Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 31

Kauniečiai minėjo Pasaulinę dieną be tabako

Ketvirtadienį kauniečiai minėjo Pasaulinę dienos be tabako dieną. Miesto sodo aikštėje iškilo palapinė, kurioje Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LIMSA) ir Europos Komisijos iniciatyvos „Exrūkaliai nenugalimi“ nariai kvietė drauge paminėti šią dieną ir dar kartą įrodyti, jog gyvenimas be rūkalų – daug prasmingesnis, sveikesnis ir aktyvesnis.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Negausiai į palapinę užsukusius smalsuolius nerūkyti studentai įtikinėjo ne nuobodžiomis kalbomis, o siūlydami sudalyvauti loterijoje, sportinėse estafetėse, pasitiktrinti plaučiuose esantį anglies monoksido kiekį, apžiūrėti, kaip atrodo tabako pažeisti vidaus organai.

Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija (PSAO) 1987 m. paskelbė gegužės 31-ąją Pasauline diena be tabako. Šią dieną visi rūkantieji skatinami bent vieną dieną nerūkyti. Visuomenė skatinama susipažinti su rūkymo žala.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2010 m. kasdien rūkančiųjų vyrų skaičius siekė 34,2 proc., moterų – 14,4 proc. Nuo 2006 m. kasdien rūkančiųjų vyrų skaičius tendencingai mažėja, o moterų nuo 2008 m. šoktelėjo 0,4 proc. Tačiau paauglystės metais bandžiusių rūkyti mokinių skaičius sparčiai auga.

2010 m. tarptautinio mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos (HBSC) tyrimo duomenimis, kas trečias vienuolikos metų berniukas ir kas penkta šešta mergaitė, o sulaukus penkiolikos metų – daugiau nei trys ketvirtadaliai abiejų lyčių paauglių prisipažįsta, kad jau yra bandę rūkyti. O rūkančiais (kiekvieną dieną, kartą per savaitę arba rečiau nei kartą per savaitę) save laiko 5,2 proc. 11 metų amžiaus berniukų ir vos 1 proc. 11 metų amžiaus mergaičių, o jau 15 metų amžiaus – beveik kas antras (43,0 proc.) berniukas ir kas trečia (33,3 proc.) mergaitė.

Taip pat jaunėja amžius, kada buvo surūkyta „pirmoji cigaretė“, nuo 1994 m. sumažėjo vieneriais metais ir 2010 m. siekia 12,5 metų, o tarp mergaičių – dar daugiau (2010 m. – 13,3 m.).

Nors nesiginčija dėl tabako daromos žalos, rūkančiųjų teises ginantys žmonės, tarp kurių ir daug nerūkančių, pabrėžia, kad nėra įrodytas tiesioginis ryšys tarp rūkymo ir vėžio, kad PSAO yra bandžiusi nuo visuomenės nuslėpti mokslinių tyrimų rezultatus, kurie neįrodė daugelio teiginių, kurie pasitelkiami kovai su rūkymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas