Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07

Kaune į ilgą rinkėjų eilę stojęs G.Landsbergis savo eilės nesulaukė: „Neburkime iš kavos tirščių“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis nusprendė pasinaudoti galimybe Seimo rinkimuose balsuoti iš anksto. Trečiadienio vidurdienį savo balsą jis susiruošė atiduoti Kauno rotušėje. Laukti politikui būtų tekę ilgai – Rotušės aikštėje tuo metu buvo nusidriekusi ilga rinkėjų eilė. Pastovėjęs mažiau nei pusvalandį, G.Landsbergis išvyko.
Gabrielius Landsbergis prie išankstinio balsavimo vietos Kaune
Gabrielius Landsbergis prie išankstinio balsavimo vietos Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vidurdienį savo balsą atiduoti norinčiųjų buvo daug – eilė nusidriekė per visą Rotušės aikštę. Atvykęs G.Landsbergis patikino, kad turi labai sudėtingą darbotvarkę, tad jei nespės dabar, balsuoti grįš vakare. Jis stojo į eilės galą, kuris nutįso iki pat Vilniaus gatvės. Savo balso jam atiduoti nepavyko – pastovėjęs apie pusvalandį ir įsitikinęs, kokiu greičiu „slenka“ eilė, išvyko. Netrukus jis savo balsą atidavė kitoje vietoje – Kauno kultūros centre, kuriame balsuotojų minios – mažesnės.

„Eilė nenustebino. Tikėjausi kažko tokio. Tiesa, aktyvumas nėra toks didelis, kaip per prezidento rinkimus“, – apie tai, ar nustebino žmonių eilė, pasisakė G.Landsbergis.

Paklaustas, kiek mandatų savo partijai prognozuoja šiuose rinkimuose, „konservatorių“ lyderis patikino, kad liko neilgai laukti – viskas netrukus paaiškės.

„Aš apsišarvavęs kantrybe. Reikia ramiai sulaukti rezultatų. Lietuvoje prognozės yra labai nedėkingas užsiėmimas tiek ir reitingus kuriantiems, rašantiems, tiek ir politikams. Iš ankstesnių pamokų pasimokę, kantriai sulaukim ir pamatysim. Aišku, kaip kiekviena partija, tikimės gero rezultato. Kas tas geras rezultatas? Laikas parodys“, – teigė G.Landsbergis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis prie išankstinio balsavimo vietos Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis prie išankstinio balsavimo vietos Kaune

Klausimo apie tai, su kuo eitų į koalicija, jis tikino sulaukęs gal jau 40 kartų. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas teigė nebraižantis jokių raudonų ribų – Lietuvai, anot jo, reikia labiau nuotaikos „už“, o ne „prieš“.

„Iš visų pusių girdime tuos „prieš“: aš su tuo neisiu, to nemyliu, tas nėra draugas, už tą nebalsuok. Tokia negatyvi nuotaika nekuria valstybėje sutarimo atmosferos, kuri leistų vėliau kurti Vyriausybę ar daryti bendrus darbus. Vieną partiją, kuri demonstruoja antivalstybinę veiklą, aš jau buvau įvardijęs. Kitos politinės jėgos, priklausys, kaip jos atrodys, kokias frakcijas turės, galbūt vieną, kitą narį, galbūt mišrioje grupėje bus – pažiūrėsim, laikas parodys“, – teigė G.Landsbergis.

VIDEO: Išankstiniuose rinkimuose Kaune balsuoja TS-LKD lyderis G.Landsbergis

Balotiruotis Kaune jis teigė pasirinkęs dėl to, kad čia ir buvo išrinktas – atsakinga būti ten, kur gavai mandatą. Anot G.Landsbergio, ir bendra tokia partijos strategija – tie, kurie laimėjo, apygardų nekeičia.

„Kaunui bus geri metai, išsirinks Kaunas gerai, balsuos „už“, ne „prieš“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Pasiteiravus, su kuo norėtų susigrumti antrajame rinkimų ture, G.Landsbergis patikino, kad pirmiausiai reikia praeiti pirmąjį turą – kaip bus, taip bus.

Išankstiniam balsavimui jis ryžosi, nes šiuo metu balsuoti, anot jo, yra kiek saugiau. Ypač šiais metais. Tą atskleidžia, jo teigimu, ir žmonės, besibūriuojantis ilgoje eilėje.

„Nežinome, kaip atrodys sekmadienis, susibūrimo vietos. Šiek tiek nerimo kelia 28 tūkst. žmonių, kurie šiuo metu yra izoliacijoje. Tik prieš kelias minutes gavome žinutes, primenančias tiems žmonėms registruotis, dėl to, kad jų registracijos skaičiai yra labai maži. Nenoriu įžvelgti kokios piktos valios Vyriausybės, kuri atsisakė anksčiau siųsti priminimo žinutę, bet tie žmonės, nežinodami, kaip dalyvauti rinkimuose, gali jausti, kad iš jų atimta konstitucinė teisė“, – tikino G.Landsbergis.

Jis teigia, kad kol kas su kitomis partijomis dėl galimo darbo kartu derybų nebuvo. Vis dėlto, pasikalbėti teko su Seimo salėje šalia sėdinčiais kolegomis.

„Prisiminkime, salė kaip atrodo: liberalai šalia, tai nieko nenustebins“, – sakė jis.

„Žiūrėsime, kaip atrodys tas naujas Seimas, su kokiomis galėsime sudaryti koaliciją ir įgyvendinti darbus. Ingrida Šimonytė prasitarė apie mažumos Vyriausybę, tai reiškia, stiprią mažumos frakciją, remiamą kitų jėgų, aš neatmesčiau ir šito varianto, manyčiau, kad jis yra gana realistiškas. Bet vėlgi, tai yra mūsų mėgstamas būrimas iš kavos tirščių“, – sakė konservatorių lyderis, paklaustas, ar įsivaizduoja koaliciją su socialdemokratais ir Darbo partija, bet be „valstiečių“.

Per pirmas dvi išankstinio balsavimo dienas Seimo rinkimuose savo valią jau pareiškė 36 tūkst. 759 rinkėjai arba 1,52 proc. nuo visų esančių sąrašuose (2 mln. 449 tūkst. 683 žmonės). Aktyviausiai rinkėjai iš anksto balsavo Kaune Centro-Žaliakalnio (3,96 proc.) ir Kalniečių (2,81 proc.) apygardose, – atskleidžia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Renkamas 141 parlamentaras: 70 – pagal sąrašus ir 71 – vienmandatėse apygardose.

Rinkėjai valią pareikšti gali bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos registracijos. Per šiuos rinkimus balsavimas iš anksto pailgintas – jis vyksta nuo pirmadienio iki ketvirtadienio imtinai. Balsavimas prasideda 7 val. ir trunka iki 20 valandos.

Kaune balsavimas vyksta Kauno rotušėje ir Kauno kultūros centre Kęstučio gatvėje. Kauno miesto savivaldybės pastate, Laisvės alėjoje, kaip buvo įprasta iki tol, išankstinis balsavimas šįkart nerengiamas.

Rinkėjų prašoma ateiti balsuoti su nosį ir burną dengiančiomis apsaugos priemonėmis, turėti savo rašymo priemonę, nepamiršti asmens dokumento. Neturintiesiems kaukės ar rašiklio, jie bus duodami vietoje. Balsavimo patalpose rinkėjai turi laikytis saugaus 2 metrų atstumo tarp žmonių.

Negalintiems atvykti į rinkimų apylinkes sudarytos sąlygos balsuoti namuose. Norint pasinaudoti tokia galimybe, reikalinga speciali registracija trumpuoju Vyriausiosios rinkimų komisijos linijos numeriu 1855.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito