Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 09 /18:52

Į Nerį ties prabangiu Kauno kvartalu tekėjo melsvos spalvos nuotekos – šioje vietoje tai vyksta jau ne pirmą kartą

Kovo 8 dieną apie vidurdienį pranešta, kad į Nerį Kauno Brastos gatvėje teka teršalai. Į gamtą tekėjo melsvos spalvos bekvapės nuotekos. Šioje vietoje tai fiksuota jau nebe pirmą kartą. Pradėtas tyrimas. Manoma, kad nuotekos pateko iš teritorijos, kurioje šiuo metu vykdomos daugiabučių kvartalo statybos.
Teršalai Neryje
Teršalai Neryje/ Asociatyvi nuotr. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip informuoja Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, kovo 8 dieną 11.57 valandą gautas pranešimas, kad Kauno Brastos gatvėje į Neries upę per lietaus nuotekų vamzdį bėga teršalai.

Prie nuotekų vamzdžio buvo pastatytos 4 polipropileninės bonos ir 3 polipropileninės pagalvės, skirtos teršalams surinkti.

Aplinkos apsaugos darbuotojai surinko vandens mėginius.

Apie įvykį informuoti Kauno miesto civilinės saugos specialistas, UAB „Sanresa“.

„Kauno vandenų“ įmonės atstovai taip pat paėmė vandens mėginius.

Kol vyksta tyrimas, aplinkos apsaugos specialistų prašymu, sorbojančios bonos paliktos vietoje. 17.40 valandą „Sanresos“ darbuotojai jas surinko.

Įvykis tiriamas.

Papildyta 12.48 valandą. Kaip 15min informavo Aplinkos apsaugos departamentas, pirmadienį, gavę pranešimą dėl į Nerį tekančių teršalų ties Brastos g. 22, Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos (Kauno AAI) pareigūnai nuvyko į vietą.

Priešgaisrinės tarnybos pareigūnai ties vamzdžiu jau buvo uždėję bonines užtvaras, skirtas pavojingoms medžiagoms surinkti.

Kartu su Kauno AAI aplinkosaugininkais atvykusi Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija paėmė mėginius iš vamzdžio. Pirminės apžiūros metu iš vamzdžio (lietaus išleistuvo) tekėjo melsvos spalvos bekvapės nuotekos.

Kauno AAI pareigūnai vakar kartu su „Kauno vandenų“ atstovais patikrino aplink esančias teritorijas, iš kurių galimai galėjo patekti melsvos spalvos bekvapės nuotekos į lietaus nuotakyną.

Šiuo metu Kauno AAI vykdo tyrimą dėl galimo teršėjo nustatymo ir laukia nuotekų tyrimų rezultatų.

„Ši vieta Kauno AAI žinoma, nes spalvotos nuotekos bėga ne pirmą kartą, labai tikimės rasti teršėjus. Jau turime kelis įtariamuosius ir vykdome tyrimą.

Pabrėžiame, kad nuotekos neturėjo jokio kvapo, būdingo cheminėms ar kitoms pavojingoms medžiagoms“, – teigiama Aplinkos apsaugos departamento atsakyme 15min.

Papildyta 14.25 valandą. Kaip 15min informavo „Kauno vandenų“ viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėnas, kovo 8 dieną „Kauno vandenų“ Eksploatacijos skyriaus nuotekų eksploatacijos brigada, kartu su bendrovės inžinieriumi nuotekų tinklų eksploatacijai ir Aplinkos apsaugos Kauno valdybos atstovais, patikrino paviršinių lietaus nuotekų tinklus.

Preliminariai, anot „Kauno vandenų“ atstovo, nustatyta, kad spalvotos nuotekos pateko iš buvusios AB „Vilkas“ teritorijos, kur šiuo metu vykdomos daugiabučių kvartalo statybos.

Tiesa, lietaus nuotekų išleistuvas ties Brastos g. 22D namu nėra bendrovės balanse.

Pasak „Kauno vandenų“ atstovo, YIT „Kausta“ šioje teritorijoje vykdė ir vykdo gyvenamojo kvartalo Brastos gatvėje statybas, todėl šis išleistuvas kol kas priklauso minėtam rangovui.

UAB „YIT Lietuva” ryšių su visuomene vadovė Akvilė Varanauskienė 15min tvirtino, kad įmonės vystomo kvartalo teritorija negali būti traktuojama kaip vieta, iš kurios potencialiai į Nerį pateko minimos nuotekos.

„Atkreipiame dėmesį, kad mūsų bendrovės statomas urbanistinis kvartalas „Piliamiestis” nepriklauso buvusios gamyklos „Vilkas“ teritorijai – tai dvi atskiros zonos, kurias skiria Brastos gatvė. Mūsų vystomo kvartalo teritorijoje yra minimas lietaus nuotekų išleistuvas, per kurį nuotekos į upę patenka ir iš kitų aplinkinių miesto zonų.

Atsižvelgdami į pirmines aplinkosaugininkų išvadas, norime patikslinti, kad mūsų vystomo kvartalo teritorija negali būti traktuojama kaip vieta, iš kurios potencialiai į Nerį pateko minimos nuotekos. Nepaisant to, vos tik identifikavę neįprastą situaciją iš karto apie ją pranešėme už aplinkosaugą atsakingoms institucijoms. Esame pasiruošę padėti ir pateikti visą reikalingą informaciją situacijai spręsti”, - teigė įmonės atstovė.

„AAD Kauno valdyba ir „Kauno vandenys“ tęsia tinklų patikros darbus ir tik vėliau bus galima pateikti preliminarias išvadas, dėl ko nuotekos pateko į Nerį, kas yra už tai atsakingas. Ar nuotekos yra kenksmingos, bus galima pasakyti gavus atsakymą iš laboratorijos. „Kauno vandenų“ vaidmuo sprendžiant šią problemą – geranoriškai padėti aplinkosaugininkams“, – teigė A.Nenėnas.

Nurodytoje vietoje įsikūręs vienas prabangiausių Kauno kvartalų – Piliamiestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas