Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kėdainius purto skandalas: mero bendražygei vaikų tėvai daug metų galėjo mokėti už nemokamą būrelį

Kėdainius purto stiprus skandalas – Kėdainių kultūros centre dirbanti meno vadovė, mero bendrapartietė bei rajono tarybos narė Daiva Makutienė apkaltinta galimai rinkusi pinigus iš ugdomų vaikų tėvų už veiklas, už kurias jie mokėti neturėjo.
Kėdainių vaikų popchoro „Perliukai“ vadovė Daiva Makutienė turi aiškintis dėl būtų ar nebūtų neoficialių mokėjimų
Kėdainių vaikų popchoro „Perliukai“ vadovė Daiva Makutienė turi aiškintis dėl būtų ar nebūtų neoficialių mokėjimų / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Tiek Kultūros centras, tiek pati D.Makutienė teigia, kad vaikų popchoro „Perliukai“ užsiėmimai yra nemokami, tad už ką tėvai, kurių vaikai dainavo minėtame popchore, pervedinėdavo jai į asmeninę banko sąskaitą kas mėnesį po 20, o vėliau ir po 25 eurus, taip ir lieka nelabai aišku.

Situaciją nagrinėti teks mero suburtai komisijai, kuri kažkokiu būdu turės išlikti nešališka rajoną valdančios partijos narės atžvilgiu. Tačiau meras, kaip ir D. Makutienė, priklauso vienai ir tai pačiai socialdemokratų partijai, tad merui V.Tamuliui teks gerai pasukti galvą, kaip užtikrinti tą nešališkumą.

Sutarties nebuvo, bet į asmeninę sąskaitą pinigus vedė

Rajono tarybos Kontrolės komitetas rugsėjo 24 dieną gavo anoniminį vieno iš vaikų tėvų skundą. Kontrolės komiteto pirmininkui Dangirui Kačinskui skundo autorius yra žinomas, su juo bendrauta ir telefonu, tačiau dėl galimai patiriamo spaudimo asmuo bijo ir griežtai nenori būti identifikuotas viešai. Tiesa, situacijai išlindus į dienos šviesą, atsirado ir neanonimiškai analogiškus dalykus patvirtinančių tėvų istorijų.

2013 metais Kėdainių kultūros centre įkurtas vaikų popchoras „Perliukai“ ir jo dalyviai tapo šios nemalonios istorijos dalyviais.

Svarstant skundą Kontrolės komitete paaiškėjo, kad nors chore dalyvaujantys vaikai turėjo būti ugdomi nemokamai, nemokamas turėjo būti ir jų dalyvavimas konkursuose bei kelionės į juos, panašu, kad viskas buvo įkainota – pinigus reikėjo pervesti arba choro vadovei Daivai Makutienei į banko sąskaitą, arba kai kuriais atvejais susimokėti grynaisiais, kurių, kaip žinia, nei apskaityti, nei įrodyti davus yra praktiškai neįmanoma.

Nuotr. iš vrk.lt/Daiva Makutienė
Nuotr. iš vrk.lt/Daiva Makutienė

„Jau išėjus iš kolektyvo paaiškėjo, kad šis būrelis turėjo būti nemokamas, bet mes visi vaikų tėveliai kas mėnesį į asmeninę vadovės Daivos Makutienės sąskaitą vedėme pinigus.

Per tą laikotarpį, kol mano vaikas lankė būrelį, asmeniškai jai pervedžiau 818 eurų. Turiu visus pavedimus, yra įrodymai“, – kreipimesi rašo anonimu norėjęs likti asmuo, tačiau komiteto nariams prisegė visus banko išrašus, kuriuose buvo matyti kiekvienas pavedimas D.Makutienei, atliktas per dvejų metų laikotarpį.

Anoniminiame skunde nurodyta, kad pinigus vesti buvo privaloma, nors jokios sutarties, kuri būtų pasirašyta ar su Kultūros centru, kuriam priklauso „Perliukai“, ar su pačia D.Makutiene, kuri, paaiškėjo, dirba ir pagal individualią veiklą, pasirašyta nebuvo.

Koncertų sąskaitas dengia Kultūros centras, bet tėvai vis tiek mokėdavo

Maža to, koncertai, kuriuose dalyvavo „Perliuko“ choristai, jiems buvo mokami. Net tada, kai kitiems kolektyvams mokėti nereikėdavo, „Perliuko“ ugdytinių tėvai turėdavo purtyti savo pinigines.

Kelionės taip pat būdavo mokamos. Vienam asmeniui jos kainuodavo 10 eurų, o žinant, kad chore mokosi ir maži vaikai, dažnu atveju į koncertus vykdavo ir jų tėvai, tada kaina dar išaugdavo. Už tai, esą, sumokėti reikėdavo kolektyvo vadovei grynaisiais.

„Už kiekvieną koncertą, kuris vykdavo ne Kėdainiuose, mokėdavome dalyvio mokestį nuo 20 iki 45 eurų.

Vykdavome vadovės samdytu autobusu, už kurį mokėdavome už žmogų po 10 eurų grynais.

2024 metų liepos mėnesį, kai dalyvavome „Laumės juostoje“, pakalbėjus su kitų kolektyvų vaikų tėvais sužinojome, kad jie dalyvavo festivalyje nemokamai, tuo tarpu mes turėjome sumokėti po 45 eurus“, – rašo skundo autorius ir teigia, kad tėvai labai rimtai svarsto apie galimybę kreiptis į teisėsaugą.

Rajono tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas D.Kačinskas tikina, kad jau po posėdžio į jį kreipėsi ir kitų „Perliukuose“ dainavusių vaikų tėvai, kurie teigė, kad, jei reikės, apie rinkliavas kalbės ir neanonimiškai.

Viešojoje erdvėje taip pat jau pasirodė dar dviejų mamų liudijimai, kad jos taip pat kas mėnesį mokėdavo pinigus už tai, kad jų vaikai dainavo „Perliukuose“.

Kultūros centras: apie rinkliavas nieko nežinojome

Kontrolės komitetui Kultūros centro direktorė Daiva Urbonienė aiškino, kad Kėdainių kultūros centro mėgėjų kolektyvams dalyvio ar joks kitas mokestis nėra nustatytas.

Maža to, Kultūros centrui nėra žinomi faktai apie pinigų rinkimą iš vaikų ir jų tėvų. Vykimus į konkursus ir festivalius planuoja pati kolektyvo vadovė, o dalyvio mokesčiai ir sąskaitos yra apmokamos Kultūros centro iš neformaliojo vaikų ugdymo krepšelio lėšų.

Mes kalbėjome su vadove, kad galbūt mums reikia pasitvirtinti mokestį, kad viskas būtų oficialu.

Tiesa, kalbant apie keliones ir autobusus, situacija kiek kitokia, mat Kultūros centras pripažino, kad ne visada transportas, reikalingas išvykoms, gali būti nemokamas.

Kultūros centras taip pat informavo, kad festivalyje „Skambantys perliukai“ dalyvio mokestis nėra nustatytas. Tiesa, yra savivaldybės sprendimu nustatyta festivalio bilieto kaina, tačiau bilietus pirkti turi tik atvykstančių kolektyvų nariai, o ne „Perliuko“ choristai.

„Mes kalbėjome su vadove, kad galbūt mums reikia pasitvirtinti mokestį, kad viskas būtų oficialu“, – sakė Kultūros centro vadovė, pridurdama, kad visgi ne visus koncertus ir festivalius Kultūros centras pajėgtų apmokėti. Tačiau faktas tas, kad joks mokestis iki šiol nebuvo patvirtintas, tad už ką ir kodėl mokėjo tėvai, taip ir neaišku.

Dirbo ir su individualia veikla

Nuo 2022 metų Kultūros centrui vadovaujanti Daiva Urbonienė sako, kad situacija yra labai paini, mat meno vadovė dirba trijose pozicijose.

„Daiva pas mus dirba kaip kolektyvo vadovė puse etato, taip pat turi Neformalaus vaikų švietimo programą, o šiuose darbuose jos kuruojami vaikai persipina.

Plius ji dirba pagal individualią veiklą. Kai žmogus dirba trijose funkcijose, painumas atsiranda“, – teigė Kultūros centro direktorė.

Ji taip pat teigė nežinanti, kokios srities individualią veiklą turi D.Makutienė bei kur su ja dirba.

Na, o apie rinkliavas Kultūros centras nieko nežinojo galimai todėl, kad tos rinkliavos galiausiai sudarydavo nemenką sumą pinigų. Nors dabar chore liko tik 20 mokinių, anksčiau jų būdavo ir 50.

Nors Kultūros centro vadovė sako, kad ugdytinių skaičius drastiškai sumažėjo todėl, kad D.Makutienė tiesiog nebepajėgė ugdyti pusšimčio vaikų, visgi tarp tėvų sklinda kalbos, kad daugelis išėjo, kai sužinojo, kad mokėjo už būrelį, kuris turėjo būti nemokamas.

Išeina, kad galimai per metus D.Makutienės asmeninę banko sąskaitą tėvai papildydavo ir 15 tūkst. eurų.

Jei D.Makutienė ugdydavo 50 mokinukų, kurių kiekvieno tėvai kas mėnesį sumokėdavo jai po 25 eurus už ugdymą – už tai, kad vaikai galėtų dalyvauti chore, tai išeina, kad galimai per metus D.Makutienės asmeninę banko sąskaitą tėvai papildydavo ir 15 tūkst. eurų.

Tačiau tokiu atveju itin keista ir tai, kad 2023 metais socialdemokratė, dalyvaudama savivaldos rinkimuose ir pildydama turto ir pajamų deklaraciją, iš individualios veiklos nurodė gavusi tik 310 eurų.Tačiau Turto deklaracijoje nurodomi tik 2021 metų išrašai, 2022 metų išrašų nėra. Tai išeitų, kad galima daryti prielaidą, kad politikė arba galimai galėjo nuslėpti pajamas ir nemokėti mokesčių arba 2022 metais tiesiog galėjo „susimažinti apetitą“ iš vaikų tėvų surenkamoms sumoms arba dirbti su mažiau vaikų nei 2021 metais.

(Kultūros centro vadovės pateiktais duomenimis, 2021 metais „Perliukuose“ buvo ugdomi 42 vaikai).

Taigi, kaip faktiškai įforminti tie pinigai, kuriuos tėvai D. Makutienei pervesdavo į asmeninę banko sąskaitą, lieka klausimas. Mat ir įforminti jų, su tėvais nesudarius sutarties ir jiems nepateikiant sąskaitų, realiai nelabai įmanoma.

Partijos kolega D.Makutienę bandė gelbėti, bus suburta nešališka komisija

Kontrolės komitetui gavus minėtą skundą dėl D.Makutienės ir ėmus jį nagrinėti, D.Makutienės kailį pirmasis suskubo gelbėti jos kolega bendrapartietis Julius Lukoševičius, pats daug metų ėjęs Švietimo ir kultūros skyriaus savivaldybėje vadovo pareigas.

Iš pat pradžių jis ėmė sukti kalbą, kad ne Kontrolės komitetui reikia šį klausimą nagrinėti, esą, tai ne šio komiteto kompetencija. Maža to, jis lyg tarp kitko užsiminė turįs ir kažkokios kitokios, ne anoniminės informacijos.

„Turiu tėvų neanoniminių raštų su parašais ir telefonais, bet grįžtu prie pirminio siūlymo, kad galėtume persiųsti skundą nagrinėti kitiems“, – kalbėjo jis.

Į tokius jo bandymus skeptiškai sureagavo tiek komiteto pirmininkas D.Kačinskas, teigdamas, kad suprantama, kodėl partijos narys savo partijos kolegės elgesio svarstyti nenori, tiek konservatorius Kęstas Šlama, kuris buvo dar griežtesnis.

„Tai susiję su savivaldybei pavaldžios įstaigos veikla, tad negalima sakyti, kad tai nepatenka į mūsų kompetencijas. Žinoma, gal mes ne viską galime įvertinti, pasigilinti kai kur turės ir teisėsaugos institucijos.

Gal čia jokio kriminalo ir nėra, bet pagal tai, kaip pateiktas skundas, kyla visokių klausimų. Apmaudu, kad pareiškėjas nori išlikti anonimu, bijo spaudimo.

Nes, kaip sovietmečiu, eina palaikymo raštai, suorganizuoti vienu ar kitu klausimu.

Situacija neskani, negraži ir turime rasti atsakymus. Jei žmogus teikia skundą, jis tikisi gauti atsakymus.

Trejus metus mokėjo mokestį, manė, kad mokėti turi, o paaiškėjo, kad visgi ne“, – kalbėjo K.Šlama.

Galiausiai Kontrolės komitetas nusprendė prašyti, kad rajono meras, taip pat socialdemokratas Valentinas Tamulis, suburtų nepriklausomą komisiją, kurioje gal net nebūtų politikų ir kuri išnagrinėtų šią situaciją.

Kaip gi merui seksis suburti nešališką komisiją, kuri nešališkai vertins jo partijos kolegės veiksmus, informuosime jau artimiausiu metu.

Daivos Makutienės „Rinkos aikštė“ paprašė pakomentuoti situaciją, atsakant į keletą klausimų.

– Ar tikrai „Perliukuose“ esančių vaikų tėvai jums į asmeninę sąskaitą kas mėnesį pervesdavo po 25 eurus už ugdymą?

– Kėdainių kultūros centro vaikų popchoras „Perliukai“ – NEMOKAMAS.

– Ar su tėvais buvo sudarytos sutartys, kuriose buvo informuojama apie tai, koks mokestis jų laukia?

– Joks mokestis nėra nustatytas. Kadangi dirbu ir pagal individualios veiklos pažymą, vykdau kultūrinį švietimą, tai pas mane konsultuotis dėl dainavimo, pasinaudoti privačiomis vokalo pamokomis bei sceninės patirties gali bet kuris.

Gali kreiptis ir kreipiasi didelis ir mažas. Mokestis į mano sąskaitą pagal ind. veiklos pažymą būna pervestas pagal susitarimą su klientu.

– Kodėl už kiekvieną koncertą, į kurį vykdavo choro dalyviai, buvo mokama 20–45 eurai, jei Kultūros centras teigia, kad dalyvio mokestį sumoka jis?

– Kėdainių kultūros centras apmokėdavo konkursinį dalyvio mokestį tik pagal galimybes, kiek užtekdavo pinigėlių iš NVŠ programos. NVŠ programa finansuojama tik 8 mėnesius per metus, o kolektyvas konkursuose dalyvauja visus 12 mėn. Tai suprantama, kad tų lėšų nepakanka. Pačių tėvelių noru vykti ir dalyvauti kuo daugiau konkursų dėl vaiko tobulėjimo, neišvengiamai reikalavo ir tėvelių asmeninių lėšų. Tačiau vykti į konkursus nėra būtina. Patys tėvai renkasi, vykti ar nevykti.

– Kodėl už dalyvavimą „Laumės juostoje“ vaikų tėvai turėjo sumokėti po 45 eurus, kai kitų kolektyvų vaikai dalyvavo nemokamai?

– Pasikartosiu, NVŠ finansuojama tik mokslo metų laiku. Skunde paminėtas festivalis „Laumės juosta“ vyko liepos mėn. Šio festivalio Kėdainių kultūros centras nefinansavo. Tai vasaros laikotarpis, todėl, pasitarus su tėveliais, ar nori vykti dalyvauti šiame Lietuvos televizijos filmuojamame festivalyje, vieningai nutarė dalyvauti. Gavus tėvelių žodinius ir rašytinius sutikimus į „Mesendžer“ grupę, buvo užregistruotas Kėdainių kultūros centro vaikų popchoras PERLIUKAI (3 amžiaus grupės). Taip, už šį festivalį tėveliai pervedė į mano asmeninę sąskaitą po 45 Eur dalyvio mokestį (toks mokestis parašytas festivalio nuostatuose), kuriuos aš pervedžiau pagal nurodytus rekvizitus nuostatuose, organizatoriams. (Prisegu Jums įrodančius dokumentus – nuostatus ir pavedimo kopijas).

– 2023 metais VRK nurodote, kad deklaruota individualios veiklos pajamų suma yra 310 eurų. Kodėl nedeklaravote kitų ugdomų vaikų tėvų sumokėtų jums pinigų, nes jei tuo metu buvo 50 vaikų, per metus iš abonentinio mokesčio surinkta suma turėjo būti gerokai didesnė.

– Jūsų teiginys: „2023 metais VRK nurodote, kad deklaruota individualios veiklos pajamų suma yra 310 eurų. <…>“ yra neteisingas, kaip ir nurodytas mano ugdomų vaikų skaičius – 50.

Noriu pabrėžti, kad dirbant individualiai niekada neturėjau tokio, kaip jūs rašote, 50 vaikų skaičiaus per mėnesį.

Jūs painiojate Kėdainių kultūros centro vaikų popchoro PERLIUKAI kolektyvą ir NVŠ programos dalyvius, kurie niekaip nėra susiję su mano individualia veikla.

Mano gaunamos individualios veiklos pajamos yra deklaruojamos ir mokesčiai sumokami.

O jūsų minima VRK deklaruota individualios veiklos pajamų suma 310 Eur yra už 2021-us metus. Prašau atidžiau skaityti ir cituoti oficialią VRK informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento