Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 26

Kauno Nemuno saloje – „Laisvės piknikas“: ne tik švenčia, bet ir diskutuoja

Pernai startavęs kaip protesto akcija prieš Kauno rajono valdžią, šiemet idėjų festivalis „Laisvės piknikas“ įgavo kiek kitokį pavidalą. Kaip teigia renginio iniciatorius žurnalistas Andrius Tapinas, daugiau dėmesio skirta ne jo formai, o turiniui: sukurta debatų erdvė, kurioje diskutuojama įvairiomis Lietuvai opiomis temomis. Festivalį antrus metus iš eilės aplankė ir Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Beno Dragūno nuotr.

„Pernai buvo kitokia festivalio forma. Šiemet prieš nieką neprotestuojame. Labiau diskutuojame. Norėjome išlaikyti šio pilietinio renginio prekės ženklą, tačiau suteikti jam daugiau turinio. Tad šiųmečio festivalio pagrindinis akcentas – diskusijų erdvė“, – teigė A.Tapinas.

„Norėjome išlaikyti šio pilietinio renginio prekės ženklą, tačiau suteikti jam daugiau turinio. Tad šiųmečio festivalio pagrindinis akcentas – diskusijų erdvė“, – teigė A.Tapinas.

Jo teigimu, įgyvendinant debatų idėją, didžiausias klausimas buvo tas, ar norės atvažiuoti į renginį tie, kurie priiminėja sprendimus. Ar jie panorės, kaip šaržuoja A.Tapinas, nulipti nuo savo žirgų ir susėsti prie diskusijų stalo, susitikti su visuomene.

„Ne visi nulipo nuo savų žirgų, tačiau nė vienas nepasakė „nenoriu dalyvauti“. Premjeras turi rimtų asmeninių reikalų, Seimo Pirmininkas yra Ukrainoje, Gabrielius Landsbergis, Andrius Kubilius, Visvaldas Matijošaitis atostogauja. Tie, kurie neatostogauja, yra čia“, – 15min teigė renginio iniciatorius.

Bene didžiausias, o ir didžiausią intrigą keliantis, anot jo, siurprizas – diskusija „Kova su alkoholiu: kas toliau?“, kurioje sutiko dalyvauti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jo oponentė – Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotoja, Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė Aušrinė Armonaitė.

Beno Dragūno nuotr./Ramūnas Karbauskis
Beno Dragūno nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tai puiki proga kai kuriems pataisyti savo komunikacijos klaidas“, – šyptelėjo A.Tapinas.

Vienoje iš pirmųjų surengtų diskusijų „Kaunas tvarkosi ar kertasi: valdžios ir visuomenės dialogas?“ neišvengta ir Kaune intensyviai kertamų medžių temos. Protestuotojų prieš tokius Kauno valdžios veiksmus noras viešai padiskutuoti su, jų nuomone, iki šiol tylos siena atsivėrusia valdininkija, tarsi buvo pagaliau išgirstas. Šioks toks dialogas šeštadienio rytą tarp oponuojančių, net teismo posėdžių salę pasiekusių, pusių – protestuotojų prieš medžių kirtimą ir Kauno rajono savivaldybės atstovų – pagaliau buvo užmegztas.

Pernai metais Kauno rajone, Aleksandro Stulginskio universiteto stadione, surengtą pirmąjį „Laisvės pikniką“ aplankė apie 8 tūkst. žmonių. Šiemet tikimasi dar didesnio ažiotažo. Tiesa, iš pat ryto kauniečiai vangiai rinkosi į Nemuno salą. Galbūt daugelį išgąsdino didelis debesuotumas. Apie vidurdienį prasidėjus muzikinei programai, prie scenos buriavosi nedidelis skaičius klausytojų. Vėliau jų ėmė daugėti.

„Pernai renginys vyko darbo dieną, vietoje, apie kurią nelabai kas buvo girdėjęs. Žinoma, visus suviliojo drama, vykusi su Kauno rajono savivaldybe. Šiemet dramos neliko. Daug kas priklausys nuo oro. Tikėtini balti debesys. Didžiausias pikas numatomas apie 17 val.“, – spėjo A.Tapinas.

Beno Dragūno nuotr./Sindikato koncertas
Beno Dragūno nuotr./Sindikato koncertas

Jis neatmeta galimybės, jog ateinančiais metais „Laisvės piknikas“ gali būti surengtas ir kitame mieste: „Manau, toks renginys nepakenktų Druskininkams“.

A.Tapino teigimu, sutarti dėl renginio vietos – Nemuno salos – su Kauno miesto valdžia buvo lengva.

Renginyje numatyti žinomų Lietuvos atlikėjų – „The Roop“, „Žalvarinio“, Monikos Linkytės, „G&G Sindikato, BIX, Golden Parazyth, Garbanotas Bosistas, BA ir kt. – pasirodymai.

Renginį, kaip ir pernai, aplankė ir Dalia Grybauskaitė. Prezidentė pasivaikščiojo po Nemuno salą, pabendravo su ant pievutės prisėdusiomis kauniečių šeimomis, sutiko pasidaryti keletą asmenukių su jaunimu.

Beno Dragūno nuotr./Dalia Grybauskaitė
Beno Dragūno nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Visi muzikantai koncertuoja nemokamai, visi dirba nemokamai, nes renginys nemokamas – idėja yra vežanti“, – patikino A.Tapinas.

Į šventę atvykusioms šeimoms pasiūlyta praleisti laiką ir mobilioje pramogų zonoje. Net 60 visuomeninių organizacijų pristatė kasdieninę savo veiklą. Vaikus ypač sudomino galimybė prisėsti ant policininko motociklo, „pavairuoti“ gaisrininkų mašiną, susipažinti su greitosios medicinos pagalbos įranga.

Norintieji šventės metu padaryti gerą darbą, gali tapti kraujo donorais. Mokama ir kaip taisyklingai atlikti dirbtinį kvėpavimą, o Lietuvos šaulių sąjunga yra paruošusi orientacines užduotis Nemuno saloje. Ore skraido vaikų leidžiami dideli muilo burbulai, siūloma pasidaryti laikinas tatuiruotes.

Vakare bus demonstruojamas „Emilijos iš Laisvės alėjos“ filmas, dangų nušvies fejerverkai.

Beno Dragūno nuotr./Andrius Tapinas
Beno Dragūno nuotr./Andrius Tapinas

15min primena, jog šį festivalį žinomas žurnalistas pernai nusprendė surengti po to, kai jam nebuvo leista įgyvendinti susitikimo su Kauno rajono Ringaudų gyvenvietės atstovais. A.Tapinas tuomet teigė, kad susitikimas neįvyko Kauno rajono merui socialdemokratui Valerijui Makūnui uždraudus suteikti jam patalpas. Pats Kauno rajono meras tvirtino, kad įvyko nesusipratimas, apie kurį jis nežinojęs, ir apgailestavo, jog „pretekstu padiskutuoti apie laisvę tapo nemalonus incidentas“.

Paklaustas, ar su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu per tuos metus teko bendrauti, ar susitaikyta, A.Tapinas atsakė: „Nelabai tas konfliktas užsibaigė. Tiksliau, jis užsibaigė per rinkimus. Nes žmonės turi atmintį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas