Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 03 21

Kaune – protestas prieš Matijošaičių interesus: „Verslui Rusijoje – ne!“

Paaiškėjus, kad Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir jo šeimai priklausanti „Vičiūnų grupė“ iš tiesų nenutraukė ryšių su Rusijos Federacija ir toliau tęsia savo veiklą Tilžėje (dabar – Sovetske) bei pardavinėja produkciją Rusijoje, pirmadienio pavakarę prie Kauno savivaldybės miestiečiai surengė protestą, skanduodami „Verslui Rusijoje – ne!“. Jautrią kalbą tarė ir Lietuvos ukrainietė.
Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje
Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Mūsų netenkina Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir jo šeimos delsimas priimant sprendimus dėl „Vičiūnų grupės“ veiklos Rusijoje. Negana to, paaiškėjo, kad tiek meras, tiek jo šeimos nariai, kuriems priklauso verslas, melavo kauniečiams, kad stabdo savo veiklą Rusijos Federacijoje. Kaip paaiškėjo, jie toliau sėkmingai vykdo veiklą ir yra pasiruošę atsargų gamybai keliems mėnesiams į priekį.

Mes reikalaujame, kad miesto meras ir jo šeima nedelsiant sustabdytų teroristų ir okupantų kariuomenės rėmimą bei melavimą kauniečiams. Putino režimas kasdien žudo nekaltus už laisvę kovojančius žmones. Kaunas visada buvo, yra ir bus laisvės kovų miestas, todėl miesto vadovybė turi išreikšti nedviprasmišką palaikymą Ukrainai“, – tokiais žodžiais į protestą kvietė jo organizatoriai.

Nurodyta, kad leidimas išduotas protestui iki 1000 žmonių.

Jo organizatoriai piktinosi, kad meras nesugeba numatyti termino verslo veiklos stabdymui Rusijoje.

„Įdomu, kaip tada pavyksta didžiausioms tarptautinėms kompanijoms, o „Vičiūnų grupei“ vis dar ne?“ – stebėjosi protestuotojai.

Prarado pasitikėjimą

Į aikštę prie Kauno savivaldybės protestuotojai susirinko nešini įvairiausiais plakatais: „Kaunas remia Ukrainą, meras – Rusiją“, „Ar sąžinė įtraukta į dienotvarkę“, „Tavo koldūnai nėra svarbesni už karą“; „Vieningas Kaune ir karinė Vieninga Rusija! Eikite paskui rusų laivą“; „Pinigai krauju nesmirda“ ir t.t.

Nuskambėjo Lietuvos ir Ukrainos himnai. Tylos minute pagerbti žuvę Ukrainoje. Proteste savo poziciją išreiškė ir Kaune įsikūrę ukrainiečių atstovai. Kaip teigė Kauno ukrainietė Tatjana Narkevičienė, Laisvės alėja jai – Lietuvos pasipriešinimo tarybinei santvarkai vieta (toks pat simbolis kaip Kyjivo Maidanas), kurioje širdis trokšta šaukti: „Herojai nemiršta“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje

Tatjana gimė ir užaugo tremtinių šeimoje Rusijoje.

„Pirmiausiai norėčiau padėkoti kauniečiams, kurie priglaudė pabėgėlius, kurie neša paramą. Labai žmonės dėkingi, sujaudinti, drovisi prašyti pagalbos.

Svarbu ne kiek metų nugyvenai, svarbu – kaip. Antrą savaitę mano rytai prasideda nuo to, kad ieškau feisbuke žinios nuo Mariupolio mero ar pavaduotojo. Jie kažkaip geba atrasti ryšį ir parašyti. Norėčiau didžiuotis mūsų miesto meru. Esu kaunietė jau 30 metų.

Kalba eina ne apie tai, nutrauks verslą ar nenutrauks. Rusijoje nėra verslo, ten yra „dela i padelniki“. Kaip buvęs milicininkas Visvaldas tikriausiai labiausiai suvokia šių dviejų rusiškų žodžių prasmę. Mes nekalbame apie tai, kas teisėta, o kas teisinga. Kiekvienas makleris siekia, kad jo afera būtų teisėta ir jo nesugautų.

Dabartinėje situacijoje, kuomet miesto mero postas yra strateginis, nuo jo priklauso miestiečių gyvybės, mūsų meras yra žmogus, kuris vis dar svarsto dėl verslo Rusijoje – nebegali dvejoti, turi pasirinkti, kas tu ir kur tu eini“, – kalbėjo Tatjana.

Kaip mes išrinkome tokį merą.

Pasak jos, dabar ateinama ir bandoma merą įkalbėti gražiai, tačiau ateis diena, kada jis ir jo šeimos nariai bus pasiųsti toli.

„Mes svarstome, kaip Rusijoje tiek daug žmonių palaiko V.Putiną. Pamąstykime apie tai, kaip mes išrinkome tokį merą, kaip taip sugebėjome. Kiekvienas turi apsispręsti, žmonės mes ar ne žmonės“, – klausimus kėlė Tatjana.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje

Dalyvių – apie pusė tūkstančio

Į protestą susirinko iki pusės tūkstančio žmonių.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje

Tarp jų – ir visuomenei gerai pažįstami veidai, tokie, kaip komikas Olegas Šurajevas, kandžiai ne kartą pasisakęs apie V.Matijošaitį savo asmeniniame feisbuko profilyje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Olegas Šurajevas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Olegas Šurajevas

„Pagrindinis reikalavimas yra, kad nustokime trypčioti vietoje, ir kad „Vičiūnai“ greičiau nutrauktų savo verslo veiklą Rusijos Federacijoje“, – sakė renginio organizatorius Antanas Jankūnas.

Renginyje jis klausė, kiek aukų turi pareikalauti karas, kad galų gale ateitų metas stabdyti verslą, linkėjo, kad „krabų lazdelėmis nukloti keliai nedulkėtų“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Antanas Jankūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Antanas Jankūnas

Šiuo protestu kauniečiai išreiškė savo nepasitenkinimą, kad tęsiantis Rusijos pradėtam karui Ukrainoje Kauno miesto vadovui ir jo šeimai priklausanti įmonė toliau tęsia veiklą, o tai perka kulkas okupantams, kurie žudo taikius žmones, todėl taikūs kauniečiai ragina nedelsiant imtis veiksmų ryšių su Rusijos Federacija nutraukimui.

Ne kartą garsiai skanduota: „Verslui Rusijoje – ne!“.

Taip pat šiuo protestu kauniečiai išreiškė pilietinę poziciją, kad jų rinkti atstovai savo veiksmais bei bandymais išsisukinėti prarado miestiečių pasitikėjimą.

Viešąją tvarką proteste užtikrinti padėjo policijos pareigūnai ir skiriamaisiais ženklais pažymėti savanoriai.

Protestą planuota surengti ir anksčiau, bet tuomet, užbėgdami už akių, „Vičiūnų grupės“ atstovai išplatino pranešimą, kad nusprendė veiklą Rusijoje stabdyti (apie tai pranešta kovo 7 dieną). Protestas tuomet buvo atšauktas. Galiausiai kauniečiai pasijuto apgauti.

Teigia viską jau paaiškinęs

Protesto organizatoriai informavo, V.Matijošaičiui, Kauno miesto tarybos nariui ir UAB „Vičiūnų grupė“ generaliniam direktoriui Šarūnui Matijošaičiui bei Kauno miesto tarybos nariui ir UAB „Groward Group“ direktoriui Dainiui Matijošaičiui išsiuntę oficialų kauniečių kreipimąsi dėl esamos situacijos.

Kreipimesi Matijošaičiai taip pat buvo pakviesti dalyvauti proteste ir viešai pristatyti konkrečius planus bei datas, kada „Vičiūnų grupės“ įmonės Kaliningrade vartus užvers paskutinis darbuotojas. Tiek V.Matijošaitis, tiek jo sūnus pirmadienio popietę surengtame proteste nepasirodė.

15min miesto meras atsiuntė tokį komentarą: „Tiems, kas supranta lietuviškai, viską jau esu pasakęs: sprendimai priimti – jie nesikeičia ir yra vykdomi pilnu pajėgumu. Jeigu kažkas žmonių kalbos nesupranta, jokie papildomi aiškinimai čia nepadės.

Pats versle jau senokai nedalyvauju, bet žinau, kad iki šios dienos atlikta didelė dalis darbų. Sąlygos keičiasi beveik kasdien, dėl to numatyti konkrečių datų ar terminų neįmanoma – tai būtų tiesiog fantazijos ir elementarus melas. Daroma viskas, kad būtų baigta kuo greičiau.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno vadovų spaudos konferencija
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno vadovų spaudos konferencija

Nori pasitraukti ne bankroto keliu

Situaciją pakomentavo ir „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius Š.Matijošaitis. Jis teigė suprantantis situacijos sudėtingumą, palaikantis Ukrainą, todėl savo verslą Rusijoje stabdantis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Matijošaitis

„Verslo pasitraukimo sprendimai užima laiko. Pagrindinių žaliavų tiekimas jau yra sustabdytas. Mūsų turimų maistinių žaliavų galiojimo laikas yra ribotas. Žaliavų Rusijoje mums likę keletui mėnesių.

Dauguma mūsų tiekėjų yra ne iš Rusijos, dirbame su Vakarų tiekėjais, su jais norime pilnai atsiskaityti. Planuojame verslo plėtrą Lietuvoje ir Vakaruose, todėl svarbu išsaugoti tvarius santykius su tiekėjais ir pirkėjais Vakarų rinkose, kas užtikrina mūsų verslo pagrindą“, – aiškino Š.Matijošaitis.

Anot jo, net ir teisininkai neduoda aiškaus atsakymo, kaip elgtis. Teisinis reguliavimas Rusijoje neva keičiasi kasdien. „Vičiūnų grupės“ vadovo teigimu, buvo aptarti visi pasitraukimo variantai, tarp jų – ir pardavimas.

„Mūsų pozicija – pasitraukti ne bankroto keliu, taip apsaugant įsipareigojimus Vakarų tiekėjams ir finansiniams partneriams“, – patikino Š.Matijošaitis.

Dalis „Vičiūnų grupės“ produkcijos gaminama Kaliningrado srityje ir yra parduodama Rusijoje, kitose Rytų rinkose.

„Vičiūnų grupė“ taip pat valdo įmonę Ukrainoje, jos filialai veikia Kyjive, Charkive, Dnepropetrovske, Odesoje ir Ivano Frankivske.

Kovo 14 dieną pranešta, jog po artilerijos apšaudymo užsiliepsnojo ir visiškai sudegė „Vičiūnų grupės“ logistikos sandėlis, esantis Ukrainoje, Brovaruose, apie 15 kilometrų į šiaurės rytus nuo Kyjivo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius