Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 12

Kebabinėse – pažeidimų gausa

Skubantys žmonės neretai pietums pasirenka ne karštą patiekalą, o nusiperka kebabą – tai rodo per pastaruosius metus išaugęs kebabinių skaičius. Tačiau specialistai įspėja, jog pirkdami maistą iš kioskų vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kokiomis sąlygomis jis yra gaminamas.
Daugumoje kebabinių nėra tekančio vandens, kur darbuotojai galėtų nusiplauti rankas, todėl jie ir kebabus gamina, ir pinigus ima tom pačiom rankom, nesivargindami užsidėti pirštines.
Daugumoje kebabinių nėra tekančio vandens, kur darbuotojai galėtų nusiplauti rankas, todėl jie ir kebabus gamina, ir pinigus ima tom pačiom rankom, nesivargindami užsidėti pirštines. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Kebabai

Vilnietis Marius kreipėsi į redakciją ir atkreipė dėmesį, jog Žvėryno troleibusų žiede įsikūrusioje kebabinėje darbuotojos dirba visiškai nekreipdamos dėmesio į higienos reikalavimus. „Visų pirma, merginos ima pinigus iš pirkėjų, o paskui net nenusiplovusios rankų ruošia kebabus. Negana to, jos dirba palaidais plaukais, be kepurių. Trečias dalykas yra tas, jog iešmas, ant kurio kepa mėsa, yra prie lango, o langas būna atidarytas, todėl visos dulkės nugula ant kepamos mėsos“, – pastabomis dalijosi Marius.

Deja, panaši situacija yra daugumoje kebabinių. Lietuvoje iš viso yra 458 kebabinės, iš kurių 177 yra įrengtos kioskuose, o 76 – transporto priemonėse. Kaip mažos rizikos objektai, kebabinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) yra tikrinamos kartą per metus ir pagal vartotojų skundus. Šiemet jų sulaukta 17, o pasitvirtino 6. Tačiau birželį atliktas VMVT reidas parodė, jog mažuma kebabinių visiškai atitinka higienos normas.

Pažeidimų lyg iš rago

VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė – valstybinės maisto priežiūros inspektorė Rita Sadūnaitė „15 min“ pasakojo, jog reido metu buvo užfiksuota 268 (59 proc.) kebainių, kuriose neįrengta vieta vartotojams nusiplauti rankoms,  25-iose (5 proc.) kebabinėse nebuvo tekančio geriamo vandens, 19-oje (4 proc.) – elektrinių vandens pašildymo įrenginių, 13-oje (2,8 proc.) – nutekamojo vandens surinktuvų. Šaldytuvų nepakako 12-oje (2,6 proc.) kebabinių, o ne visą dokumentaciją turėjo 90 (20 proc.) kebabinių.

„Po reido 5 kebabinės gavo įspėjimus, 60 – pinigines baudas, 26-ių kebabinių veikla buvo laikinai sustabdyta, 7-ių iš viso nutraukta, o 31-ai kebabinei draudžiama tiekti maistą į rinką“, – reziumavo R.Sadūnaitė.

Medikė perspėjo, kad vartotojai patys privalo būti sąmoningi ir saugodami savo sveikatą nepirkti maisto iš netvarkingų kebabinių. „Jei kebabinė yra nešvari, maistas gaminamas netvarkingoje įrangoje, iš patalpos neišneštos šiukšlės ir panašiai, vartotojas neturėtų pirkti maisto ten, o apie tokią prekyvietę reikėtų informuoti VMVT nemokamu telefonu 8 800 40403“, – sakė R.Sadūnaitė. Vilnietis Marius taip pat nusprendė kreiptis į VMVT ir apskųsti netvarkingai dirbančią, tačiau jo mėgstamą kebabinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos