Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2019 11 12

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija nusišalino nuo N.Venckienės skundo nagrinėjimo

Lapkričio 12 d. Kauno apygardos teisme buvo gautas įtariamosios Neringos Venckienės gynėjos skundas dėl kardomosios priemonės – dviejų mėnesių suėmimo, paskyrimo. Skundas atkeliavo iš Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų. Kauno apygardos teismo, kuriame yra dirbusi N.Venckienė, teisėjų kolegija nusprendė nusišalinti nuo jo nagrinėjimo.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Kauno apygardos teismas, Baudžiamojo proceso kodekso 130 straipsnio 1 dalis numato, kad skundas paduodamas per suėmimą paskyrusį ar jo terminą pratęsusį teismą, o šis privalo nedelsdamas perduoti skundą aukštesniajam teismui.

Atsižvelgiant į numatytą teisinį reglamentavimą, lapkričio 12 d. Kauno apygardos teisme buvo gautas įtariamosios N.Venckienės gynėjos skundas, persiųstas iš Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų, dėl Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų lapkričio 8 d. nutarties, kuria įtariamajai buvo palikta galioti Kauno apylinkės teismo 2015 m. rugsėjo 17 d. nutartimi paskirta kardomoji priemonė – suėmimas, ir nustatytas suėmimo terminas dviem mėnesiams, skaičiuojant nuo lapkričio 6 d.

15min šį antradienio rytą jau rašė, kad dar išvakarėse teisininkams kilo abejonių dėl Kauno apygardos teismo galimybių nagrinėti šį skundą, mat N.Venckienė 2007-2012 m. pati yra teisėjavusi šio teismo Civilinių bylų skyriuje.

Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija lapkričio 12 d. nutartimi nusišalino nuo įtariamosios gynėjos skundo dėl Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų lapkričio 8 d. nutarties nagrinėjimo, nes gautam skundui nagrinėti sudarytos teisėjų kolegijos du nariai teisėjai kartu dirbo su įtariamąja, jai einant teisėjos pareigas Kauno apygardos teisme.

Nors kitas teisėjų kolegijos narys viename teisme su įtariamąja nedirbo, tačiau su ja palaikė kolegiškus santykius, įtariamajai inkriminuotų nusikalstamų veikų laikotarpiu ėjo teisėjo pareigas kitame apylinkės teisme, kurio veiklos kontrolę vykdė Kauno apygardos teismas.

Kauno teisėjas visą medžiagą perdavė Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkui ar šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkui.

Be to, Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas lapkričio 12 d. nutartimi minėtą skundą perdavė Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkui ar šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkui procesiniam sprendimui dėl skundo perdavimo nagrinėti kitam apygardos teismui priimti.

Tokio sprendimo motyvas – siekis pašalinti bet kokias galimas abejones bylą nagrinėjančių teisėjų nešališkumu, kad nei byloje dalyvaujantiems asmenims, nei visuomenėje nekiltų nepagrįstų teisėjų darbo vertinimų, ir siekiant užtikrinti teisingumo interesus.

48-erių metų N.Venckienė, gyvenusi Kauno rajone, 1999–2007 m. yra dirbusi Kauno rajono apylinkės teismo teisėja, o 2007–2012 m. ji buvo būtent Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja.

Dviejų mėnesių suėmimas N.Venckienei skirtas penktadienį, motyvuojant tuo, kad ji gali bėgti ir slėptis.

Ji į Lietuvą buvo pargabenta praėjusios savaitės trečiadienį, iki tol ji nuo 2018 metų kovo buvo laikoma Čikagos kalėjime.

N.Venckienei pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.

Ji įtarimus neigia ir vadina juos politiškai motyvuotais.

Buvusi teisėja ir politikė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius