Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 17 /13:17

Kauno valdžia įvardijo žalą – Kalėdų eglės padegėjas susimokės daugiau nei 20 tūkst. eurų

Kauno miesto savivaldybė baigė skaičiuoti žalą, kurią patyrė naktį iš gruodžio 3-iosios į gruodžio 4-ąją užsiliepsnojus Kauno Rotušės aikštėje papuoštai pagrindinei Kalėdų eglei. Viliamasi, kad nuostolius vis dėlto atlygins draudimas, kuris vėliau išieškos išmokėtą sumą iš padegėjo. Šis vis dar guli ligoninėje.
Kauno Kalėdų eglė po gaisro
Kauno Kalėdų eglė po gaisro / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip 15min penktadienio rytą atskleidė Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė, bendra padegėjo miestui padaryta žala įvertinta 26 tūkst. eurų.

1,5 tūkst. eurų (iš bendros sumos) sumokėta „Kauno gatvių apšvietimui“ už technikos paslaugas.

15min primena, kad šiais metais visos Kauno Rotušės aikštės papuošimui ir pagrindinei miesto eglei buvo skirta 160 tūkst. eurų.

Nors iš pradžių buvo tikimąsi, kad gaisro metu patirtą žalą kompensuos draudimo bendrovė, vėliau Kauno miesto mero patarėjas Tomas Jarusevičius atskleidė, kad, tikėtina, teks ruošti tiesioginį ieškinį padegėjui. Neva draudimas galioja tik Kauno Kalėdų eglės žmonėms padarytai žalai atlyginti, o ne tam, ką žmonės gali padaryti šventiniam medžiui.

„Įsigilinus į sutartinius įsipareigojimus su draudimo bendrove išsiaiškinome, jog draudimo sutartis labiau aprėpia civilinę atsakomybę. Pavyzdžiui, jeigu nuo smarkaus vėjo kristų dekoracija, kliudytų žmogų ar sukeltų kitokią žalą, tai draudimo bendrovė, be jokios abejonės, tą žalą atlygintų. Tuo metu gaisro padarytos žalos, kai kalbama apie tyčinį padegimą, mūsų turima draudimo sutartis neapima. Paprastai tariant, žmones apsaugojome nuo eglutės, bet, deja, nepavyko apsaugoti eglutės nuo vieno apgailėtino piktavalio“, – anksčiau teigė T.Jarusevičius.

Vis dėlto šiandien jau aiškėja, kad bus bandoma susitarti su draudimo bendrove.

„Pirmiausia dėl žalos kompensavimo ruošiamasi kreiptis į draudimo bendrovę, su kuria sutartį dėl saugomo objekto yra sudariusi kalėdinį miestelį prižiūrinti apsaugos bendrovė. Šiuo metu rengiami dokumentai“, – paaiškino A.Augonė.

Tikėtina, kad po to draudimas regreso tvarka turėtų išsireikalauti pinigus iš padegėjo.

Po šio incidento sustiprinta apsauga – už viešąją tvarką atsakingi policijos pareigūnai pažadėjo savivaldybei dažniau patruliuoti Rotušės aikštėje. Taip pat dažniau šioje vietoje budi ir pačios savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Naktis priminė siaubo filmą

15min kalbinta Kauno Kalėdų eglės kūrėja J.Šmidtienė teigė, kad gaisro metu sudegė trečdalis šventinio medžio. Jis buvo atkurtas jau po dviejų parų. Tą naktį pašnekovė prisimina kaip tikrų tikriausią siaubo filmą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė po gaisro

„Per dvi paras reikėjo viską padaryti, tą, ką darėm 2 mėnesius. 15 žmonių dirbo 2 mėnesius, o dabar trečdalį dekoracijų reikėjo atkurti per kelias dienas. Telkiamės pagalbą – atstatinėjo gal 20 žmonių. 10 proc. apgadintų dekoracijų dar bandėm sutvarkyti, bet apie 20 proc. reikėjo gaminti iš naujo. Darbuotojams pažadėta mokėti viršvalandžius.

Kai atvykau tą naktį prie eglės, ji vis dar rūko. Pasakiau sau, kad darysiu viską, ką reikia, kad žmonės to vaizdo nepamatytų ir net neprisimintų. Negalėjau atidėti net rytui, juk žmonės ateis į bažnyčią. Žinokit, movėmės net kelnes, kad neliktų lankytojams kartėlio. Juk šventės. Jau tų nelaimių, ligų, pykčių tiek daug“, – patikino J.Šmidtienė.

Apie 30 proc. teko pakeisti ir lempučių, laidų bei instaliacijų. Saugikliai pakeisti visi. Elektrikai, pasak pašnekovės, atliko milžinišką darbą: jei iki gaisro du elektrikai plušo savaitę, tai vykdant atstatymo darbus teko remtis penkiais specialistais, kurie darbus atliko per 1,5 paros.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Gaisro naktį kūrėja turėjo pakelti ne vieną atsakingą žmogų iš patalų – pirmiausiai rūpintasi tuo, kas galėtų kuo greičiau pristatyti bokštelį. Taip buvo prižadintas „Kauno gatvių apšvietimo“ direktorius. Vėliau ieškota, kas sandėliuose turi reikiamų medžiagų.

Pagelbėjo ir urėdija, pristačiusi eglių šakų.

„Pati stebiuosi, kaip pavyko suorganizuoti visus darbus, kaip sugebėjau prikelti žmones savaitgalį. Matyt, veikė adrenalinas“, – teigė J.Šmidtienė.

Paklausta, ar neturi pretenzijų Kauno Kalėdų eglę turėjusiai saugoti saugos tarnybai, ji atsakė neigiamai: kai tiek daug žmonių yra Rotušės aikštėje, sunku viską sužiūrėti, o užpylus degaus skysčio, viskas įsidega greitai.

„Tai juk ne mauzoliejus, karaliaus karūna, o eglutė, prie kurios visi eina. Ji neaptverta. Be to, buvo naktis, – patikino J.Šmidtienė. – Kiek supratau, dabar jau apsauga sustiprinta. Pajuokavau, kad apsaugininkams reikia po gesintuvą į rankas įduot. Dėl visa ko“.

Buvo blaivus

Padegėjas, kaip 15min gruodžio 17 dieną teigė Rasa Stundžienė, Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė, šiuo metu tebegydomas medicinos įstaigoje.

Kol kas įtariamasis nėra apklaustas.

Kaip 15min teigė Kauno apskrities policija, iškart po sulaikymo padegėjui girtumas nebuvo nustatytas – alkotesteris parodė 0.

Jis važinėjo su Norvegijoje išduotu vairuotojo pažymėjimu, buvo neseniai grįžęs į Lietuvą.

Praeityje padegėjas yra teistas dėl narkotikų, tačiau teistumas jam yra išnykęs.

Galbūt padegėjui teks atlyginti ir policijai padarytus nuostolius? Juk jo sulaikymo metu buvo inscenizuotas smulkus eismo įvykis, nukentėjo jaunas policininkas.

„Policijos pareigūnas buvo nesunkiai sužalotas sulaikymo metu. Tarnybiniai automobiliai sulaikant minimą asmenį nebuvo apgadinti. Kol kas negalime pasakyti, ar pareigūnas kreipsis dėl neturtinės žalos atlyginimo“, – 15min teigė Odeta Vaitkevičienė, Kauno apskrities policijos atstovė spaudai.

Sulaikytas po 10-ties minučių

15min primena, kad naktį iš gruodžio 3-iosios į gruodžio 4-ąją 1.45 valandą užsiliepsnojo Kauno Rotušės aikštėje papuošta pagrindinė miesto Kalėdų eglė. Apie gaisrą spec. tarnybas informavo praeiviai.

Paaiškėjo, kad į Rotušės aikštę atvažiavo „Mitsubishi ASX“, iš kurio išlipęs vairuotojas apipylė eglę degiu skysčiu ir ją padegęs pasišalino automobiliu.

Rotušės aikštė stebima vaizdo kameromis, todėl pareigūnams greitai pavyko pastebėti įtariamąjį.

Policijos departamentas patvirtino, kad pasišalinęs 39-erių metų įtariamas padegėjas, praėjus vos 10-čiai minučių, buvo sulaikytas A.Juozapavičiaus prospekte.

Jis iš pradžių nepakluso nurodymams sustoti, todėl sulaikymo metu inscenizuotas smulkus eismo įvykis, kurio metu buvo sužalotas 21-erių metų policijos pareigūnas – nukentėjo koja ir ranka.

Policininkas, suteikus medicininę pagalbą, gydėsi ambulatoriškai.

Prabėgus parai po incidento, Kauno Kalėdų eglė vėl žaliavo – dėl to plušo visa dekoracijų kūrimo komanda.

Taisyti iškart išvežta apie 60 vienetų apdegusių šviečiančių smilgų.

T.Jarusevičius anksčiau yra užsiminęs, kad bus kalbamasi ir su Kalėdų eglę saugančia saugos bendrove – aiškinsis jų civilinės atsakomybės klausimą.

VIDEO: Savaitgalį buvo padegta Kauno eglutė. Kaip vyksta jos atstatymo darbai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas