolė Laužikienė, dar reikia patikrinti ir identifikuoti kauniečių A.Vitkaus, Ch.Bargmano ir Antano Zinkevičiaus pateiktą informaciją apie žydų žudynių vietą Petrašiūnuose.

Anot N.Laužikienės, jei atlikti tyrimai patvirtins minėtos žudynių vietos pagrįstumą, Kultūros paveldo departamentas pateiks medžiagą Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai dėl teisinės apsaugos suteikimo minėtai vietai Petrašiūnuose, įrašant šią teritoriją į Kultūros vertybių registrą.

Kultūros ministerija kreipėsi į Petrašiūnų seniūniją, prašydama sustabdyti bet kokius planuojamus kartodromo įrengimo darbus, kol nebus identifikuota žydų žudynių vieta.

Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius tikina, kad seniūnija lauks oficialių žudynių vietos tyrimo išvadų ir keis savo ketinimus taip, kad nebūtų įžeista žydų bendruomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas