Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28

Kaune streikavo vos 1 mokytoja ir 14 auklėtojų: pedagogai sulaukė prašymo tylėti?

Ketvirtadienį įspėjamąjį 2 valandų streiką paskelbė darželių auklėtojai, mokytojai ir aukštųjų mokyklų darbuotojai. Lietuvoje nuo 8 iki 10 val. ryto nedirbo beveik 400 ugdymo įstaigų švietimo profsąjungų nariai. Tačiau Kaune streiką paskelbė vos 14 darželio-lopšelio auklėtojų ir viena Šančių mokytoja. Sklando kalbos apie Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus nurodymą direktoriams nestreikuoti.
Kauno „Šilo“ pradn 2019 m. Balandžio 12 d.
Kauno „Šilo“ pradinė mokykla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kaune uždrausta mokytojams streikuoti. Galėtumėte pasidomėti, kodėl iš Kauno švietimo skyriaus buvo skambinama visiems Kauno miesto mokyklų direktoriams, kad Kaune rytoj nestreikuotų mokytojai. Pavyzdžiui, Kauno „Šilo“ pradinės mokyklos mokytojai rytoj planavo 2 valandų streiką, bet mokyklos direktorė uždraudė, nes gavo nurodimą iš aukščiau“, – tokio laiško vėlyvą trečiadienio vakarą iš vieno kauniečio sulaukė 15min redakcija.

Pranešėjas nenurodė, ar pats yra „Šilo“ mokyklos darbuotojas, kaip susijęs su švietimo įstaigomis ir iš kur sužinojo apie galimus skambučius direktoriams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno „Šilo“ pradinė mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno „Šilo“ pradinė mokykla

Ketvirtadienio rytą, pasibaigus oficialiam streiko Lietuvoje laikui, 15min žurnalistė susisiekė su Kauno „Šilo“ pradinės mokyklos direktore Rūta Gaidiene. Ši patikino, kad streikas jos valdomoje įstaigoje nevyko. Tiesa, iš pradžių dalis mokytojų ruošėsi streikuoti, bet vėliau, anot direktorės, apsigalvojo. Tikslaus planavusiųjų streiką darbuotojų skaičiaus ji nenurodė, kaip ir apsigalvojimo priežasties.

„Kažkada seniai tik yra mūsų mokytojai streikavę“, – teigė ji.

Paklausta, ar sulaukė iš švietimo skyriaus nurodymo nestreikuoti ir ar perdavė šį nurodymą mokytojams, R.Gaidienė nuo tikslaus atsakymo, „taip“ arba „ne“, išsisuko.

„Dėl streiko apsisprendžia patys mokytojai – streikuoti ar ne. Tai jų valia“, – patikino ji.

Perklausta, ar sulaukė skambučio iš savivaldybės, ji patikino atsakymą jau pateikusi: „Mokytojai apsisprendžia savo valia. Niekas jiems įtakos negali padaryti. Kiekvienas gali apsispręsti. Mokytojai pasidarė susirinkimą ir nusprendė. Kada jis vyko, negaliu pasakyti, manęs nekvietė.“

15min žurnalistė susisiekė ir su Ona Gucevičiene, Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja, atliekančia vedėjo funkcijas. Ji patikino, kad ketvirtadienį Kaune streiką paskelbė 14 Aleksoto lopšelio-darželio auklėtojų ir viena Šančių mokyklos mokytoja. Tiesa, pastaroji šią dieną pamokų ir taip neturėjo – buvo laisvadienis, tad ugdymo procesas dėl to nebuvo sutrikdytas.

„Ji savo pilietinę poziciją gali išreikšti taip, kaip nori. Gali pasakyti: „Aš streikuoju.“ Nesvarbu, kad pamokų neturi ketvirtadienį. Ji savo poziciją išsakė direktorei. Kadangi mes prašėme vadovų informuoti, kur pedagogai streikuos. Mums labai svarbu, kad būtų užtikrintas ugdymo procesas. Kad vadovai užtikrintų, mes rinkome informaciją. Tokią informaciją ir gavome“, – teigė O.Gucevičienė.

Paklausta, ar ta informacija buvo renkama skambinant kiekvienos švietimo įstaigos vadovui, ir ar buvo prašoma jų nestreikuoti, Kauno miesto savivaldybės skyriaus atstovė tiksliai neatsakė, tik užsiminė, kad buvo išsiųstas mokykloms prašymas informuoti apie streikuojančiuosius. Sulaukė ji klausimo ir apie galimai neįvykusį streiką „Šilo“ pradinėje mokykloje.

„Tai kiekvieno pedagogo pasirinkimas ir pilietinė teisė išreikšti savo nuomonę. Jei galima būtų taip uždrausti, kaip jūs sakote, tai nebūtų streikavę nei Aleksoto lopšelyje-darželyje, nei Šančiuose. Mes informaciją rinkome, kad žinotume, ar ugdymo turinio įgyvendinimas užtikrinamas, ar ne. Aleksoto lopšelis-darželis apie auklėtojų streiką informavo lapkričio 19 dieną, dar prieš išsiunčiant mums prašymą informuoti“, – paaiškino O.Gucevičienė.

Aleksoto lopšelyje-darželyje, auklėtojoms streikuojant, kad nebūtų sutrikdytas ugdymo procesas, anot jos, buvo pasitelkti tos pačios įstaigos darbuotojai, kurie nestreikavo: pagalbos specialistai, meno pedagogas, mokytojos padėjėjas, socialinis pedagogas.

„Neskambinom, nieko. Išsiuntėm raštą“, – dar kartą perklausta, ar skambino švietimo skyriaus atstovai direktoriams ir prašė nestreikuoti, atsakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito