Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 02

Kauno klinikos koronaviruso tyrimo rezultatų laukti neverčia: per parą ištyrė 841 ėminį, neištirtų nėra

Pastarąją parą Lietuvoje ištirta rekordiškai daug ėminių dėl koronaviruso – 2444, iš jų – 68 buvo teigiami. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, ėminius tiria aštuonios laboratorijos, tačiau kol kas tik vienoje iš jų – Kauno klinikų – atsakymo nereikia laukti po kelias dienas. Kitur eilėje rikiuojasi kelis kartus daugiau ėminių, nei ištiriama per parą.
Kauno klinikos
Kauno klinikos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prašo kantrybės laukiant

SAM ketvirtadienį pranešė prašanti gyventojų kantrybės, laukiant tyrimų dėl koronaviruso rezultatų, taip pat – sąmoningai toliau laikytis izoliacijos principų. Esą laboratorijų tinklas plečiamas, stengiantis kuo greičiau ištirti paimtus mėginius ir duoti atsakymą jo laukiantiems žmonėms.

„Suprantame gyventojų nekantrumą ir norą kuo greičiau sužinoti savo tyrimų rezultatus, bet norime priminti, kad mobilūs punktai ir Karštoji linija 1808 niekaip negali paspartinti ėminių ištyrimo ar atsakymų gavimo“, – pranešime teigė viceministrė Kristina Garuolienė.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, Lietuvoje iš viso yra nustatyti 649 koronavirusinės infekcijos atvejai. Iš viso iki šiol ištirti 15,635 tūkst. ėminių. Trečiadienį ištirti 2444, dar tiek pat lieka neištirta.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorija

Ministerijos pateiktoje lentelėje matyti, kad Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje per balandžio 1-ąją (iki balandžio 2-osios 7 val.) ištirta buvo vos 250 ėminių, neištirtų liko net 1153. Santaros klinikose ištirta 312, o liko 74 ėminiai, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos valdymo institute ištirto 379 ėminiai, savo eilės laukia dar 200. Šiaulių ligoninėje santykis taip pat gana įspūdingas: vakar ištirti 194 ėminiai, laukia – net 338.

Tikisi greitesnių rezultatų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė, kad koronavirusu tyrimų padaugės laboratorijose baigus diegti reikiamą įrangą. Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje įranga dar testuojama ir ji dar negali dirbti didesniu pajėgumu.

Didelis krūvis yra patiems darbuotojams, kurie pasitelkiami ir iš kitų sektorių, kitų laboratorijų, bet tam reikia laiko, – sakė A.Veryga.

„Kai ji bus paleista, per parą bus galima papildomai apie tūkstantį mėginių dar ištirti. Tikimės, kad tada tas atsilikimas ir bus išspręstas. Kol kas mes labai dideliu greičiu didiname tik ėminių apimtis. Natūralu, kad laboratorijos ne visada spėja su tuo susitvarkyti. Didelis krūvis yra patiems darbuotojams, kurie pasitelkiami ir iš kitų sektorių, kitų laboratorijų, bet tam reikia laiko“, – sakė A.Veryga, tvirtindamas, kad reagentų tikrai netrūksta.

Konkrečiai apie Kauno klinikas, kurių laboratorijoje šiuo metu nėra vėluojama su tyrimais, ministras sakė: „Viskas priklauso nuo kelių dalykų, pirmiausia – kiek pati laboratorija gali mėginių per parą tirti. Labai priklauso tiesiog logiškai, kiek tų mėginių atkeliauja iš mobiliųjų punktų, kitų vietų, nes gali skirtis miestuose paimtų mėginių skaičius ir t.t. Tikrai yra labai daug niuansų ir labai daug veiksnių, kurie daro įtaką, spėja ar nespėja laboratorija ištirti.

Aš džiaugiuosi, kad tikrai stengiasi laboratorijos, galime padėkoti kauniečiams už tą rekordiškai didelį ištirtų mėginių skaičių. O visa kita tiesiogiai priklauso, kiek mėginių paimama mobiliuosiuose punktuose ir atkeliauja į laboratoriją. Stengiamės padėti, jeigu matome, kad kažkur susikaupia labai daug, vežama ir į kitas laboratorijas tirti, kad tas vėlavimas nebūtų labai didelis.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Dirba visą parą

Kauno klinikų atstovai sako, kad jų Laboratorinės medicinos klinikoje dirbama dviem pamainomis, o tyrimai dėl COVID-19 atliekami nuo kovo 18 d.

„Per šį laiką iš viso laboratorijoje atlikti 4649 tyrimai. Per praėjusią parą ištirtas 841 ėminys dėl COVID-19 infekcijos. Kauno klinikos daro viską, kad į laboratoriją atkeliavę ėminiai būtų ištiriami kaip įmanoma greičiau ir kad kuo daugiau žmonių būtų ištirti dėl COVID-19 bei galėtų laiku izoliuotis, taip apsaugodami savo kolegas ir artimuosius“, – teigė savo komentare Kauno klinikų atstovai.

Kauno klinikos turi visą reikiamą medicininę įrangą ir reagentus, kurių dalį gauna centralizuotai, kitą dalį įstaiga įsigijo pati.

Jų teigimu, įtakos procesui turi ir apsirūpinimas įranga bei reagentais: „Kauno klinikos turi visą reikiamą medicininę įrangą ir reagentus, kurių dalį gauna centralizuotai, kitą dalį įstaiga įsigijo pati. Svarbiausia – ligoninė turi kvalifikuotus specialistus, kurie yra pasirengę užtikrinti nenutrūkstamą tyrimų atlikimą maksimaliai padidinus jų apimtis bei dirbant nenutrūkstamu režimu 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę. Per parą laboratorijoje dirba ne mažiau kaip 12 darbuotojų, kurie pasiskirstę į dvi pamainas.“

Kauno klinikų Laboratorinės medicinos klinikoje atliekami tyrimai iš Kauno, Marijampolės apskričių ir Tauragės apskrities Jurbarko ligoninių bei Kauno, Alytaus ir Marijampolės mobiliųjų punktų. Taip pat tiriami dėl COVID-19 ligos ir Kauno, Alytaus, Marijampolės bei Tauragės apskričių visų asmens sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys sveikatos priežiūros specialistai.

Kauno klinikų nuotr./Palapinė šalia Kauno klinikų
Kauno klinikų nuotr./Palapinė šalia Kauno klinikų

„Tyrimas dėl COVID-19 atliekamas trimis etapais. Pirmame etape iš tiriamosios medžiagos yra išskiriama viruso RNR. Antrame etape viruso RNR amplifikuojama (padauginama). Galiausiai – paskutiniame etape vyksta viruso detekcija. Tyrimas atliekamas partijomis ir etapais nenutrūkstamai. Vieno tyrimo procesas nuo mėginio patekimo į laboratoriją iki atsakymo gavimo užtrunka iki 5-6 valandų“, – teigia Kauno klinikų atstovai.

Ketvirtadienio popietės duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 649 atvejai, atlikti 15 635 tyrimai, mirė 9 žmonės. Latvijoje patvirtinti 458 atvejai, atlikti 16834 tyrimai, Estijoje patvirtinti 858 atvejai, atlikti 15725 tyrimai, mirė 11 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas