Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 25 /12:36

Kauniečių Kručinskų vaikai grįžo į namus: tėvai nepaisė įsipareigojimų jau pirmą dieną?

Ketvirtadienį apie vidurdienį Vaikų gerovės centre „Pastogė“ įvyko beveik mėnesį lauktas susitikimas – Gintaras Kručinskas išvydo vaiko teisių apsaugos specialistų iš šeimos paimtas savo dvi atžalas. Užpildęs dokumentus, jis grįžo su dukra ir sūnumi į namus Panemunėje. Vaikų mama Eglė Kručinskienė buvo priversta trumpam išsikraustyti pas draugę.
Kauniečių Kručinskų vaikai grįžo namo
Kauniečių Kručinskų vaikai grįžo namo / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Trečiadienį po posėdžio tėvams atstovaujantys advokatai užsiminė, kad specialistai įpareigojo Eglę ir Gintarą neskelbti detalių apie vaikų perdavimą: nei kada tai bus padaryta, nei kaip. Tačiau ketvirtadienį įvykęs perdavimas buvo viešas, žurnalistai net talkino tėvui parsivežant atžalas į namus. Ar tai reiškia, kad žadėję vykdyti visus specialistų nurodymus, tėvai kai kurių jų jau ėmė nepaisyti kitą dieną?

„Su tėvais buvo aptarta, kad neviešintų vaikų grąžinimo detalių. Kodėl jie to nesilaikė, negaliu atsakyti. Iš spaudos tik matau, kad tai buvo paviešinta. Ar tai buvo griežtas nurodymas? Tėvams buvo rekomenduota, prašyta neviešinti. Jie neįsipareigojo raštu“, – teigė Birutė Mikulėnaitė, Kauno miesto socialinių paslaugų centro Socialinių paslaugų šeimai skyriaus vedėja.

Su tėvais buvo aptarta, kad neviešintų vaikų grąžinimo detalių. Kodėl jie to nesilaikė, negaliu atsakyti.

Paklausta, ar tėvai susilauks kokių papeikimų dėl to, kad nepaiso rekomendacijų bei nurodymų, specialistė atsakė, jog „bus pasikalbėta apie tai, kodėl nėra saugomas vaikų privatumas“.

„O dėl žurnalistų, kurie parvežė tėtį su vaikais į namus... Nežinau, ar galiu vertinti. Jei tėčiui atrodė, kad tai reikalinga... Tėveliai prisiėmė daug įsipareigojimų. Griežto nusižengimo kaip ir nėra. Nepaisė rekomendacijų, bet įstatymas jiems to daryti nedraudžia. Pakalbėsim, aptarsim, kodėl taip pasielgta, nors buvo prašyta to nedaryti“, – patikino B.Mikulėnaitė.

Mama buvo palikusi namus

„11.30 valandą vyras jau važiuos pasiimti vaikučių, o man per tą laiką reikia išvykti iš namų. Pasiims iš vaikų namų – „Pastogės“, ten ir įvyks perdavimas. Teks užpildyti dokumentus. Aš turėsiu staiga sprukti, dar nesusidėjau nei rūbų. Pasiimsiu į kuprinę kokį daikčiuką ir eisiu ieškoti vietos sau. Skambinsiu draugei. Ta, kur pasisiūlė priimti, gyvena Šančiuose. Tolokai nuo namų“, – ketvirtadienio rytą 15min žurnalistei teigė atimtų vaikų mama Eglė Kručinskienė.

Moteris prisipažino, kad jai visiškai neleidžiama pasimatyti su dvimečiu sūnumi, ji gali susitikti tik su trimete dukra.

„Susitarsim su vyru, gal aš pasiimsiu mergaitę. Nors nežinau, gal vaikai nenorės skirtis. Stebėsime, kaip jie jaučiasi, kokia jų psichologinė būsena. Viską darysime taip, kad jiems būtų geriau. Su Gintaru bendrausime telefonu. Man reikės važinėtis į parduotuves su taksi – nupirkti maisto, sauskelnių. Vyras niekur su vaikais negalės išvažiuoti. Tai aš tik prinešiu prie namų, paliksiu ir negalėsiu užeiti“, – kokia laukia pirmoji diena po trečiadienį įvykusio vaiko teisių apsaugos specialistų verdikto, atskleidė Eglė.

Paklausta, ar ruošia kažką vaikams, pasitikimo proga, ji atsakė, kad dabar tikrai ne pyragai galvoje. Šeima priėmimui pasiruošusi.

„Nei laiko, nei minčių. Nėra nei poreikio. Pyragai dabar nei mums, nei vaikams tikrai nerūpi. Mergaitės tuoj tuoj gimtadienis. Sukaks ketveri. Manau, nei tortai, nei žvakutės jiems gali dabar nerūpėti. Žiūrėsim. Gimtadieniai iki šiol pas mus vykdavo su balionais. Tėtis grodavo armonika, mama su vaikais šokdavo. Dovanėlės, kepdavau tortą. Dabar ne tas laikas, greičiausiai tokios šventės neturėsim. Mus kasdien seks, stebės, lankys. Visokių įsipareigojimų daugybė. Laisvė dar nematoma bus ilgai. Bet bent jau vaikai ramioje aplinkoje“, – pasakojo Eglė.

Kaunietė patvirtino, kad advokatas Saulius Dambrauskas siekia pagreitinti jos sugrįžimą į namus. Reaguodama į įvykius – į tai, kad vaiko teisių apsaugos specialistai nusprendė grąžinti vaikus tėvui, ketvirtadienį spaudos konferenciją surengė ir Kauno apylinkės prokuratūros, vykdančios ikiteisminį tyrimą dėl Eglės galimo smurto prieš sūnų, atstovai. Pranešta, kad mama galės matytis su sūnumi.

Paklausta, ar po specialistų sprendimo trečiadienio pavakarę miegojo ramiau, E.Kručinskienė patikino visada miegojusi pakankamai ramiai, išskyrus naktį prieš posėdį ir tą laiką, kai buvo sulaikyta.

„Nesakyčiau, kad geriau šiandien jaučiuosi. Labiausiai jaučiuosi pavargusi vakarais, nes dienomis būna daug bendravimo su žurnalistais“, – patikino Eglė.

Išlydėjusi vyrą į „Pastogę“, Eglė išėjo su daiktais iš namų. Apie 12 valandą juose pasirodė policijos pareigūnas. Viduje užtruko neilgai. Netrukus į namus sugrįžo ir G.Kručinskas su vaikais.

Tėvas, parsigabenti vaikus leido padėti bulvarinės televizijos laidos „TV pagalba“ žurnalistams. Esą televizijos pagalba priimta, nes patys tėvai neturi automobilinių kėdučių vaikams, o taksi vairuotojas jų galėjo neturėti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauniečių Kručinskų vaikai grįžo namo
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauniečių Kručinskų vaikai grįžo namo

Šeimos grįžimą į namus smalsiai pro langus stebėjo ir kaimynai. Vienas priėjęs perspėjo žurnalistus, kad šiai šeimynai reikia ramybės.

Mažamečiai laikinoje globoje atsidūrė rugsėjo pabaigoje, praeiviui pranešus, kad motina gatvėje sudavė savo sūnui. Vaiko teisių specialistai teigė, kad vaikai paimti dėl ilgalaikių auklėjimo ir drausminių metodų, atitinkančių smurto požymius.

Spalio 24 dieną Kauno miesto socialinių paslaugų centre 4 valandas trukusiame atvejo vadybos posėdyje nuspręsta Eglės ir Gintaro Kručinskų vaikus grąžinti į šeimą, tiksliau, tik tėčiui. Dėl E.Kručinskienės galimų smurto prieš sūnų veiksmų šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, jai apribota teisė artintis prie berniuko. Šeimos advokatas S.Dambrauskas tikisi, kad pavyks paspartinti procesą, jog ir mama sugrįžtų artimiausiu metu į namus – jis prokuratūrai pateikė prašymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas