„Remonto darbai turėjo vykti nepažeidžiant higienos reikalavimų, nesutrikdant pacientų maitinimo proceso, – apie virtuvės atnaujinimo darbus pasakoja Tomas Dirsė, Kauno klinikų architektas ir virtuvės projekto vadovas. – Atsižvelgiant į įrangos technologinius reikalavimus, virtuvėje buvo iš esmės pakeistas dalies išplanavimas, pertvarkytos gamybos, maisto išdavimo, plovimo zonos, įrengti nauji inžineriniai tinklai, o Ligonių maitinimo skyriaus patalpos padidėjo 164 kv. m.
Nors tai buvo tikras iššūkis darbuotojams, kiekvieną dieną maistą gaminantiems vidutiniškai 1600 pacientų, komanda su juo susitvarkė ir šiuo metu dirba naujose, gražiose ir erdviose patalpose su moderniausia įranga.“
Patiekalai dabar esą gaminami ne tik greičiau, bet ir sveikiau.
Bulvių košė, daugiau kruopų
Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė Diana Sokolovienė vardija ir keletą pasikeitimų: didžioji dalis patiekalų gaminami garuose, aliejaus sunaudojimas sumažėjo beveik 50 proc., gaminant mėsos patiekalus atsisakyta apkepimo keptuvėse su džiūvėsėliais, o tai esą padeda įgyvendinti sveikesnės mitybos principus ligoninėje.
„Su nauja įranga turime galimybę gaminti bulvių košę – dėl to labiausiai džiaugiasi vaikai. Taip pat galime pasiūlyti ir gaminame pertrintas sriubas, daržovių troškinius. Atsirado daugiau patiekalų iš kruopų – grikių, avižinių dribsnių ir bananų blynai, šiuo metu pacientams turime parengę 14 skirtingų dietų, kurios yra patvirtintos Sveikatos apsaugos ministerijos. Žinoma, artimiausiu metu meniu bus ir toliau tobulinamas, atsižvelgiant į sveikos mitybos principus“, – pranešime žiniasklaidai cituojama D.Sokolovienė.
Kauno klinikų virtuvėje esą buvo atnaujinta arba pakeista apie 90 proc. visos įrangos, leidžiančios keisti ir mitybos principus ligoninėje.
„Kadangi maitiname vidutiniškai 1600 pacientų į dieną, pagrindinis mūsų maisto gaminimo įrankis – garo katilas. Po rekonstrukcijos darbų jų dabar turime apie 20, o patys didžiausi – net 400 litrų – leidžia mums pagaminti įvairesnius ir sveikesnius patiekalus. Šie katilai automatizuoti, itin funkcionalūs, dėl to virtuvės darbuotojams maisto gaminimas tapo lengvesnis ir patogesnis. Katilai turi automatinę maišyklės, tūrio matuoklės, įvairias programavimo funkcijas“, – komentuoja D.Sokolovienė.
Indų plovimo sistema
Atnaujintose patalpose suprojektuota vieta ir indų plovimo sistemai. Kauno klinikose įrengta didžiausia šalyje, 370 kv. m. dydžio plovykla, kurioje indus ir įrankius plauna dvi konvejerinės indų plovimo mašinos, o įrankius išrūšiuoja speciali įrankių rūšiavimo mašina.
„Į šias mašinas yra dedami nešvarūs, atgal iš skyrių gaunami indai, kurie automatiškai išplaunami, nusausimi ir dezinfekuojami. Žinoma, mūsų darbuotojai taip pat juos pertikrina, ar nėra likę nešvarumų. Labai džiaugiamės įsigiję ir įrankių rūšiavimo mašiną – ji detektoriaus pagalba identifikuoja įrankius ir juos surūšiuoja. Be šio įrenginio per vieną dieną darbuotojams rankiniu būdu reikėtų atrinkti apie 19000 vienetų įrankių“, – apie darbą po rekonstrukcijos pasakoja D.Sokolovienė.
„Ne mažiau svarbus pokytis ligoninėje, užtikrinantis laiku ir tinkamai pateikiamą maistą pacientams, – jo pristatymo būdas į skyrius. Anksčiau šį darbą atlikdavo maisto išdalinimo darbuotojai, kurie vežimėliu maistą stumdavo į visus Kauno klinikose skyrius, kuriuose gydomi pacientai.
Dabar, įsigijus 75-is maisto transportavimo vežimėlius-konteinerius su šildymo ir šaldymo funkcija, maistas pacientus pasiekia nepakeitęs savo temperatūros ir laikantis aukščiausių higienos reikalavimų“, – rašoma Kauno klinikų žiniasklaidai išplatintame pranešime.
Maistas keliauja liftais
„Maistas į specialius indus ir padėklus porcijomis dedamas dviejose konvejerinėse linijose, po to uždengiamas dangčiais ir padėklas dedamas į vežimėlį-konteinerį, kuris jungiamas į elektros lizdą. Po pakrovimo vidaus temperatūra karštojoje zonoje pasiekia 107 laipsnius, o šaltojoje – 6 laipsnius. Neatidarius vežimėlio-konteinerio, reikiama temperatūra yra išlaikoma iki 2 valandų – tai reiškia, kad į tolimiausią nuo Kauno klinikų Centrinio korpuso nutolusį tašką – Endokrinologijos kliniką – maistą nuvežame dar karštą, o gėrimus ar salotas – vėsius“, – naujos sistemos privalumus vardija Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė.
Specialūs maisto konteineriai traukiami 5 traukikų, kurie tuneliais išvežioja maistą visiems Kauno klinikų pacientams.
„Į visus skyrius galima patekti liftais – jais šie specialūs konteineriai ir keliauja. Skyriuje dirbantys darbuotojai tiksliai žino, kada atkeliaus pacientų maistas ir prie lifto jau laukia pasiruošę. Kiekvieną dieną kontroliuojame maisto pristatymo grafikus, pastebėję vėlavimus – aiškinamės priežastis. Turime užtikrinti, kad visi pacientai maistą gautų nustatytu laiku, o mes nesutrikdytume skyriaus darbotvarkės“, – teigia D.Sokolovienė.
Technikai – 3 mln. eurų
Slaugos koordinavimo tarnybos vadovės Vilmos Raškelienės teigimu, į pokyčius ir pacientai, ir ligoninės personalas reaguoja teigiamai.
„Viena iš svarbiausių naujovių – padėklinė pacientų maitinimo sistema – veikia jau visuose skyriuose. Dauguma pacientų sako, kad gražiai pateiktą maistą tapo skaniau valgyti, o ir darbuotojai maistą išdalina greičiau nei anksčiau“, – pasakoja vadovė.
Naujosios virtuvės įrengimas truko apie dvejus metus, technikai įsigyti buvo skirta maždaug 3 milijonai eurų.
Per savaitę Ligonių maitinimo skyrius sunaudoja apie 7 tonas vaisių ir daržovių. Kiekvieną dieną gamybai sunaudojama apie 2 tonas įvairių maisto produktų, kurie Kauno klinikas pasiekia kiekvieną dieną švieži ir nešaldyti. Kasdien indų plovykloje išplaunama apie 45000 vienetų indų bei įrankių, o Ligonių maitinimo skyriaus patalpos be atskirų darbuotojams skirtų patalpų užima net 1575 kv. m. ploto.