Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 04 /14:03

LSMU Kauno ligoninė šaukiasi savanorių pagalbos pacientus prausiant ar maitinant, mažina planines paslaugas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninė savo feisbuko paskyroje paskelbė ieškanti visų galinčių ir norinčių padėti – savanorių, kurie padėtų prižiūrėti pacientus. Tačiau bent jau socialiniuose tinkluose ligoninė sulaukė ne vien geranoriškos paramos ir ryžto prisidėti, bet ir kritikos – esą nenorėdama samdyti papildomų darbuotojų ir jiems mokėti ligoninė ieško nemokamos darbo jėgos.
Kauno klinikinės ligoninės korpusas, kur gydomi ligoniniai su COVID-19 diagnoze
Kauno ligoninės korpusas, kur gydomi ligoniniai su COVID-19 diagnoze / Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Prašo savanorių pagalbos

„Visų galinčių ir norinčių padėti dėmesiui! Šiuo metu, kai epidemija įgauna didžiulį pagreitį, LSMU Kauno ligoninės Infekcinių ligų skyriuje, Skubios pagalbos-priėmimo skyriuose labai reikalingos savanorių pajėgos. Savanorių pagalba ant žmogiškų galimybių ribos balansuojančiam mūsų ligoninės medicinos personalui, dirbančiam didžiausią krūvį turinčiuose skyriuose, būtų didžiulė paspirtis.

Pagrindiniai savanorių darbai – pacientų priežiūra: maitinimas, prausimas, pagalba judant, keliantis, transportuojant, asistavimas slaugos personalui atliekant procedūras. Būtų šaunu, jei savanoris gebėtų dirbti komandoje, turėtų bendravimo įgūdžių, būtų atsakingas ir rūpestingas“, – rašo savo feisbuko paskyroje ligoninės atstovai.

LSMU Kauno ligoninė ieško savanorių
LSMU Kauno ligoninė ieško savanorių

Jų teigimu, LSMU Kauno ligoninė yra viena iš didžiausių COVID-19 pacientų srautą priimančių gydymo įstaigų Lietuvoje, todėl čia kasdien susiduriama su iššūkiais kovojant su šia liga.

„Mūsų medikai jau dirba virš savo galimybių ribos ir tenka stiprinti Infekcinių ligų skyriaus kolektyvą iš kitų padalinių. O tai reiškia kitų medicininių paslaugų mažinimą. Dėl COVID-19 ligos nedarbingumą turi 32 mūsų darbuotojai, saviizoliacijoje – apie 100“, – skelbta lapkričio 3 d. ligoninės pranešime.

Savanoriai jau kreipiasi

Kauno ligoninės vyriausiasis komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas neslepia, kad nenorėta visuomenės gąsdinti, tačiau vis dėlto buvo priimtas sprendimas neslėpti – skyriuose, kuriuose gydomi COVID-19 pacientai, situacija su personalu darosi vis sudėtingesnė.

„Tik turėtume atskirti – savanorių į tuos skyrius nekviečiame, kad ateitų. Mes imame iš kitų skyrių žmones pastiprinti COVID-19 pacientus gydančią komandą. Šių pacientų turime per šimtą, apie pusei jų reikia deguonies. Reanimacijos-intensyvios terapijos skyrius irgi jau visu pajėgumu dirba, tad krūvis yra didelis. Jau dvigubai didesnis, nei būdavo sudėtingiausiu gripo sezono periodu ankstesniais metais.

Personalas jau peržengė savo galimybių ribą. Ir kitų paslaugų tenka mažinti, o visur reikia žmonių. Jeigu iš kitų skyrių slaugytojų padėjėjus pervestume į COVID-19 korpusą, atsirastų vietų, kur reikia pagalbos – pervežti ligonį, pakeisti patalynę ir pan., šis darbas nereikalauja specialaus išsilavinimo ar ypatingo pasiruošimo“, – sakė S.Tvirbutas.

Sauliaus Tvirbuto nuotr./Kauno ligoninėje
Sauliaus Tvirbuto nuotr./Kauno ligoninėje

Jo teigimu, gali atrodyti, kad apie 30 sergančių medikų ir apie 100 saviizoliacijoje nėra daug, kai visuose ligoninės padaliniuose dirba arti trijų tūkstančių, tačiau kartais ir tiek užtenka, kad darbas būtų paralyžiuojamas.

Tik turėtume atskirti – savanorių į tuos skyrius nekviečiame, kad ateitų. Mes imame iš kitų skyrių žmones pastiprinti COVID-19 pacientus gydančią komandą.

S.Tvirbutas pasidžiaugė, kad bent jau Infekcinių ligų skyriuje ligoninė bent kol kas protrūkio sugebėjo išvengti.

O savanorių, norinčių padėti sunkiu metu Kauno ligoninei, jau kreipėsi apie 30. Daugiausia tai studentai, studijuojantys su medicina susijusius dalykus, tačiau yra ir tiesiog norinčių savanoriauti žmonių. Vyriausiam besikreipusiam – 52-eji.

Mažina planines paslaugas

Kadangi Infekcinių ligų skyriui reikalinga kitų padalinių pagalba, stiprinant skyriaus komandą buvo nuspręsta nuo lapkričio pradžios Josvainių g. 2 padalinyje nebevykdyti planinių urologijos, chirurgijos, ginekologijos operacijų, o tik teikti skubią chirurginę pagalbą. Planinės chirurgijos paslaugos lieka LSMU Kauno ligoninės padaliniuose Hipodromo g. ir Laisvės al.

Lapkričio 3 d. LSMU Kauno ligoninėje gydyti 106 COVID-19 pacientai, iš jų deguonies kaukių reikėjo 52. Užimtos 6 intensyvios terapijos lovos.

Tačiau bent jau socialiniuose tinkluose ligoninė sulaukė ne tik paramos ir pagalbos siūlymų, bet ir priekaištų – esą nenorima skirti pinigų ir samdyti naujų darbuotojų, todėl tikimasi rasti nemokamos darbo jėgos.

Į tai atsakydamas S.Tvirbutas teigė, kad savanorystės principas yra darbas be atlygio. O ligoninės finansinės galimybės irgi yra ribotos, be to, nuolatiniams darbuotojams būtų keliami kur kas didesni reikalavimai, nei prašoma iš savanorių, tad papildomų darbuotojų įdarbinimas nėra toks paprastas, kaip galbūt kažkam atrodo.

Santaros klinikos tokios galimybės nesvarsto

Lapkričio 4 dienos duomenimis, Santaros klinikose gydomi 117 COVID-19 sergančių pacientų, iš jų 13 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš 117 COVID-19 sergančiųjų 2 yra vaikai.

Pasak direktorės valdymui Aušros Bilotienės-Motiejūnienės, kadangi per dieną hospitalizuojama apie 20 naujų ligonių, VUL Santaros klinikoms kyla būtinybė dėl naujų vietų COVID-19 pacientams tartis su atraminėmis regiono ligoninėmis, kalbamasi su Ukmergės, Alytaus ir kitomis ligoninėmis.

Šiuo metu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydomas 61 COVID-19 sergantis pacientas, vienas jų – Reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriuje. Dieną anksčiau skelbta, kad klinikose koronavirusinė infekcija nuo spalio 1 dienos diagnozuota 40 medikų, izoliavęsi dėl kontakto su infekuotais žmonėmis 46 medikai.

„Į tokią savanorystę, kaip paskelbė kolegos iš Kauno, Santaros klinikos kol kas žiūri labai atsargiai, ligoninė tokio varianto nesvarstė. Mūsų papildomos komandos formuojamos iš kitų padalinių darbuotojų, kurie laisva valia sutiko ir sutinka būti įtraukti į rezervo sąrašus“, – į klausimą, ar ir Santaros klinikoms neteks ieškoti tokios pagalbos, atsakė gydymo įstaiga.

Panevėžyje medikų netrūksta

Respublikinė Panevėžio ligoninė pirmadienį paskelbė, kad lapkričio 1 d. Panevėžio ligoninės Vidaus ligų skyriuje 8 pacientams ir 8 darbuotojams nustatytas koronavirusinės infekcijos susirgimas: „Jų susirgimo būklė yra lengva. Šiuo metu pacientai ir darbuotojai yra izoliuoti, šio skyriaus pacientams ir darbuotojams atliktas privalomas testavimas, visos skyriaus patalpos nedelsiant dezinfekuotos, laikantis visų tokiems atvejams privalomų dezinfekcijos protokolo reikalavimų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė

Iki lapkričio 10 dienos yra stabdomas planinis darbas Vidaus ligų skyriuje. <…>. Respublikinėje Panevėžio ligoninėje šią dieną gydomi 46 COVID-19 sergantys pacientai: 3 iš jų reanimacijoje, jiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, o 8 pacientams taikoma deguonies terapija.“

Ši ligoninė taip pat informavo 15min, kad savanorių bent kol kas neieško.

„Šiuo metu gydytojų ar kito personalo trūkumo nejaučiame. Šiuo sudėtingu laikotarpiu organizuojame darbą taip, kad darbo pajėgumų mums nepritrūktų. Tikimės, kad kitaip ir nebus. Kalbant apie savanorius, tai jie visada yra laukiami mūsų ligoninėje atlikti savanorišką veiklą.

Šiai dienai serga 45 VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės darbuotojai. Absoliuti dauguma serga lengva infekcijos forma ir gydosi namuose. Saviizoliacijoje yra 7 darbuotojai“, – pranešė Respublikinė Panevėžio ligoninė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito