Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 07

Kiek patys Lietuvos gyventojai galėtų priglausti nuo karo Ukrainoje bėgančių žmonių?

Statistikos departamento analitikai suskaičiavo, kiek nuo karo Ukrainoje bėgančių žmonių galėtų priimti Lietuvos gyventojai savo namuose ir butuose.
Į Lenkiją atvyksta karo pabėgėliai iš Ukrainos
Į Lenkiją atvyksta karo pabėgėliai iš Ukrainos / „Scanpix“/AP nuotr.

Statistikos departamento analitikai, paskelbę savo skaičiavimus paskyroje „Facebook“ Valstybės duomenų analitika, teigia, kad šiuo įrašu nori visus paskatinti registruotis savanoriais, galinčiais suteikti laikiną pastogę karo pabėgėliams. Registruotis galima čia: https://stipruskartu.lt/ arba tiesiog skambinkite telefonu 1827.

„Remsimės netobulais duomenimis, kuriuos turime šią akimirką: paskutiniu fiziniu (2011 metų) gyventojų ir būstų surašymu. Bandysime apskaičiuoti, kiek Lietuvoje yra gyvenamų butų turinčių bent vieną laisvą kambarį. Duomenų apie butų kambarius nėra, bet mes dėl to nepasiduosim.

Privatūs namai

300 000 privačių namų su vienu ar keliais butais, kuriuose kažkas gyvena. Tokiuose namuose gyvena 1,25 mln. žmonių. Informacijos apie neužimtų kambarių skaičių nėra, išskaičiuoti/nuspėti sunku.

Daugiabučiai namai

42 000 daugiabučių namų, kuriuose kažkas gyvena. Tokiuose namuose yra 710 000 butų, o gyvena 1,7 mln. žmonių.

Patikslinam, susiaurindami iki daugiabučių, kuriuose yra bent 6 butai (to reikia skaičiavimams):

22 000 didesnių daugiabučių namų, kuriuose kažkas gyvena. Tokiuose namuose yra 650 000 butų, o gyvena 1,5 mln. žmonių.

Susiaurinam iki daugiabučių, kuriuose butai turi daugiau nei vieną kambarį (kitu atveju dalintis butu yra nepatogu). Kadangi informacijos apie kambarių skaičių neturime, pašaliname visus namus, kuriuose vidutinis gyventojų skaičius bute yra mažesnis nei 2 (indikacija, kad jame yra vieno kambario butų). Gauname:

19 000 daugiabučių namų su 600 000 ne vieno kambario butų ir 1,46 mln. gyventojų.

Toliau pašaliname visus butus, kuriuose gyventojų skaičius yra didesnis negu to namo vidutinis gyventojų skaičius bute (kas indikuoja, kad butas galimai yra pilnai apgyvendintas ir jame nėra laisvų kambarių). Gauname:

210 000 butų daugiabučiuose, kurie galimai turi vieną laisvą kambarį.

Jei bent 14 proc. savininkų būtų linkę priimti nuo Rusijos vykdomų žudynių bėgančias šeimas, tuomet vien privačiomis pastangomis, atsižvelgiant vien į daugiabučių namų gyventojus, būtų galima priimti apie 30 tūkst. nedidelių šeimų ar pavienių asmenų. Palyginimui, šiuo metu per Stiprūs Kartu laikiną apgyvendinimą pasiūlė 7 tūkst. lietuvių. Tad dar kartą skatiname jus registruotis.

Žinoma, reikia nepamiršti, kad karo pabėgėlių laikinais būstais rūpinasi ir savivaldybės (viešbučiai, poilsio centrai, mokyklos, bendrabučiai), tačiau to gali būti negana“, – rašo Statistikos departamento analitikai.

Rusijos surengtų žudynių pradžioje (vasario 24-25 d.) „Norstat“ apklausos duomenimis 14 proc. gyventojų pasisakė, kad tikrai suteiktų laikiną prieglobstį karo pabėgėliams.

Šis procentas greičiausiai yra daug didesnis tarp asmenų, kurie turi fizines galimybes suteikti prieglobstį. Praėjus savaitei nuo agresijos pradžios, šis procentas taip pat greičiausiai yra išaugęs.

Kovo 6 dienos „Stprūs kartu“ duomenimis, prašymus apgyvendinti Lietuvoje jau pateikė 1354 ukrainiečiai, 1232 ukrainiečiai jau apgyvendinti, iš jų 590 – vaikų. Lietuviai jau yra pasiūlę 8003 apgyvendinimo vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas