Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 22

Keistas elgesys su medžiais Vilniuje: pasodino, o po metų iškasė – po jais ties komunikacijas

Pastaraisiais metais Vilniuje labai akcentuota būtinybė sodinti naujus medžius ir krūmus. Išties jų atsirado labai daug, taip pat – ir prie gatvių, šaligatvių daugiabučių. Tačiau štai pačiame centre pernai pasodinti jauni medeliai šiemet jau dingo. Pasirodo, jų augimo vietoje numatytos komunikacijos, tad medeliai perkelti kitur. Ar apie tokius planus nebuvo žinoma prieš juos sodinant, neaišku.
Pernai pasodinti medžiai Vilniaus centre kažkodėl jau išrauti
Pernai pasodinti medžiai Vilniaus centre kažkodėl jau išrauti / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Vilniaus Pamėnkalnio gatvėje, Tauro kalno papėdėje, jau kuris laikas uždaryta automobilių aikštelė. O dabar tarp jos ir šaligatvio neliko ir čia tik pernai pasodintų jaunų medelių.

Šį pokytį pastebėjo ir apie jį feisbuke parašė buvęs žurnalistas, dabar Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojas Audrius Matonis. Jo teigimu, pernai šioje vietoje išardė šaligatvį ir toje vietoje „sukaišiojo medžius“: „Kad po metų vėl išrautų. Banalu priminti, kad medžiai – kainavo, sodinimas – kainavo, išrovimas – ir vėl kainavo. Tai tiek žinotina apie tvarų darnumą ir darnų judumą prie buvusios sostinės valdžios.“

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė kalba kitaip. Jos teigimu, medžiai tiesiog perkelti. Kodėl jau pernai nebuvo pagalvota juos sodinant, jog ši vieta netrukus bus reikalinga komunikacijoms, nors apie Tauro kalno rekonstrukciją kalbama jau ne vienerius metus, lieka neaišku.

„Pamėnkalnio gatvėje prasidėjo su Tauro kalno rekonstrukcija susiję darbai. Pagal projektą medžių augimo vietoje numatytos komunikacijos, todėl siekiant išsaugoti jaunus medelius – nuspręsta juos perkelti į kitą vietą.

Savivaldybės aplinkos apsaugos specialistų vertinimu, perkėlimas medžių būklei ir tolesniam augimui įtakos neturės“, – teigia savivaldybė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Pernai pasodinti medžiai Vilniaus centre kažkodėl jau išrauti
Lukas Balandis / BNS nuotr./Pernai pasodinti medžiai Vilniaus centre kažkodėl jau išrauti

Šis projektas jau ne kartas kritikuotas dalies vilniečių, kadangi ant kalno ne tik genėti, bet ir pjauti medžiai. Savivaldybė ginasi, kad Tauro kalno projekto įgyvendinimo metu bus pasodinta dar 112 medžių, beveik 6 tūkst. lapuočių krūmų, apie 12 tūkst. žolinių ir pomedžio augalų, beveik 3 tūkst. svogūninių gėlių.

Vairuotojai pastarosiomis savaitėmis pastebėjo ir dar vienoje vietoje vykdomus darbus šalia jaunų medžių, kurie jų metu gali nukentėti. Tai Ukmergės plento pabaiga, ties Vakarinio aplinkkelio atsišakojimu.

Čia, Vilniaus savivaldybės teigimu, tiesiamos aplinkinės teritorijos vystymui būtinos komunikacijos.

„Šalia darbų zonos augantys medžiai yra apsaugoti. Savivaldybės specialistai buvo nuvykę į vietą patikrinti, ar medžiai apsaugoti tinkamai – jokių pažeidimų nenustatyta“, – tikina savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento