Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 04

Kiaulpienėmis vėžio išgydyti per dvi dienas nepavyks

Feisbuke skelbiama informacija apie kone magiškų savybių augalą, galintį padėti sergant onkologinėmis ligomis. Tačiau stebuklus žadantys sveikatos patarimai socialiniuose tinkluose retai būna teisingi.
Kostiumo dizaino katedros studentai Nacionaliniame vėžio institute pristatė savo sukurtų galvos apdangalų kolekciją
Asocitayvinė nuotr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žolė, kuri 100 kartų stipresnė už chemoterapinius vaistus ir vėžį sunaikina per 2 dienas“, – skelbia tinklalapis refa.lt.

15min nuotr./Klaidinančios publiakcijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publiakcijos antraštė

Publikacija tinklalapyje pasirodė dar 2018 m., tačiau feisbuke nuoroda į ją aktyviai dalytis pradėta sausio pabaigoje. Kasdien nuorodą savo naujienų srautuose pamato per 10 tūkst. socialinio tinklo vartotojų, šimtai publikacija dalijasi.

Kiaulpienės žiedams priskiriama įvairiausių gydomųjų savybių, tačiau kartu pastebima, kad įprasti gydytojai apie jas gyventojams nepraneš. Todėl tradicinei medicinai siūloma alternatyva – stebuklinga kiaulpienių arbata, kuri vėžį esą pagydo per porą parų.

Iškraipyta istorija

Kiaulpienių žiedų galia pagydyti vėžį refa.lt publikacijoje iliustruojama, kaip teigiama, tikra istorija. Teigiama, kad gėlės gydomosiomis savybėmis pasinaudojo 72 metų moteris, kurią pagydė kiaulpienių žiedų arbata.

Jei žmonės įtiki, kad gali pasigydyti kiaulpienėmis, ir nesiima reikiamų priemonių, jie gali mirti.

„Pasirodo, ir gydytojai, žinoma, tie protingesni, kurie domisi, kas auga gamtoje, o ne vaistinėse, tiek mokslininkai teigia, kad kiaulpienių šaknys yra 100 kartų veiksmingesnės nei įprasti chemoterapiniai vaistai. 72 metų amžiaus vėžiu serganti pacientė John DiCarlo pateko į pilną remisiją po keturių mėnesių kiaulpienių šaknų naudojimą“, – teigiama refa.lt publikacijoje.

Istorija apie arbata besigydžiusį J.DiCarlo – tikra. Tiesa, teksto autoriai sumaišė istorijos herojaus lytį. Kanados žiniasklaidoje 2012 m. pasirodė pranešimas, kad viltį įveikti leukemiją praradęs 72 metų vyras, Johnas Dicarlo, griebėsi kiaulpienių šaknų arbatos ir vėžys pradėjo trauktis.

Tiesa, neilgam. Publikacijose apie gydomąsias kiaulpienių savybes pamirštama paminėti, kad teigiamas efektas vyrui tęsėsi tik tris mėnesius.

Cbc.ca nuotr./Johnas DiCarlo
Cbc.ca nuotr./Johnas DiCarlo

Mirtinas melas

Pradžią klaidinantiems pranešimams 2012 m. davė Kanados medikės Karen Hamm susidomėjimas kiaulpienių šaknų arbatos poveikiu sergantiems vėžius. Moteris naujienų portalui cbc.ca pasakojo, kad ją sudomino kelių pacientų pranešimai, kad kiaulpienių arbata jiems padėjo kovoti su vėžiu.

Susidomėjimą netgi pavyko finansuoti. 157 tūkst. Kanados dolerių, K.Hamm tyrimams skyrė privatus fondas „Lotte and John Hecht Memorial Foundation“. Išeivių iš Vokietijos įkurta organizacija remia vaistų nuo vėžio paiešką.

Tiesa, K.Hamm atlikti tyrimai stebuklingo kiaulpienių poveikio nerado. 2017 m. cbc.ca moteris pasakojo esanti nusivylusi melagingomis naujienomis, skleidžiamomis jos vardu.

Iki šiol sulaukiu elektroniniu laiškų iš žmonių visame pasaulyje, kurie sako norintys sustabdyti gydymą ir naudoti kiaulpienes.

„Man labai apmaudu, kad žmonės taip elgiasi. Labai nemalonu, kad sergantieji įtiki tuo (kiaulpienių nauda – aut. past.), nes tai suteikia netikrą viltį. Taip elgtis – tiesiog žiauru“, – 2017 m. pasakojo K.Hamm.

Žurnalistams paklausus kokią žalą daro tokio pobūdžio melagingos naujienos, gydytoja teigė mananti, kad klaidinanti informacija yra pavojinga gyvybei.

„Žmonės, kurie tiki tokiomis melagystėmis, gali mirti. Tai siaubinga. Jei žmonės įtiki, kad gali pasigydyti kiaulpienėmis, ir nesiima reikiamų priemonių, jie gali mirti. Iki šiol sulaukiu elektroninių laiškų iš žmonių visame pasaulyje, kurie sako norintys sustabdyti gydymą ir naudoti kiaulpienes“, – baisėjosi gydytoja.

K.Hamm teigė, kad sunkiausia dalis – papasakoti žmonėms tiesą ir atimti netikrą viltį, kurią šie įgijo pasitikėdami melu.

Tiesa, kad kiaulpienės organizmui gali būti naudingos. Augale gausu vitaminų, kurie gali padėti palaikyti imuninę sistemą, apsisaugant nuo įvairaus plauko susirgimų. Vis dėlto kiaulpienė neturėtų tapti vaistų pakaitalu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai