Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13 /19:00

Skandalinga: pedofilija įtariamas R.Jakštys nepaiso draudimų bendrauti su vaikais, bet suimti jį – sudėtinga

Trečiadienio vakarą Kaune vietos gyventojai iškvietė pareigūnus ir šių neišleido, kol jie nesurado viename iš gyvenamųjų namų kvartalų pasislėpusio paauglio. Paauglys buvo užėjęs į seksualiniais nusikaltimais įtariamo Remigijaus Jakščio nuomojamą butą. Policijai teko iškviesti būsto savininką, kad būtų galima nuodugniau apžiūrėti patalpas. Vaikas buvo surastas, bet R.Jakštys net nebuvo sulaikytas. Prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl R.Jakščio vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones. Jam buvo draudžiama turėti ryšių su nepilnamečiais asmenimis.
Remigijus Jakštys
Remigijus Jakštys / 15min koliažas

R.Jakščio advokatė: ginamasis su vaiku nebuvo pažįstamas

Papildyta balandžio 13 dieną 19.00 valandą.

LNK televizijai R.Jakščio kaimynai tvirtino pas jį dažnai matydavę paauglį. R.Jakščio advokatė tvirtina, kad jos ginamasis su vaiku nebuvo pažįstamas, vyras vaiko sandėliuke nerakino, o nuomojamose patalpose buvo ir daugiau suaugusiųjų, pas kuriuos nepilnametis galėjo atvykti.

„Tai buvo pirmas kartas, todėl abejotina, pas ką tas vaikas atvyko (...). Tikrai, jis nebuvo užrakintas ir durų nereikėjo laužti. Ar kažkas jam liepė ten patekti, pabūti, kas iš asmenų liepė – vėlgi, atliekamas tyrimas“, – sakė advokatė Aušra Ručienė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Aušra Ručienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Aušra Ručienė

Prokuroras kreipėsi į teismą

Papildyta balandžio 13 dieną 16.10 valandą. Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius BNS informavo, kad prokuroras ketvirtadienį kreipėsi į Kauno apylinkės teismą dėl kardomosios priemonės sugriežtinimo – prašoma pakeisti laisvės apribojimo bausmę į areštą.

„(...) esu gavęs informaciją, kad Probacijos tarnyba taip pat kreipėsi į patį Kauno apylinkės teismą, kad būtų peržiūrėta jau nuosprendžio vykdymo stadijoje paskirta bausmė“, – sakė D.Valkavičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Darius Valkavičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Darius Valkavičius

Anksčiau išnagrinėtoje byloje, kurioje R.Jakštys nuteistas už nepilnamečių seksualinį tvirkinimą, nustatyti keturi nukentėję nepilnamečiai, šiuo metu nagrinėjamoje – trys. Pasak prokuroro, šiame tyrime gali atsirasti ir daugiau nukentėjusiųjų.

Tiesa, ketvirtadienį 15 valandą, kaip 15min informavo Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai, į teismą dėl kardomosios priemonės dar niekas nebuvo kreipęsis. O štai teikimas dėl laisvės apribojimo bausmės pakeitimo areštu ketvirtadienį buvo gautas.

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą

Papildyta balandžio 13 dieną 13.53 valandą. Kaip 15min informavo Kauno apygardos prokuratūra, remiantis trečiadienio vakaro kaimynų pranešimu ir atsižvelgiant į tai, kad R.Jakščiui buvo paskirtos kardomosios priemonės, draudžiančios bendrauti ir turėti ryšių su nepilnamečiais asmenimis, ketvirtadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Jakštys
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Jakštys

„Prokurorui, kuris šiuo metu palaiko valstybinį kaltinimą teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kur minimas asmuo kaltinamas aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu bei šešiomis veikomis, susijusiomis su vaikų tvirkinimu bei lytinės aistros tenkinimu pažeidžiant nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, perduota informacija vertinimui dėl kardomosios priemonės pakeitimo į griežtesnę.

Taip pat prokuroras, bendradarbiaudamas su bausmę vykdančia institucija, spręs klausimą dėl teikimo, susijusio su šiam asmeniui ankstesniu nuosprendžiu paskirtos laisvės apribojimo bausmės sąlygų pakeitimo“, – informavo Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Tautvilė Merkevičiūtė.

Pasak jos, pagal šiuo metu galiojančius įstatymus šio vyro daromos veikos nėra priskiriamos sunkiems nusikaltimams ir tokia įstatyminė reglamentacija komplikuoja griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo, pagrindų ir sąlygų nustatymą.

Nebuvo sulaikytas

Papildyta balandžio 13 dieną 10.13 valandą. Kaip ketvirtadienio rytą informavo Kauno apskrities policija, pareigūnai, vykdydami prevencinę priemonę, bendradarbiavo su R.Jakščio kaimynais ir prašė jų pranešti apie bet kokį įtartiną elgesį, susijusį su nepilnamečiais, todėl balandžio 12 dieną apie 20.25 valandą gautas pranešimas, jog Kauno Pasimatymo akligatvyje pas vyrą, gimusį 1998 metais, pastebėtas nepilnametis asmuo.

Policija dėkoja gyventojams už pilietiškumą.

„Į įvykio vietą nuvyko policijos pareigūnai, kurie, pasikalbėjus su liudininkais, nepilnametį, gimusį 2008 metais, aptiko pasislėpusį gyvenamajame name esančioje nišoje.

Informacija, jog policijos pareigūnams iš įvykio vietos, kol jie neras vaiko, neleido išvykti kaimynai, nėra tiksli. Policijos pareigūnai laukė gyvenamosios vietos savininko, gimusio 1956 metais, leidimo nuodugniau apžiūrėti gyvenamąją vietą“, – paaiškino Kauno apskrities policija.

Pirminiais duomenimis, išorinių smurto požymių ant paauglio nepastebėta, apie įvykį informuoti nepilnamečio tėvai, Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimų valdybos pareigūnai tikslina šio įvykio aplinkybes.

Surinkta medžiaga pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 243 straipsnį – Vengimas atlikti baudžiamojo poveikio priemones.

25-erių R.Jakštys policijos pareigūnams yra žinomas, policijos pareigūnai deda visas pastangas, kad nustatytų nepilnamečio buvimo įvykio vietoje aplinkybes.

Kauno apskrities policijos duomenimis, R.Jakštys trečiadienio vakarą nebuvo sulaikytas.

Siekiant nepakenkti nepilnamečių asmenų interesams, daugiau informacijos apie šį įvykį šiuo metu pateikti Kauno apskrities policija negali.

Policiją iškvietė kaimynai

Pareigūnai buvo iškviesti apie 20.30 val., kai žmonės pastebėjo, kaip paauglys įėjo į R.Jakščio nuomojamą butą, trečiadienio vakarą pranešė delfi.lt. Teigta, jog pareigūnai paauglį rado slėptuvėje.

Pareigūnai išsivežė R.Jakštį, tačiau kol kas neaišku, ar jam bus pritaikytos kokios nors kardomosios priemonės.

Anksčiau skelbta, kad VšĮ „Mokinio karjera“ generalinis direktorius, žinomas mentorius bei moksleivių kelionių į užsienį organizatorius R.Jakštys yra kaltinamas paauglių tvirkinimu.

Jo byla Kauno apylinkės teisme vis nepradedama nagrinėti.

Kaimynai ne kartą kvietė policiją

Šioje byloje nuolat minimas vienas Savanorių pr. Kaune adresas – būtent jame gyveno R.Jakštys, būtent tame bute lankydavosi ar tariamos praktikos metu gyvendavo nukentėjusiaisiais tapę paaugliai.

Istorijai ėmus kilti į paviršių, įsiteisėjus teismo apkaltinamajam nuosprendžiui, mentorius, tikėtina, persikraustė į Pasimatymo akligatvį.

Į 15min kreipėsi dabartiniais kaltinamojo kaimynais prisistatę kauniečiai. Jie tikina, kad nuo praėjusių metų vasaros R.Jakštys gyvena kitoje vietoje Kaune. Vieni, pastebėję šalia R.Jakščio vaikus, kvietė policiją, rašė pareiškimus, kiti netgi vyko liudyti į komisariatą.

„Jis – mūsų kaimynas, vaikai iki dabar dar gyvena pas jį, policija atvykusi jų namuose neranda. Nesuvokiame, kur paslepia. Vaizdo kameros yra užfiksavusios. Viskas perduota policijai. Dabar jis labai budrus – slapsto. Nes žino, kad mes viską perduodam teisėsaugai. Vaikai ateina užmaskuoti, kad per kameras nepažintų. Automobilį pastato galu, ko niekada iki tol nedarydavo, visas dureles palieka atviras“, – teigė vienas iš kaimynų.

Pasak jo, iki straipsnių apie R.Jakščio nusikaltimus paviešinimo kovo mėnesį, pas tariamą mentorių esą gyveno paauglys. Vieniems kaimynams jis neva pristatydavo jį kaip giminaitį iš kaimo, kuriam padeda mokytis, kitiems – kaip draugą. Gyveno paauglys neva nuo šių metų pradžios.

Savaitgaliais bute laiką su R.Jakščiu leisdavo ir mažametis berniukas, kurį kaimynams jis buvo pristatęs kaip savo nesantuokinį sūnų.

„Mes policiją kvietėme tris kartus, kai buvome 100 proc. tikri, jog vaikai buvo patalpose. Bet atvykusi policija jų nerasdavo, nors vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo, savo akimis patys matėme, kad tie vaikai yra ir niekur neišėjo iš namų. Nerasdavo pareigūnai, matyt, dėl to, kad negali rimčiau patikrinti patalpų“, – svarstė R.Jakščio kaimynė.

Kaimynams jis buvo sudaręs malonaus, bet itin lipšnaus, kartais net įkyraus žmogaus įvaizdį.

Tikrino ne kartą, tyrimo nepradėjo

15min kreipėsi į Kauno apskrities policiją, Kauno apygardos prokuratūrą, Probacijos tarnybą. Klausta, ar užfiksuota teismo įpareigojimų pažeidimų, ar gauta kaimynų pranešimų apie pas R.Jakštį besilankančius vaikus, o galbūt po istorijos paviešinimo į teisėsaugą kreipėsi daugiau nukentėjusių paauglių?

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai 15min patvirtino sulaukę pranešimų dėl minimo adreso.

Pareigūnai į pranešimus reagavo, adresas neva tikrintas, pradėtas aplinkybių patikslinimas, tačiau, nenustačius nusikalstamos veikos požymių, atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Policijos pareigūnai ir toliau bendrauja su kaimynais ir reaguoja į bet kokią gaunamą informaciją. Dėl daugiau informacijos reikėtų kreiptis į prokuratūrą“, – nukreipė Kauno apskrities policijos Komunikacijos skyrius.

Šiuo metu niekaip Kauno apylinkės teisme nepradedama nagrinėti byla buvo baigta ir perduota teismui 2022 metų gruodžio 21 dieną.

Kovo 28 dienos duomenimis, ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai, po to, kai byla buvo perduoda į teismą, daugiau susijusios informacijos nesulaukė, tad naujų pareiškimų iš nukentėjusiųjų iki šiol nebuvo gauta.

„Kauno apygardos prokuratūroje šio asmens atžvilgiu nėra naujai pradėtų ikiteisminių tyrimų“, – patvirtino ir Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Tautvilė Merkevičiūtė.

Probacija fiksavo pažeidimų

Kaip skelbta anksčiau, Probacijos tarnybos pareigūnų apsilankymų gyvenamojoje vietoje metu pas prižiūrimą R.Jakštį nepilnamečių rasta nebuvo.

Vis dėlto, bausmės atlikimo metu sulaukta informacijos iš atitinkamų institucijų apie tai, jog R.Jakštys pažeidė jam skirtus įpareigojimus.

Probacijos tarnyba nedelsdama kreipėsi į teismą dėl bausmės pakeitimo griežtesne, tačiau šį teikimą teismas atmetė.

Dirbo su moksleiviais

Vyras išgarsėjo dėl įvairios veiklos ir nuolatinio darbo su mokiniais, netgi įkūrė jiems skirtą karjeros akademiją VšĮ „Mokinio karjera“. Įstaiga skelbėsi įgyvendinanti programas moksleiviams, kurių metu šie galėjo neatlygintinai praktikuotis ir susipažinti su skirtingomis darbo sritimis.

R.Jakštys praktikantus veždavosi į kelionės, apgyvendindavo juos savo bute Kaune. Besipraktikuojančių nepilnamečių tėvams buvo brėžiama savarankiško gyvenimo mokyklos iliuzija.

2021 metų gruodžio 13 dieną Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu R.Jakštys pripažintas kaltu dėl jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo. Nustatytos keturios atliktos nusikalstamos veikos.

Už tai jam skirtas 1 metų 1 mėnesio ir 10 dienų laisvės apribojimas, uždrausta visą bausmės atlikimo laiką lankytis įstaigose, kuriose mokosi ar gyvena nepilnamečiai, taip pat uždrausta bendrauti su nepilnamečiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas