Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 09 17

Kaunietį sudomino restoranas Pažaislio vienuolyne: alkoholis šalia maldos namų?

Pažaislio vienuolyno ansamblio istoriniuose svečių namuose Kaune veikia restoranas „Monte Pacis“. Jame nuolat šurmuliuoja lankytojai, rengiamos privačios šventės. Tačiau tokia vienuolyno ramybės ir maitinimo įstaigos šventiškumo dermė patinka ne visiems. Į 15min besikreipęs Rolandas negali suprasti, kodėl šiam restoranui negalioja įstatymai: juk prie maldos namų prekiauti alkoholiu draudžiama.
Svetingumo kompleksas „Monte Pacis”
Svetingumo kompleksas „Monte Pacis” / Aliaus Koroliovo nuotr.

„Būtų įdomu sužinoti, kaip „Monte Pacis“ restoranas ir viešbutis gavo leidimą alkoholio prekybai, jeigu jie įsikūrę maldos namų teritorijoje, kur prekyba alkoholiu yra draudžiama. Ką apie tai galvoja vienuoliai? Vyskupas?

Kaip „Monte Pacis“ restoranas ir viešbutis gavo leidimą alkoholio prekybai, jeigu jie įsikūrę maldos namų teritorijoje, kur prekyba alkoholiu yra draudžiama?

Šimtus metų pro pagrindinius vartus į vienuolyną patekdavo maldininkai, o dabar pasilinksminti, alučio, vynelio išgerti, susirenka restorano lankytojai. O personalas net nežino, kaip patekti į bažnyčią. LDK kancleris Pacas, kurio vardu viskas ir pavadinta, tikriausiai grabe vartosi tai matydamas“, – susirūpinęs nuomonę išsakė 15min skaitytojas Rolandas.

Pasak Kauno savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriaus vedėjos Rasos Palevičienės, restoranui „Monte Pacis“ licencija prekiauti alkoholiniais gėrimais buvo išduota 2013 m. birželio 28 d.

Pagal tuomet galiojusį Alkoholio kontrolės įstatymą (AKĮ), prekiauti alkoholiniais gėrimais buvo draudžiama „laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose, taip pat prie šių įstaigų ir maldos namų (atstumu, kurį nustato savivaldybės taryba, suderinusi su šių įstaigų vadovais ir religinėmis bendruomenėmis)“.

„Tai yra tuometinėje įstatymo redakcijoje nebuvo kalbama apie draudimą prekiauti alkoholiu maldos namų teritorijoje“, – reziumavo R.Palevičienė.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncertas Pažaislio vienuolyne

Taigi tuo metu, kai buvo išduoda licencija, įstatymai draudė prekybą alkoholiu prie maldos namų, o ne jų viduje ar maldos namų teritorijoje.

Kadangi Kauno T.Masiulio g. 31-ajame pastate įsikūręs restoranas veikia vienuolyno teritorijoje (t. y. viduje), prekybos alkoholiu klausimas buvo sprendžiamas tik tarp restorano įkūrėjų ir vienuolyno valdytojų. O pastarųjų santykis, pasirodo, yra itin glaudus ir draugiškas – tiek restorano personalas, tiek vienuolės kartu prižiūri daržą, dalijasi receptų subtilybėmis.

Kauno miesto savivaldybės taryba šiuo metu nėra nustačiusi atstumų, kuriais draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, nuo konkrečių maldos namų ar švietimo įstaigų.

15min šaltinių teigimu, „Monte Pacis“ netgi nemoka jokio nuomos mokesčio vienuolyno administracijai.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas 15min informavo, kad įstatymas suteikia teisę savivaldybės tarybai, gavus konkrečios įstaigos, kurioje draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, vadovybės prašymą ir įvertinus jo pagrįstumą, nustatyti atstumą nuo konkrečios įstaigos (pvz., nuo konkrečių maldos namų, ar konkrečios švietimo įstaigos), kuriuo draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Tačiau departamento turimais duomenimis, Kauno miesto savivaldybės taryba šiuo metu nėra nustačiusi atstumų, kuriais draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, nuo konkrečių maldos namų ar švietimo įstaigų.

Kitais žodžiais tariant, jei Pažaislio vienuolyno administracija nesikreipė į miesto valdžią, prašydama apriboti alkoholio prekybą, vadinasi, jie „Monte Pacis“ veiklą palaiko.

„We Love Lithuania“ nuotr./Pažaislio vienuolynas – Sonatos Dobrovolskienės nuotr.
„We Love Lithuania“ nuotr./Pažaislio vienuolynas – Sonatos Dobrovolskienės nuotr.

15min pakalbinta „Monte Pacis“ restorano direktorė Indra Ramanauskienė patikino, jog jokio kriminalo šioje istorijoje nėra – įmonė turi visus reikiamus leidimus. Pasak jos, vienuolyno teritorija nėra tas pats, kas šventorius. Maldos namai yra tolėliau – už sienos.

Aliaus Koroliovo nuotr./Indra Ramanauskienė
Aliaus Koroliovo nuotr./Indra Ramanauskienė

„Esame įsikūrę XVII a. svečių namuose, kuriuos LDK kancleris K.Z.Pacas įrengė sau, svečiams ir keliauninkams. Ten niekuomet negyveno vienuoliai. Mums priklauso tik Liepų alėja, Karietų aikštė ir šie svečių namai“, – paaiškino restorano direktorė.

Svečių namų rūsyje visuomet buvo brandinamas vynas. Tad ir „Monte Pacis“ restorane prekiaujama kituose vienuolynuose pagamintais vynais.

„Kaip mes veiktume nelegaliai? Kai atsidarėme prieš ketverius metus, patikrino restoraną visos įmanomos institucijos. Mes net savo iniciatyva atsisakėme prekiauti stipriaisiais alkoholiniais gėrimais. Vienuolių vyną importuojame“, – patikino I.Ramanauskienė.

Paklausta, o kaip į pašonėje vykstančią alkoholio prekybą reaguoja šalia gyvenančios ir besimeldžiančios vienuolės, ji patikino, jog gerai. Kartu su seserimis „Monte Pacis“ vykdo daug projektų, bendrai prižiūri vienuolyno teritorijoje esantį daržą. Restorano administracija visad padeda pamaldžiosioms kaimynėms.

Pažaislio kamaldulių vienuolyno svečių namo pastatas Europos Sąjungos bei Kauno miesto savivaldybės lėšomis baigtas restauruoti ir pritaikytas turizmo reikmėms 2012 m. viduryje. Tuomet suorganizuotas operatoriaus paslaugų teikėjo svečių namuose atrankos konkursas, kurį laimėjo UAB „Rotušės sadutė“.

Maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas teikiančiai įmonei pagal sutartį taikomas apribojimas dėl prekybos alkoholiu, atsisakant stipriųjų gėrimų.

VšĮ „Pažaislio kultūros ir turizmo centras“ patikino, kad maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas teikiančiai šiai įmonei pagal sutartį galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, taikomas apribojimas dėl prekybos alkoholiu, atsisakant stipriųjų gėrimų.

Iš „Monte Pacis“ restoraną bei viešbutį valdančios įmonės imti rinkos sąlygas atitinkantį mokestį už naudojimąsi svečių namų pastatu ir Pacų alėja, skirtą Pažaislio kamaldulių vienuolyno išlaikymui, „Pažaislio kultūros ir turizmo centras“ turės teisę tik po penkerių veiklos vykdymo metų. Tad „Monte Pacis“ šiuo metu išties nemoka jokio nuomos mokesčio.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas