Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 19

Kauno poliklinikoje neįgalieji diskriminuojami 44 metus: permainų teks dar palaukti

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė nustatė, kad Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinyje Aleksote žmonės diskriminuojami dėl negalios. Poliklinikos direktorius Paulius Kibiša 15min teigė, kad problema skaičiuoja jau 44 metus ir sprendimo teks palaukti iki kitų metų.
Neįgaliojo vežimėlis
Neįgaliojo vežimėlis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi mama, kuri su vežimėliu judančia dukra negalėjo patekti pas gydytoją dėl nepritaikyto pastato. Dėl to šeima yra priversta naudotis gydymo įstaigomis toli nuo namų.

Pagal Lygių galimybių įstatymą poliklinikos privalo sudaryti sąlygas visiems asmenims gauti tokias pačias paslaugas, nepaisant negalios. Pareigą užtikrinti gydymo įstaigų prieinamumą numato ir Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija. Įgyvendinant konvencijos nuostatas, privaloma pašalinti kliūtis jau pastatytuose statiniuose taip, kad žmonės su negalia turėtų galimybę savarankiškai į juos patekti bei laisvai judėti viduje.

Problema skaičiuoja 44 metus

Poliklinikos direktorius P.Kibiša, kalbėdamas su 15min, teigė, kad formaliai kontrolierė teisi: „Jokios specialios įvažos neįgaliesiems Aleksote nėra nuo pastatymo nėra. Ši problema tęsiasi jau 44 metus. Vakar kaip tik sukako tiek, kai buvo pirmas registrų centro įrašas, kad yra tokia poliklinika. Tai nuo pat pradžių nebuvo“, – dėstė situaciją poliklinikos direktorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša

Poliklinikoje jis pradėjo dirbti nuo 2016 m. pabaigoje. Iki to jis nežino, kas trukdė imtis spręsti susiklosčiusią neįgaliesiems nepalankią situaciją.

„Mačiau, kad buvo susirašinėjimas su savivaldybe. Galiu kalbėti tik apie tai, kas vyksta nuo 2016 m. Tai 2017 m. viduryje mes įtraukėme įvažą su stogeliu ir pandusu. Tai kainuotų 12304 Eur. Ši Europos Sąjungos priemonė skirta sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumui gerinti. Ir ji labai ilgai svarstoma, keičiama, tikimės, kad paraiška bus priimta šių metų spalio mėnesį“, – kalbėjo P.Kibiša.

„Mūsų toks mąstymas buvo, kad dabar pakankamai neūkiška daryti kažką laikino arba nelaikino, nes reikalinga ten ir daugiau remontų. Kiti remontai yra įtraukti į tą pačią priemonę. Todėl pastatyti ir paskui griauti būtų neūkiška“, – konstatavo poliklinikos vadovas.

Jis teigė suprantantis, kad neįgaliesiems tai kelia nepatogumų.

„Stengiamės komunikuoti. Mums patiems tas laukimas yra nemalonus. Mes tikrai norėtume, kad jau viskas vyktų. Jei spalio mėnesį priims mūsų paraišką, tai statybos prasidės kažkada geriausiu atveju kitais metais“, – teigė P.Kibiša.

Poliklinikos direktorius tikino, kad poliklinika nėra abejinga neįgaliųjų problemoms: „Petrašiūnų padalinyje buvo panaši situacija. Dar 2017 m. mes investavome 16963 Eur į neįgaliųjų liftą iš savų lėšų“.

Kreipėsi su siūlymu nutraukti neveikimą

Priminsime, kad įvertinusi visas aplinkybes ir nustačiusi pažeidimą, kontrolierė kreipėsi į Kauno miesto polikliniką su siūlymu nutraukti neveikimą bei sudaryti sąlygas visiems asmenims, nepaisant negalios, gauti sveikatos priežiūros paslaugas.

„Situacija Lietuvos valstybei garbės nedaro. Beveik prieš dešimtmetį prisiimtas įsipareigojimas pritaikyti valstybinės reikšmės pastatus neduoda apčiuopiamų rezultatų. Vis dar dangstomasi lėšų stygiumi bei ieškoma pasiteisinimų. Veiksmingiems sprendimams labiausiai trūksta nuoseklaus lėšų planavimo ir politinės valios. Dėl to nukenčia ne tik judėjimo negalią turintys asmenys, bet ir vyresnio amžiaus žmonės bei tėvai su mažais vaikais“, – sako A.Skardžiuvienė.

Jei spalio mėnesį priims mūsų paraišką, tai statybos prasidės kažkada geriausiu atveju kitais metais, – teigė jis.

P.Kibiša teigė, kad poliklinika, gavusi kontrolieriaus siūlymą, negali nereaguoti. „Bet ką mes bepadarytume, vis tiek reikės griauti ir statyti iš naujo, kai gausime ES lėšas. Aptarinėjame įvairius inžinerinius sprendimus, informuosime, kai nusispręsime, ką galėtume padaryti – greitai ir su protingomis sąnaudomis“, – tikino jis, pridurdamas, kad svarbu nešvaistyti įstaigos lėšų tam, ką vėliau reikės griauti.

Nepritaikyti du padaliniai

Poliklinikos vadovas sakė, kad per jo darbo laiką buvo vienintelis skundas dėl neįgaliųjų diskriminacijos: „Spėju, kad kiti neįgalūs pacientai įvertina savo būklę ir renkasi kurį nors kitą mūsų padalinį, pritaikytą neįgaliesiems. Mūsų padaliniai išsidėstę visame mieste ir kitų situacija yra, žinoma, geresnė“.

Šiai dienai yra du neįgaliesiems nepritaikyti padaliniai. Vienas jų Romainiuose: „Ten Alytaus namelis senas. Su savivaldybe irgi sprendžiame, ką daryti. Jei įvažą imtume tokią kaip kad Petrašiūnuose, ji kainuos daugiau nei pats namelis. Bet tikrai tai yra prioritetas išspręsti šią problemą“.

Jo teigimu, Rokuose yra ambulatorija antrame aukšte, kur taip pat nėra neįgaliųjų prieigos. „ES lėšomis planuojame perkelti ją į pirmąjį aukštą ir tokiu būdu sutvarkyti, bet šios priemonės taip pat šiuo metu laukiame“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas