Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 04 /13:21

Kauno meras – apie šeimos verslo Rusijai mokamus mokesčius: „Nejaukiai jaučiamės“

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis teigia norintis, kad „Vičiūnų grupės“ verslo pardavimas Rusijoje įvyktų kuo greičiau. „Nejaukiai jaučiamės – mes toje šalyje nebedirbsim“, – paklaustas, kaip jaučiasi dėl šeimos verslo mokamų mokesčių Rusijai, atsakė jis.
Konferencija Dariaus ir Girėno stadione
Konferencija Dariaus ir Girėno stadione / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Spalio 4 dieną baigtame rekonstruoti S.Dariaus ir S.Girėno stadione Lietuvos futbolo federacija surengė spaudos konferenciją, kurioje dalyvavęs V.Matijošaitis vėl sulaukė klausimų dėl jo šeimos verslo pasitraukimo iš agresorės Rusijos.

„Esu jau visiems aiškinęs, kad verslas Rusijoje yra padėtas ant stalo, pasamdyta kompanija, kuri ruošia to verslo pardavimą. Norėčiau, kad jis būtų anksčiau, bet gyvenimas taip dėlioja“, – teigė V.Matijošaitis.

Sumanymas pasitraukti iš Rusijos, anot jo, bus realizuotas – verslo bus atsisakyta.

Laiko klaida

Pasiteiravus, kaip Matijošaičiai jaučiasi mokėdami mokesčius Rusijos Federacijai, Kauno meras patikino, kad sumokami mokesčiai nėra dideli, nes Kaliningrado sritis yra tokia kaip ir lengvatinė zona.

„Nejaukiai jaučiamės. Mes toje šalyje nebedirbsim. Kiekvienoje šalyje būnant, kuri veda tokią politiką, kaip šiandien Rusija, yra nejauku, nemalonu“, – pabrėžė V.Matijošaitis.

Jis prisiminė laikus, kaip kadaise buvęs premjeras Andrius Kubilius vyko su dviračiais į Baltarusiją, kur stebėjo, kaip statoma atominė elektrinė. V.Matijošaitis tikino, į Rusiją investavęs kaip į perspektyvią šalį, kurią taip neva įvardijęs būtent A.Kubilius.

„Tuo metu buvau versle, tai mums visiems rodė kaip perspektyvias šalis, į kurias siūlė važiuoti ir investuoti. Važiavome ir investavome, o dabar nešame kudašių“, – teigė V.Matijošaitis.

Perklaustas, ar tai buvo klaida, jis atsakė: „Be abejojo. Mus, verslininkus, ir į Kiniją kvietė. Visur ir siuntė, lydėjo.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Dariaus ir Girėno stadione
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Konferencija Dariaus ir Girėno stadione

Neaišku, kada baigsis pardavimas

„Vičiūnų grupė“, kurios vienas iš pagrindinių akcininkų yra Kauno miesto meras V.Matijošaitis, anksčiau viešai skelbė kelias datas, kada bendrovė pasitrauks iš Rusijos – vasario 28, kovo 7 ir 21, balandžio 5 ir 29, gegužės 18, birželio 20, liepos 18.

Vasaros pabaiga buvo dar vienas žadėtas terminas (rugpjūčio pabaigoje grupė pranešė radusi penkis potencialius verslo Rusijoje pirkėjus). Jau beveik įpusėjo ruduo, tačiau verslo dalies Rusijoje pardavimo sandoris vis dar neįvyko – procesai tęsiasi ir nėra aišku, kiek jie užtruks.

Negana to, kaip paviešino tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“, šiais metais viešai registruoti bent 7 susitarimai, kuriais „Vičiūnai Rus“ turtas įkeistas VTB, „Gazprombank“ ir subjektams, kurių tapatybę Rusijos valdžia slepia dėl sankcijų. 5 iš 7 turto įkeitimo susitarimų registruoti jau po karo Ukrainoje pradžios. Naujausias sandoris atliktas rugsėjo 1-ąją.

„Siena“ skelbė, kad Kauno mero ir verslininko Liudo Skieriaus kontroliuojamos „Vičiūnų grupės“ įmonė Kaliningrade pernai gavo apie 13,77 mln. eurų Rusijos valdžios subsidijų.

Grupė tikina, jog visa produkcija, pateikiama prekybai Lietuvoje ar Ukrainoje, yra pagaminta Europos Sąjungoje esančiuose fabrikuose, o parduodamas fabrikas Kaliningrade tiekia produkciją Rytų rinkoms.

Šarūnas Matijošaitis yra „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius, o Dainius Matijošaitis – įmonės valdybos narys. Abu jie – Kauno mero sūnūs, taip pat – ir miesto tarybos nariai.

Inicijavo interpeliaciją

Kaip anksčiau teigė konservatorių frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje narys Jonas Koryzna, V.Matijošaitis savo veiksmais pažeidžia gyventojų viešąjį interesą, jo toliau vystomas verslas Rusijoje gali daryti merą pažeidžiamu, o tai kelia grėsmes nacionaliniam saugumui.

Dalis opozicijos net bandė inicijuoti interpeliacijos procedūrą, nes V.Matijošaitis, neatsisakydamas verslo Rusijos federacijoje, savo veiksmais neva sulaužė mero priesaiką.

Dar rinkimų neapsisprendė

Naujieji savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks 2023 metų pavasarį. Spalio 4 dieną paklaustas, ar jau apsisprendė, kandidatuos trečiajai kadencijai ar ne, V.Matijošaitis savo sprendimo dar neišdavė.

„Sprendžiu. Apsispręsiu, kai visos (partijos – aut. past.) paskelbs savo kandidatus, tuomet ir aš paskelbsiu“, – patikino Kauno meras.

Paklaustas, ar savo apsisprendimą paskelbs paskutinę dieną, V.Matijošaitis atsakė: „Kažkada. Laiku. Čia nėra rinkiminė kampanija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas